Adalet Nöbeti İzmir’de: Adalet arayışından vazgeçmeyeceğiz!

Adalet Nöbeti, İzmir’de diğer illerden baro başkanlarının katılımıyla gerçekleştirildi. İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel yaptığı konuşmada, "Umuyorum nöbete ihtiyaç duymadığımız günler de gelecek. Vazgeçmeyeceğiz ve biz kazanacağız” dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde tutulan Adalet Nöbeti, Bursa Barosu’nun ardından şimdi de İzmir Barosu ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Yurt genelinde avukatların katılımıyla 85 hafta boyunca İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde tutulan Adalet Nöbeti’nin, Anadolu'daki barolarda devam etmesine karar verilmişti. Bu kararın ardından ilk nöbet Bursa Barosu ev sahipliğinde Bursa Adalet Sarayı önünde tutulmuştu.

Yalova, Bursa Diyarbakır, Van, Aydın, Kocaeli, Antalya, Şanlıurfa, Hatay, Ankara, Mersin baro başkanları ve temsilcileri ile İstanbul Adalet Nöbeti avukatları, Manisa Çağdaş Avukatlar Grubu ve İzmir Barosu üyelerinden oluşan bu ayın adalet nöbetçileri, İzmir Adliyesi Baro Vestiyeri'nde buluştuktan sonra Bölge Adliye Mahkemesi’ne yürüdüler.

Bölge Adliye Mahkemesi’nde yapılan açıklamalarda, Adalet Nöbeti’nin amacına ulaşana kadar süreceği vurgulandı.

İlk olarak konuşan Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez, avukatların adalet aradığı bir ülkede yargı sisteminin tehlikede olduğu ifade ederek “Avukatlar yargıda hukukun üstünlüğünü arıyor, yargıda hukukun üstünlüğünü ararken memlekette insan haklarını ve demokrasiyi arıyor. Buradan bütün memlekete bütün dünyaya diyoruz ki adalet kim için, ne için lazım olursa bir an önce tesis edilmeli, kişiye göre yargılama olmaz” dedi.

.

Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun ise dayanışma olmadan mücadeleyi kazanmanın mümkün olmadığını söyleyerek “Biz adalet nöbeti ilk hafta bitsin istedik 85 hafta sürsün istemedik. Yeter ki hukukun üstünlüğü galip gelsin savunma hakkı tanınsın ve adil yargılanma olsun. Yarın adil yargılanmanın ışıklarını görelim biz nöbet tutmaktan hemen vazgeçeceğiz. Biz, bugün bizi adil yargılamayan bizim için adil yargılanmayı lüks gören anlayış için de yarın adalet istiyoruz” dedi.

Antalya Barosu Başkanı Av. Polat Balkan, ise avukatlar olarak her zaman adalet haykırışını yükselteceklerini ifade ederek Türkiye’nin yargı bağımsızlığı endeksinde 140 ülke arasında 111., hukukun üstünlüğü endeksinde ise 126 ülke arasında 102. sıraya gerilediğini söyledi. Av. Polat Balkan “memleketi karanlıktan aydınlığa çıkaracak olan elbette ki yargının tek kurucu sivil ayağı olan avukatlardır” dedi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Cihan Aydın yaptığı konuşmada “Biz Tahir Elçi’ye adalet için şehir şehir geziyoruz, siyasetçilerin, gazetecilerin, yazarların, akademisyenlerin yani sözünden ve kaleminden başka silahı olmayan ve şu anda hapishanelerde olan kişilerin sesi olmak için şehir şehir geziyoruz. Hukuksuz bir şekilde işlerinden atılan ve adeta sivil bir ölüme terk edilen yüzlerce yurttaşın sesi için buradayız” dedi.

Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar, adalet arayışının şehir şehir devam edeceğini ifade ederek, “Biz susmayacağız. Her yurttaşın, her vatandaşın hakkını korumaya devam edeceğiz. Eğer biz bir gün susarsak o gün bu ülkede her şey iflas eder. Hukuk, adalet biterse bu ülkenin adım atacak hali kalmaz” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, eskiden yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı sorunu olduğunu söyleyerek, “Ama şimdi kurum olarak yargı yok. Olmadığı için de adalet yok. Yargı bağımsız bir erk olmaktan çıktı yürütmenin bir organına dönüştü” dedi.

.

İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ise adalet nöbetinin çok kıymetli olduğunu vurgulayarak, “Baskılara uğrayanlar olarak her gün sizlerin emeklerini görüyoruz. Biliyoruz ki demokrasi verilmez alınır. Hep birlikte mücadeleyi kazanacağız” dedi.

Son olarak konuşan İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel ise elli gündür açlık grevinde olan tutuklu avukat Aytaç Ünsal’ın mektubunu okuduğu konuşmasında “Biz, tutuklu olan avukatların, gazetecilerin sesi olmak, ülkemizin adalet arayışına dikkat çekmek, hukukta var olan adaletsizliğin bir an önce son bulmasını istediğimizi belirtmek için nöbet ateşini yaktık. Demokratik laik hukuk devleti ilkesinden her gün daha da fazla uzaklaşan ülkemizde, adalet ve özgürlük arayışında bir meşale de bugün İzmir’de yakıldı. Kadınların, dezavantajlı ve LGBTİ bireylerin, öğrencilerin, akademisyenlerin, avukatların, siyasi görüşü ne olursa olsun tüm yurttaşlarımızın adil yargılanma haklarını savunmak için bugün İzmir’deyiz. Avukatlık yaptıkları için yargılanan, müvekkilleri nedeniyle sorumlu tutulan, avukatlık yapma biçimleri kontrol altına alınmak istenen ve yoksulun, ezilenin avukatlığını yaptığı için yıllardır cezaevlerine kapatılan, tecrite konulan meslektaşlarımız için bugün İzmir'deyiz” diye konuştu.

Av. Özkan Yücel “Adalet arayıcıları, adaletin savunucuları olarak vazgeçmeyeceğiz, biat etmeyeceğiz, susmayacağız demiştik. Bugün İzmir Barosu, İzmir Barosu olmanın onurunu bir kez daha yaşadı. İzmir Barosu olmanın güzelliğini bir kez daha ortaya koydu. Türkiye’nin dört bir yanından buraya gelen, adalet nöbetine destek veren barolarımıza, milletvekillerimize, bütün meslektaşlarımıza tekrar teşekkür ediyorum. Umuyorum nöbete ihtiyaç duymadığımız günler de gelecek. Vazgeçmeyeceğiz ve biz kazanacağız” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)