‘Feminist Gece Yürüyüşü’ne müdahale Meclis gündeminde

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü'nü Meclis'e taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Ankara Milletvekili ve Çankaya Belediye Başkan Adayı Filiz Kerestecioğlu, 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’nde yaşananları Meclis gündemine taşıyarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

‘KADINLARIN YÜRÜYÜŞÜ MANİPÜLE EDİLEREK SEÇİM MALZEMESİ YAPILMIŞTIR’

Feminist Gece Yürüyüşü’nün keyfi biçimde yasaklandığını belirten Kerestecioğlu soru önergesinde, “Kadınlar İstiklal Caddesini adeta kuşatan kolluk güçlerinin ablukasına alınmış; gaz sıkılarak ve zor kullanılarak yürüyüş yapmaları engellenmiştir. Üstelik, yürütmenin başındaki siyasetçiler, yürüyüşü ayrıştırıcı-kutuplaştırıcı bir dille hedef almış; patriyarkaya (erkek egemenliğine) ve kadın düşmanlığına karşı bir araya gelmiş kadınların yürüyüşü manipüle edilmeye çalışılarak seçim malzemesi yapılmıştır. Her yıl aynı yerde toplanan, şarkıları, sloganları, dövizleri, ıslık ve düdükleriyle kadınların yaşadıkları eşitsizliklere, şiddete ve karşılarına dikilen polis barikatlarına karşı seslerini yükselten kadınlara karşı karalayıcı propagandanın herhangi bir yıl değil; yerel seçimler öncesi bu yıl yapılması, yürüyüşün karalanmasının nedeninin kutuplaştırma politikaları olduğuna ilişkin iddiaları güçlendirmektedir” ifadelerine yer verdi.

 

‘TOPLUMU KUTUPLAŞTIRMAYA ÇALIŞMANIN MAKSADI NEDİR?’

“Kadınların yaşam hakkı dahil pek çok hak ve özgürlükleri tehdit altındayken buna karşı sokaklara çıkan kadınları suçlayarak, itham ederek ve hedef alarak toplumu kutuplaştırmaya çalışmanın maksadı nedir?” diye soran Kerestecioğlu’nun diğer soruları şu şekilde sıralandı:

-Feministlerin yıllardır yürüttükleri siyasetin baltalanması, zarar görmesi demek, bugüne kadar çalışma hakkından eşitliğe kadınların kazanımlarına zarar vermek demektir. Siyasetçilerin; hak ve özgürlükleri için mücadele eden kadınları hedef alan açıklamaları, bu mücadeleye zarar vermeyi mi amaçlamaktadır?

-16 yıldır hiçbir sorun yaşanmadan yapılan 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü bu yıl hangi gerekçeyle engellenmiştir?

-Kadınların yürüyüşü engellenerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi, İstanbul Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmeler ile Anayasanın ihlal edilmesi, Türkiye Cumhuriyetinin anayasal hukuk devleti ilkelerini terk ederek polis devleti haline geldiğinin ifadesi midir?

-8 Mart feminist gece yürüyüşünde görevlendirilen kolluk personeli sayısı ve bunların birimlere (trafik, çevik, özel harekât, kurtarma timi vs.) dağılımı nedir?

-Kolluk personeli kaç km2lik bir alanda ve kaç ilçede görevlendirilmiştir? Personel hangi sokaklara, caddelere ve meydanlara konuşlandırılmıştır?

-Elmadağ’dan Tünel Meydanına kadar olan bölgede görevlendirilen kolluk personeli sayısı nedir?

‘KAÇ ADET MÜDAHALE ARACI GÖNDERİLDİ’

-Bakanlığınızca görevlendirme yapılmış bölge içine kaç adet müdahale aracı gönderilmiştir? Toplam sayının araç türlerine (halk tabiriyle TOMA, Akrep, gözaltı aracı vs.) göre dağılımı nedir?

-Kolluk kuvvetlerince kullanılan hayvan sayısı nedir? Köpekler dışında hayvanlar da kullanılmış mıdır?

-Yürüyüşe müdahale süresince toplamda kullanılan gaz kapsülü ve plastik mermi sayısı nedir? (HABER MERKEZİ)