Gaziantep'te adayların gündemi göçmenler

Gaziantep’te 500 bin Suriyeli yaşıyor, başkan adayları bu duruma nasıl bakıyor? Şahin: Bir model yarattık Doğan: Statükoları belirlenmeli Demir: Hepsini göndereceğim…

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2011 yılında iç savaşın derinleşmesi ve Türkiye’nin uyguladığı “Açık Kapı Politikası” sonucu 252 kişilik Suriyeli, Azez ilçesinden giriş yaparak Kilis ve Gaziantep’e geldi. Aradan geçen 8 yıl içerinde bu sayı milyonlarla ifade edilmeye başlandı. Halen 90 bin nüfuslu Kilis’te 120 bin Suriyeli, 2 milyon Türk nüfusu olan Gaziantep’te 500 binin üzerinde Suriyeli yaşıyor.

Belediyecilikte bu kadar göçün öngörülmediği, 25 yıl sonranın projeksiyonuna göre planlama yapan ve o projeksiyonu şimdi yaşayan Gaziantep’te, başkan adayları Suriyeliler konusunda ne düşünüyor? Gazete Duvar, bu konuyu muhataplarına sordu…

“ALYAN BEBEKLER ÖLMESİN DİYE BİR GAZİANTEP MODELİ YARATTIK”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve halihazırda AKP Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Fatma Şahin, Suriye sorunu konusunda; dünyanın en zor meselesinin, en zorlu coğrafyada en ağır şekilde yaşandığını belirterek, “Biz, Avrupalılar gibi kapılarımızı kapatarak, onlarca-yüzlerce-binlerce Alyan bebeğin ölmesine neden olmadık. Suriye ile alakalı dünyaya örnek olacak bir Gaziantep modeli yarattık” dedi.

“400 BİN SURİYELİ GERİ DÖNDÜ, ŞİMDİ MÜMBİÇ’İ BEKLİYORUZ”

Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Operasyonları sonrası YPG’nin çekilmesinin ardından,  Cerablus ve Afrin’de gerçekleştirilen alt ve üstyapı çalışmaları ile 400 binden faza Suriyelinin ülkesine geri döndüğüne dikkat çeken Şahin,”Bu geri dönüşlerle birlikte Suriye’de o toprakların asıl sahipleri olan insanlarla komşuluk yapmaya başladık. Buralarda okul, park, fırın, hastane yaptık, elektrik, su, kanalizasyon şebekelerini yeniledik, PTT şubeleri açtık. Afrin ve Cerablus’a her türlü desteği verdik. Tamamen insanı bakış açısı ile oluşturduğumuz bu Gaziantep modeli ile dünyaya bir vicdan dersi verdik. Üstelik yanı başımızda savaş tüm şiddeti ile sürerken Gaziantep’te fabrikalarda dişli çarklar döndü, buna Suriyeli iş insanları da dahil oldu. Üreterek en fazla ihracatı yapan 5. İl olduk. Eğer bir güvenlik koridoru olursa, şehrimizde kalan Suriyelileri ayrıştırmadan, ötekileştirmeden, kutuplaşmalara mahal vermeden birlikte yaşam modelini hayata geçirmemiz şart. Aksi takdirde bir radikalleşme ve terörizm olur. Her iki toplumun bir gücü var. Göç ile gücü birleştirerek bir sinerji oluşturup yeni bir model yaratabiliriz” diye konuştu.

“SURİYELİLERİN STATÜKOSU ARTIK BELİRLENMELİ”

Kentte üç dönem belediye başkanlığı yapan DSP Gaziantep Belediye Başkan adayı Celal Doğan ise Suriyelilerin statüsündeki belirsizlikten şikayetçi. Suriyeliler nedeniyle Gaziantep’in savaştan çıkmış bir Ortadoğu kentini andırdığını kaydeden Doğan, “İç savaştan kaçarak kentimize gelen bu insanlar mülteci mi, misafir mi, sığınmacı mı, misafir mi belli değil? Bir statüleri yok. Devletin bu devasa göç karşısında bir politikası olması gerekir. Allah kimseyi vatansız bırakmasın. Onların ülkesiz kalmalarına elbette gönlüm elvermek ama dediğim gibi ortada bir statüko sorunu” var” dedi.

“MİSAFİR OLAN SURİYELİLER, EV SAHİBİ GİBİ DAVRANMAYA BAŞLADI”

CHP-İYİ Parti İttifakının Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ejder Demir ise Gaziantep’te yaşayan Suriyelilerin, ülkelerinde çatışma olmayan bölgelerine gönderilmesi gerektiğini ve bu sorunun artık Gaziantep için çekilmez boyutlara geldiğini savunuyor.

Türk insanının, özellikle de Gaziantep halkının misafirperverliğinden kimsenin kuşku duymadığını anımsatan Demir, “Babam bana misafire sofranı sonuna kadar açacaksın diye bir nesil mirası bıraktı. İnsanlık dramının yaşandığı Suriye’den ülkemize gelen bu insanlar misafir olmanın ötesine geçerek ev sahibi gibi davranmaya başladılar. Herkes bulunduğu yerin ne olduğunu bilmeli” dedi.

“SAVAŞIN ORTASIN ATMAYACAĞIM AMA GÖNDERECEĞİM”

Büyükşehir belediye başkanı olması halinde hükümetle iş birliği içinde öncelikle parkta, sokakta yatan Suriyelileri ülkelerindeki savaş olmayan bölgelere göndereceklerini anlatan Demir, “Ekonomik krizden dolayı Gaziantep esnafı kan ağlıyor. Halk yoksullaştı, aspirin alacak parası yok. Ama Suriyelilere kayıt dışı iş yeri açarak haksız rekabete neden oluyorlar. Hastane bedava, ilaç bedava, sosyal yardım alanlar var. Hepsi halkın cebinden çıkıyor. Biz, zabıta önlemleri ile bu haksızlığı önleyeceğiz. Suriyelileri savaşın ortasına atalım demiyorum ama çatışmanın olmadığı yerlere göndererek Gaziantep’i rahatlatacağım” diyor.