‘Em ê biherikin qada Newrozê’

Bölge illerinde Newroz, bu yıl açlık grevlerinin ağır havası altında kutlanacak. Geleneksel kıyafet satan dükkan sahipleri ise ekonomik kriz nedeniyle bu Newroz’da işlerinin iyi gitmediğini dile getirdiler.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır’da Newroz kutlamalarının yakın olduğunu akla getiren kenger, seyyar satıcıların tezgahlarında yerini almaya başladı. Mart ayının sonlarına doğru Karacadağ’da toplanan kenger, doğada kendiliğinden yetişiyor. Sadece bir ay kadar yetiştiği için de bölgedeki sofraların özlemle beklediği dikenli bir bitki. Çiğ de yenilen kenger, örneğin yumurtayla birlikte kızartılarak da tüketiliyor.

Mart ayında gün yüzüne çıkan birçok bitki gibi kenger de doğanın dirilişini simgeleyen Newroz’un habercisi olarak nitelendiriliyor.

.

Newroz kutlamalarının yaklaştığını haber veren etkinliklerden biri de geleneksel kıyafet satan dükkanların önündeki hareketlilik oluyor. Kadınlar için hazırlanan rengarenk kıyafetler, son yıllarda düğünlerde de çok giyiliyor. Ancak geleneksel kıyafetlere ilginin Newroz kutlamalarıyla başladığını söylemek mümkün.

KRİZ VAR, İŞLER KÖTÜ

Geleneksel kıyafetler satan dükkanın sahibi yıllardır bu işi yapıyor. Kimi hediyelik eşyalar da satıyor ancak dükkanın asıl hizmet alanı geleneksel kıyafetler.

Dükkan sahibi her yıl Newroz öncesi elbise satışlarında büyük artış olduğunu, bu yıl ise işlerin pek iyi olmadığını söylüyor.

.

Dükkan sahibi, “Barış sürecinde, yani 2014-2015 yılında satışlar süperdi. Sokağa çıkma yasakları başlayınca işler biraz durgunlaştı” diyor.

“Bu yıl işler neden kötü?” sorusunu ise “Ekonomik kriz var, ondan” diyerek cevaplıyor. “Biz ne krizler gördük şimdiye kadar ama bu başka. İnsanlarda para yok, parası olanlar da harcamaya korkuyor. Seçimden sonra kimse ne olacağını bilmiyor, bu yüzden de korkuyorlar.”

Sur’da çatışmaların yaşandığı önceki yıllarda Suka Şewitî’de (Yanık Çarşı) geleneksel kıyafet satan dükkan sahipleri zaman zaman polis tehdidiyle karşılaşmışlardı. Dükkan sahibi, “İki yıl sürdü çatışmalar, o zaman baskı her yerde vardı. Bazı arkadaşlarımızı ‘Bunları satmayın’ diye tehdit etmişti polisler ama şimdi bir sıkıntı yok” dedi.

ŞEHİRDE YAS HAVASI

Diyarbakır’da  Newroz için şehrin birçok yerine pankartlar ve afişler asıldı. Ancak Abdullah Öcalan’a yönelik tecriti protesto etmek amacıyla Tekirdağ Cezaevinde yaşamına son veren Zülküf Gezen nedeniyle şehirde bir yas havası hissediliyor. Gezen’in yaşamına son vermesinden sonra HDP seçim bürolarına siyah bayraklar asıldı ve seçim araçları caddelerden çekildi.

.

Newroz’un açlık grevleri ile Zülküf Gezen’in eyleminin ağır havası içinde kutlanması bekleniyor. Ulu Cami’nin önündeki çay ocağında oturan yaşlı adamın, “Newroz tê, kêfa me tune be jî emê biherikin qada Newrozê” (Newroz geliyor, keyfimiz yoksa da Newroz alanına akacağız) demesi de bu nedenle.

Buna rağmen bu yıl kutlanacak Newroz’a katılımın önceki yılları aratmayacak bir kalabalığa ulaşacağı ifade ediliyor.

Bu arada Newroz tertip komitesi konukların Newroz alanına rahat ulaşması ve güvenliği için binden fazla kişinin görev aldığını duyurdu.