Bilkent Şehir Hastanesi için enfeksiyon uyarısı

Bilkent Şehir Hastanesi,  Türk Tabipleri Birliği’nin itirazlarına rağmen Tıp Bayramı'nın 100'üncü yılında,14 Mart’ta açılacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya mektup yazarak açılan şehir hastanelerinin yaşadığı sorunları aktaran TTB’nin Başkanı Sinan Adıyaman, Bilkent Şehir Hastanesi için hastane enfeksiyonu uyarısında bulundu. SES Ankara Eş Başkanı da yangın riskine dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Ankara'daki Bilkent Şehir  Hastanesi'nin resmi açılışı 14 Mart Tıp Bayramı’nda gerçekleşecek. Türk Tabipleri Birliği  (TTB) Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım hastanedeki eksikleri anlattı.

TTB Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, Bilkent Şehir Hastanesi'nin tamamlanmadan açılacağına dikkat çekti ve hastanedeki sorunlarla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya mektup yazdıklarını söyledi. Adıyaman, hastanede enfeksiyona bağlı ölümlerin artabileceği uyarısında bulunarak, “Hastanede kapalı alan ve hasta sayısı arttı ancak enfeksiyon hastalıkları uzmanı ve hastane enfeksiyon komitesinde çalışan hemşire sayısı arttırılmadı. Bu nedenle denetimler yetersiz. Bu hastane enfeksiyonuna yol açabilir ve ölüm hızı artabilir. Hastanede bazı bölümlerde inşaat çalışmaları devam ediyor ve kalkan toz da enfeksiyonu arttırıcı neden" dedi.

YANGINA KARŞI ÖNLEM VAR MI?

SES Ankara Şubesi Eş Başkanı Hüsnü Yıldırım ise hastaneyi gezdiklerini ve sorunları tespit ettiklerini söyleyerek en önemli sorun olarak yangın tehlikesine işaret etti. Yıldırım şunları söyledi, "Bilkent Şehir Hastanesinde de diğer şehir hastanelerinde olduğu gibi katlara asansörlerle ulaşılmaktadır. Son yıllarda birçok hastane yangınına şahit olduk. Yangın esnasında asansörler kullanılmamaktadır. 36 bin kişiye yemek çıkan bir hastanede olası bir yangın durumunda tahliye için yangın çıkışları kolaylıkla erişilebilir durumda mıdır? Tıbbi cihazlar, yoğun bakım hastaları nasıl tahliye edilecektir? Hastaneler açılmadan yangın ve afet durumları için tatbikat yapılmış mıdır? Bu soruların cevabını üyelerimizden alamadık. Yapıldıysa kayıtlarının alınması zorunlu olduğu için bu durumun çalışanlarla paylaşılması gerekmektedir."

'120 BİN KİŞİ GİRİŞ- ÇIKIŞ YAPACAK'

TTB Başkanı Adıyaman hastanenin bulunduğu bölgede trafiğin yoğunlaşacağını ifade ederek, "Önce hastane, sonra yol yapıldı ve yollar dar. Bu hastaneye sabah ve akşam giriş-çıkış yapacak insan sayısı 120 bin civarında. Bu insanları getirip götürecek araç sayısı 12 bin. Ancak hastanede 7 bin arabalık park yeri var. 5 bin araba açıkta kalıyor ve bu arabaları uç uca eklerseniz 25 km mesafe yapar. Trafik nedeniyle ambulansla taşınan hastalar yolda ölebilir” dedi.

17 GÜNLÜK KİRA İLE 300 YATAKLI HASTANE YAPILIR

TTB Başkanı Adıyaman hastanenin “kamu özel ortaklığı” ile yapıldığını hatırlatarak, "Hastaneye günlük 3 milyon lira kira ödenecek. 300 yataklı Ödemiş Devlet Hastanesi'nin maliyeti 32 milyon lira. Yani 17 günlük kirayla 300 yataklı modern bir hastane yapılabilirdi. Dünya artık 200-600 arasında yatak kapasiteli hastane yapmaya başlamışken, biz bu hastaneleri kapatıp 3 bin 600 yataklı hastane yapıyoruz" diye vurguladı.

SES Ankara Şube Eş Başkanı Yıldırım, Bilkent Hastanesi'nin hizmete girmesiyle Ankara'daki bazı hastanelerin kapatıldığını ve buralardaki sağlık malzemelerinin taşındığını hatırlatarak, “Ayrıca taşınacak olan hastanelere de malzemelerin sayımlarının yapılarak götürülmek üzere hazırlıkların başlatılması yönünde talimatların verildiğini de biliyoruz. Şehir hastanelerine alınan ve taşeron firmalarca yürütülen hizmetlerde kamunun cihazları mı kullanılmaktadır? Daha önce taşınmayacağı açıklanan bu malzemeler için ihale yapılmış mıdır? Cihaz alımı için daha önce ödeme yapılmış ve parası ödenmiş midir?” diye sordu.

'İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ VE KREŞ YOK'

Yıldırım, hastane çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin verilmediğine dikkat çekerek, "Üyelerimize yeni bir kuruma başlarken bu eğitimin verilmesi yasal bir zorunluluk olmasına rağmen işçi sağlığı ve güvenliği eğitimleri ve kişisel koruyucu donanımları verilmemiştir" diye vurguladı.

Ayrıca hastanede çalışanların çocukları için kreş bulunmadığı bilgisini paylaşan Yıldırım, "Dünyanın üçüncü büyük hastanesinde AVM konforunda sağlık hizmeti üreten sağlık emekçileri en temel sorumluluklarından biri olan çocuk bakımı ile ilgili yasalarda yer alan kreş hakkı ile ilgili düzenleme yapılmış olduğunu ümit ettiler. Fakat daha önce açılan diğer şehir hastaneleri gibi Bilkent Şehir Hastanesinde de bir tane bile kreş yok" diye konuştu.

ŞEHİR HASTANELERİNDE YAŞANAN SORUNLAR SAĞLIK BAKANINA İLETİLDİ

TTB, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yolladığı mektupta şimdiye kadar açılan 8 şehir hastanesinin sorunları madde madde iletti:

- Hastalerin büyüklüğü lavi kod yani acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hastalar müdahaleyle ilgili sorunlar yaşanmasına yol açıyor. Zamanında yetişilememesi yüzünden hastaların kaybedilmiş olabileceğine ilişkin endişeler var.

- Bölümler arasındaki mesafe fazla olduğundan acil müdahale gerektiren olgular da telafisi zor sonuçları beraberinde getiriyor.

- Şehir hastanelerinin bulunduğu illerde, 112 Acil Ambulans Komuta Merkezi ambulanslarının büyük bölümü bu hastanelere yönlendirilmekte. Bu durum, bu hastanelerdeki acil servis ve yoğun bakımlardaki sağlık hizmeti sunumunu zorlaştırıyor.

- Bazı şehir hastanelerinde radyoloji götüntüleme sistemlerinde oluşan veri kaybı nedeniyle servis ve poliniklerde sorun yaşanıyor.

- Hastaneler tasarlanırken otelcilik hizmetleri ön plana çıkarıldığı; acil, amaliyathane, yoğun bakımlar ve kliniklerde sağlık hizmeti sunulmasına ilişkin temel ilkelerin göz ardı edildiği anlaşılıyor. Tasarım yanlışlıkları nedeniyle asansörlerden veya yangın merdivenlerinden gelen tedaviyle ilgisi olmayan kişiler ya da ameliyathanede çalışmayan sağlık çalışanları, yoğun bakımlar ve ameliyathaneye girebilmekte.

- Yatak başı kapalı alan fazla olduğu için hekimler ve sağlık çalışanlarının hizmet sunmak zorunda kaldıkları alan arttı. 20 binden fazla adım atmak zorunda kalıyorlar. Çok fazla efor sarf ettikleri için verimleri düşüyor.

- Hastanelerde iki başlılık var. Başhekimler hastane yönetimi ve tıbbi destek hizmetleri konusunda yetkilerini şirket yöneticilerine vermiş durumda. Şirket yöneticileri sağlık alanında eğitimli ve deneyimli değil sağlık çalışanlarının ihtiyaçlarını bilmiyor. Çift başlılık gereksiz bürokrasi yarattı, sağlık hizmetlerinin bütünselliğini ortadan kaldırdı.

- Bazı şehir hastanelerinde güvenlik sorunları var ve katlarda yeterli güvenlik olmadığı için kapalı otoparklardan günün her saatinde herkes hastaneye rahatça girebiliyor.

BİLKENT ŞEHİR HASTANESİ

Bilkent Şehir Hastanesi CNN İnşaat ve DİA Construction ortaklığı tarafından yapıldı, yerli ve yabancı 8 bankadan 890 milyon euro’luk proje finansman kredisi sağlandı. Hazine bu kredinin ödenmesine garanti verdi. Yani şirketler bu parayı ödemezse devlet kendi cebinden ödeyecek. Bu ortaklık hastaneyi 25 yıl işletecek. Hastane 1 milyon 312 bin 349 m2 kapalı  alana sahip ve CNN İnşaat’ın internet sitesinde hastaneye yatırım yapma çağrısında bulunuluyor, “Projede yer alan tüm bu bölümlerin girişlerinde ve iç bölümlerinde toplam 35 adetten oluşan ticari alanlar siz yatırımcılarını bekliyor. Farklı büyüklüklerde ve konumlarda, açık hava teras imkânları da olan bu ticari alanlar her bölümde bulunuyor... Ankara Şehir Hastanesi, yanında yer alan 250 bin m2’lik alanda yatırımcılarına ve ziyaretçilerine de farklı fırsatlar sunacak” deniyor.