Gezi iddianamesi 16 ay sonra kabul edildi

Osman Kavala'nın da aralarında bulunduğu 16 kişi hakkında 'Gezi eylemleri'ne ilişkin hazırlanan iddianame, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede tüm şüphelilerin ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması isteniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gezi Parkı eylemlerine ilişkin soruşturmada hazırlanan iddianame İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi (ACM) tarafından kabul edildi. 489 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala ve 16 Kasım 2018'de gözaltına alınıp tutuklanan Yiğit Aksakoğlu ve soruşturmada ismi geçen 16 kişi hakkında hazırlanan iddianame 20 Şubat'ta tamamlanmıştı.

657 sayfadan oluşan iddianamede şüphelilere 10 ayrı suçlama yöneltilmiş, Can Dündar ve Mehmet Ali Alabora'nın da aralarında bulunduğu 6 şüpheli hakkında da yakalama kararı çıkarılmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Kavala'nın yanı sıra Memet Ali Alabora, Ayşe Mücella Yapıcı, Can Dündar, Ayşe Pınar Alabora, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi, Mine Özerden, Ali Hakan Altınay, Şerafettin Can Atalay ve Tayfun Kahraman da şüpheli olarak yer alıyor.

İddianamede 16 kişi için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Savcılık, suçlanan isimlerin, 2013 yılında yaşanan Gezi olaylarını, "2011 yılından başlayarak yönlendirmeye çalıştığını" da iddia ediyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DAVACI

Bianet'te yer alan habere göre, iddianamede davacılar sıfatıyla 61'inci dönem hükümet kabinesi yer alıyor. Başbakan ve bakanlıların isminin yer aldığı isimler şöyle; Recep Tayyip Erdoğan, Bülent Arınç, Ali Babacan, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Binali Yıldırım, Fatma Şahin, Egemen Bağış, Nihat Ergün, Faruk Çelik, Erdoğan Bayraktar, Ahmet Davutoğlu, Taner Yıldız, Suat Kılıç, Mehdi Eker, Hayati Yazıcı, Muammer Güler, Cevdet Yılmaz, Ömer Çelik, Mehmet Şimşek, Nabi Avcı, Veysi Eroğlu, Mehmet Müezzinoğlu, Zafer Çağlayan, Emrullah İşler ve Sadullah Ergin

İDDİANAMEDE 746 MÜŞTEKİ VAR

Kabul edilen iddianamede müşteki sıfatıyla ise 746 kişi bulunuyor. İddianamede şüpheli kabul edilen 16 kişi hakkında yapılan suçlamalar ise şu şekilde; Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, mala zarar verme, nitelikli mala zarar verme, tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi, ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme, 6136 sayılı yasaya muhalefet, nitelikli yağma, nitelikli yaralama, 2863 sayılı yasaya muhalefet.