Ayşe Sürücü'den soru önergesi: Zerga Açar’a işkence yapıldı mı?

HDP milletvekili Ayşe Sürücü, Şanlıurfa T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Zerga Açar’a işkence yapıldığı iddiasını hakkında soru önergesi verdi. Sürücü, gardiyanlar hakkında işlem yapılıp yapılmadığını sordu.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Şanlıurfa T Tipi Kapalı Cezaevi’nde Zerga Açar’a işkence yapıldığı iddiasını Meclis’e taşıdı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayan Sürücü, “Bakanlığınızca bu tür işkencelere yönelik önlemleriniz var mı?” diye sordu.

Şanlıurfa T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan 57 yaşındaki Zerga Açar’a yönelik işkence iddiaları basında yer almıştı. HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, işkence iddiasıyla Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırladı.

Sürücü, soru önergesinde şu ifadeleri yer verdi:

"Şanlıurfa T Tipi Kapalı Cezaevi'nde süresiz dönüşümsüz açlık grevindeki Semra Akan, Mardin’den yanlarına getirilen 57 yaşındaki Zerga Açar’ın maruz kaldığı işkenceyi anlattı. Semra Akan’ın anlatımına göre; 28 Şubat tarihinde Mardin E Tipi Cezaevi'nden Urfa 2 No’lu T Tipi Cezaevi'ne sürgün edilen 57 yaşındaki Zerga Açar sürgün edildikten sonra işkenceye maruz bırakıldığını söylemektedir. Öncelikle parmak izi ve göz taraması yapıldığı esnada asker tarafından saçından çekilerek ve ‘sen teröristsin, vatan hainisin’ denilerek hakarete ve şiddete uğramıştır. Daha sonra da girişte çıplak arama işkencesine maruz kalmıştır. Çıplak arama yapıldığı esnada Zerga Açar direnmiş ve kabul etmemiştir. Gardiyanlar tarafından fiziki tacize de maruz bırakılmıştır."

‘BAKANLIĞIN HABERİ VAR MI?’

Ayşe Sürücü, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e şu soruları sordu:

- Bakanlığınızın Zerga Açar’a yapılan hukuksuz davranışta haberiniz var mıdır? Haberiniz var ise olayda adı geçen gardiyanlar hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

- Zerga Açar gibi Türkiye’nin her tarafından işkenceye maruz kaldığı bilinen tutsaklar bulunmaktadır. Bakanlığınızca bu tür işkencelere yönelik önlemleriniz var mı?

- Yukarıda bahsi geçen olayda TCK m.94’te düzenlenen “işkence suçu”na vücut verildiği açıkça gözlemlenmektedir. Bakanlığınız tarafından ‘işkence suçu’ kapsamında kaç kişi cezalandırılmıştır?

- Semra Akan’ın Adalet Bakanlığı’na yazmış olduğu dilekçelerin muhataplarına ulaşmadığı iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?

- Kürt nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Şanlıurfa ilinde tutuklu ve hükümlülere gelen mektupların teslim edilmemesine gerekçe olarak ‘Kürtçe tercüman yok’ iddiaları doğru mudur?