Kültürpark Platformu: Kültürpark’ın sermayeye teslimine izin vermeyeceğiz

Kültürpark Platformu, büyükşehir meclis üyeleri tarafından kamuoyundan onaylanan koruma planları ile ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Kültürpark’ın tarihi, kültürel değere sahip olan bu binadan başlamak üzere, peyderpey sermayeye teslimine izin vermeyeceğiz. Kültürpark İzmirlinin parkı olacak, talan edilemeyecek" denildi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürpark’ta yer alan eski İZFAŞ Hizmet Binası’nın, İzmir Tınaztepe Üniversitesi’ne 3 yıl süre ile bedelsiz tahsis edilmesine yönelik kararına daha önce de defalarca tepki gösteren Kültürpark Platformu üyeleri, başkan ve meclis üyelerinin görev süresinin bitmesine 20 gün kala, bürokratlarına kamusal alana girmeleri talimatını verdiklerini ifade etti.

Fuar Lozan Kapısı’nda eski İZFAŞ binası önünde düzenlenen basın açıklamasında, "İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi bir yanlış yaptığı, eski İZFAŞ Binası’nın bedelsiz tahsisine yönelik verdiği kararın derhal iptal edilmesi gerektiği" belirtildi.

'KÜLTÜRPARK İZMİRLİ'NİN PARKI OLACAK'

Basın metnini okuyan platform üyesi Sibel Altıneş, Kültürpark'ın geleceğinin ipotek altına alınmak istenildiğini belirterek şunları söyledi:

"Bizler kent dostları ve Kültürpark’a sahip çıkanlar olarak; bugün yine buradayız. Çünkü yine kentin aleyhine, Kültürpark’ın aleyhine bizlerden habersiz, bizlerin gözünden kaçırılarak, apar topar alınmış olan bu kararın uygulanacağını öğreniyoruz. Kültürpark’ın tarihi, kültürel değere sahip olan bu binadan başlamak üzere, peyderpey sermayeye teslimine izin vermeyeceğiz. Kültürpark’ı farklı amaçlarla kullandırmayacağız. Bizler yaşadığımız sürece Kültürpark İzmirlinin parkı olacak, talan edilemeyecek."

'PLANLAR ANTİDEMOKRATİK BİR YAKLAŞIMLA HAZIRLANIP ONAYLANDI'

Tüm tepkilere rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde, özellikle son birkaç yıldır, ısrarla sermaye çevrelerine yakın kararlar alındığını söyleyen Altıneş, "Kültürpark’ın doğasına, tarihi ve kültürel dokusuna zarar verecek bu projelerle, İzmir’in en değerli kamusal açık alanının geleceğini tehlikeye atmıştır" dedi.

Kültürpark Platformu'nun öncelikli talebinin alanın tarihi, kültürel ve doğal değerleriyle, korunması, geliştirilmesi için Koruma Amaçlı İmar Planı'nın hazırlanması olduğu dile getiren Sibel Altıneş, "Kültürpark’ın 'tarihi ve doğal SİT' olmasından dolayı, söz konusu planın hazırlanma ve onay süreçleri katılımcı bir süreçle yönetilebilecekken, aynen İZFAŞ binası kararında olduğu gibi yine halkın gözlerinden kaçırarak, antidemokratik bir yaklaşımla hazırlandığını ve onaylatılmaya çalışıldığını öğrendik" diye konuştu.

'KÜLTÜRPARK HALKINDIR, HALKIN KALMALIDIR'

Belediyenin tarihi bir yanlış yaptığının söyleyen Altınel, "Biz Kültürpark Platformu olarak tüm bileşenlerimiz ve hemşerilerimizin bize verdiği destekle Kültürpark'ın betonlaşmasına, kiralanmasına, tahsis edilmesine, yani park işlevinin dışında kullanılmasına karşı sonuna kadar mücadele etmeye, bu mücadelede bütün demokratik ve hukuki yöntemleri kullanmaya dün olduğu gibi bugün de kararlıyız" ifadelerini kullandı.

"Eski İZFAŞ Binası’nın bedelsiz tahsisine yönelik verdiği karar yanlış bir karardır" diyen Altıneş, "Kültürpark halkındır, halkın kalmalıdır. 20 gün sonra yönetimde olmayacak başkan ve meclis üyeleri İzmir’in merkezindeki bu vahayı yok etmeye yönelik bir kararı alamazlar. Yine 20 gün sonra görevde olmayacak bu kişiler Kültürpark’ın geleceğini de ipotek altına alamazlar" dedi. (DUVAR)