Muhsin Yazıcıoğlu davasında ilk duruşma 24 Mayıs'ta görülecek

BBP Kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin yaşamını yitirmesiyle ilgili soruşturmada 9 üst düzey kamu görevlisiyle ilgili hazırlanan iddianame kabul edildi. İlk duruşma 24 Mayıs'ta görülecek. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Büyük Birlik Partisi (BBP) Kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili soruşturmada 9 kamu görevlisiyle ilgili hazırlanan iddianame, Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi tarafından kabul edildi. Yazıcıoğlu ailesinin avukatlarından Selami Ekici, "İnşallah Muhsin Yazıcıoğlu'nun ve arkadaşlarının kanı yerde kalmayacak, sorumlular, ihmali olanlar, kusuru olanlar, kastı olanlar hukuk önünde hesap verecek" dedi.

Yargıtay Başsavcısı Mehmet Akarca tarafından 9 üst düzey kamu görevlisi hakkında hazırlanan iddianame, yargılamanın yapılacağı Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'ne gönderilmişti.

İddianamede, dönemin Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazı Tanılır, eski vali yardımcısı Servet Güngör, eski İl Jandarma Komutanı Sezai Akgün, eski İl Emniyet Müdürü Necdet Çelikbilek, eski Kahramanmaraş Sivil Savunma Müdürü Hüsamettin Bulut, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Gürsel Aktepe, Emniyet Genel Müdürlüğü Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Temsilcisi Hüseyin Keskinkılıç, Jandarma Genel Komutanlığı TİB Temsilcisi Yaşar Kalkan ve Jandarma Genel Komutanlığı Bilgi Sistemleri Teknisyeni Süleyman Akdoğu olmak üzere 9 kişinin "görevi kötüye kullanma" suçundan yargılanması istendi.

'SAAT 16.00'YA KADAR SİNYAL TESPİT TALEBİNDE BULUNULMADI'

İddianamede, helikopterin düşmesi olayından sonra, arama-kurtarma faaliyetlerinde görev alan başta dönemin Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır olmak üzere şüphelilerin etkin ve ciddi bir çalışma yürütülmesinde görevlerinin gereklerine aykırı hareket ettikleri öne sürüldü.

Bu kapsamda, İl Jandarma ve İl Emniyet Müdürlüğü görevlilerinin kazaya uğrayan ve yardım talep eden gazeteci İsmail Güneş'in cep telefon sinyal bilgisi ve GSM numaralarından yer tespiti ile ilgili TİB'den saat 16.00'ya kadar herhangi bir yer tespiti talebinde bulunmadıkları, bu talebin gecikmeli olarak 16.30'da şüpheli Hüseyin Keskinkılıç'a ulaştırıldığı belirtildi.

Ayrıca, cep telefonu sinyal bilgisi ve GSM numarasından yer tespiti ile ilgili konuda TİB'de görevli emniyet temsilcisi Hüseyin Keskinkılıç ile jandarma temsilcisi Yaşar Kalkan'ın sahip oldukları sorumluluğa uygun bir şekilde zamanında inisiyatif kullanamayarak, bölgenin haritalarının hazırlanmasında gecikmelerin yaşanmasına neden oldukları savunuldu.

'YETKİLİLERİN İFADELERİ DEĞERLENDİRME DIŞI TUTULDU'

İddianamede, konunun hayati bakımdan aciliyetine rağmen Süleyman Akdoğu'nun çalışmalarında yeterli özeni göstermediği, İl Emniyet Müdürlüğü bildiriminin içeriği ve aciliyeti karşısında, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Gürsel Aktepe'nin beklenen hız ve etkinlikte inisiyatif kullanmayarak süreçte uzama ve aksaklıklara yol açtığı iddia edildi.

Kriz merkezinin aynı gün içinde saat 23.30 ve sonrasında aranacak alanı daraltan teknik bilgilendirme ve bunu doğrulayan bölgede yaşayanlarla bazı kurum ve kuruluş yetkililerinin ifadelerini değerlendirme dışı tutup, bu bilgilendirmede yer alan bölgeyi bir sonraki gün yürütülecek arama ve kurtarma planlarına dahil etmediği, bunun hedefe ulaşma sürecinde aksama ve gecikmelere neden olduğu belirtildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianame, davaya bakacak Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi tarafından kabul edildi. Dönemin Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır ile diğer şüpheliler, görevi kötüye kullanma suçlamasından  ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'nde yargılanacak.

İlk duruşma, 24 Mayıs'ta yapılacak.

AVUKAT EKİCİ: MÜCADELEMİZİN HAKLILIĞINI GÖSTERİYOR

Yazıcıoğlu ailesinin avukatlarından Selami Ekici, olayının üzerinden 10 yıl geçtiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

"10'uncu yılında, Türkiye'nin en yüksek yargı mercilerinden Yargıtay'da soruşturmanın açılması ve iddianamenin kabul edilmesi verdiğimiz mücadelenin haklılığını göstermektedir. Önümüzdeki süreçte sanıklar yargılanacak. Bunlar sıradan insanlar değil, devletin üst düzey yetkilileri. İnşallah Muhsin Yazıcıoğlu'nun ve arkadaşlarının kanı yerde kalmayacak, sorumlular, ihmali olanlar, kusuru olanlar, kastı olanlar hukuk önünde hesap verecek."

Ekici, şu anda kusuru olanlarla ilgili dava açıldığını, ileride kastı olanların da yargı önüne teker teker çıkacağına inandıklarını belirtti. Ekici, "Bu süreçle, hukuka olan inancımızı bir kez daha teyit etmiş, artırmış olduk" dedi. (ANKARA/AA)