Altun: Erdoğan'ın teröriste yönelik ifadeleri bağlamından çıkarıldı

Fahrettin Altun, Yeni Zelanda'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasına tepki göstermesi hakkında açıklama yaptı. Altun, "Erdoğan'ın ifadeleri bağlamından çıkarılmıştır. Cumhurbaşkanı, Christchurch'de 50 masum Müslüman'ı öldüren teröristin sözde manifestosuna karşılık veriyordu" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çanakkale Savaşı anma törenindeki konuşmasına yönelik tepki ve eleştiriler üzerine açıklama yaptı.

Twitter'dan İngilizce açıklama yapan Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinin hedefinin, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde 50 Müslümanı öldüren saldırganın yayımladığı bildiri olduğunu kaydetti.

Fahrettin Altun paylaşımında, şu ifadelere yer verdi:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifadeleri maalesef bağlamından çıkarılmıştır. Cumhurbaşkanı, Yeni Zelanda Christchurch'de 50 masum Müslüman'ı öldüren teröristin sözde manifestosuna karşılık veriyordu. Türkler, Anzak misafirlerine karşı daima cana yakın ve misafirperver davranmıştır. Teröristin manifestosu sadece Erdoğan'ın şahsını değil, aynı zamanda Türk devletini ve halkını da hedef almıştı. Cumhurbaşkanı, Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünde konuşurken, Türkiye'ye karşı geçmiş ve hala devam eden saldırılara ilişkin tarihi bir bağlamdaki görüşlerinin çerçevesini çizdi."

NE OLMUŞTU? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 104'üncü Yılı törenindeki konuşmasında, "Çanakkale'den 104 yıl sonra bir kez daha sesleniyor ve diyoruz ki, mesajınızı aldık. Kininizin, nefretinizin canlı olduğunu anladık. Bir teröristin ortaya çıkarak 50 Müslümanı öldürmesinin ne olduğunu anladık. Dedeleriniz geldiler, burada olduğumuzu gördüler, kimi ayakta kimi tabutta geri döndüler. Aynı niyetle gelecekseniz sizi de bekleriz. Sizleri de dedeleriniz gibi uğurlayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın” demişti.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Erdoğan'dan cami katliamı hakkındaki sözlerine açıklık getirmesini istemişti. Ardern, "Savaşsız, nefretsiz ve şiddetsiz bir dünya istediğimizi ortaya koymak için on yıllardır Gelibolu'ya gidiyoruz. Birçok Yeni Zelandalının bu yolculuğu yapmasının sebebi bu" diye konuşmuştu.

Saldırganı Brenton Tarrant'ın vatandaşı olduğu Avustralya'nın da Erdoğan'ın konuşmasına tepki göstermişti. Avustralya Başbakanı Scott Morrison Türkiye’nin Canberra Büyükelçisi Korhan Karakoç’u çağırmış ve "Erdoğan’ın sözlerinin Avustralyalılar için çok rencide edici olduğunu ve böylesine hassas bir ortamda sarf edilmesinin pervasızlık olduğunu düşünüyorum" demişti.  (ANKARA/AA)