Kanada'dan Selçuk Kozağaçlı ve 11 avukat için Erdoğan'a mektup

Kanada Avukatların Haklarını İzleme Örgütü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e açık mektup yazdı. Mektupta, Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı avukat Selçuk Kozağaçlı ve 11 avukatın daha serbest bırakılması istendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanada merkezli uluslararası avukat örgütlenmesi Kanada Avukatların Haklarını İzleme Örgütü (Lawyers Rights Watch Canada), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı avukat Selçuk Kozağaçlı ve 11 avukatın daha serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e açık mektup yazdı.

Mektupta, 17 avukatın Eylül 2018'de yargılanıp aklandığı, sekiz saat sonra 'Adalet Bakanlığı'nın müdahalesi üzerine' 12 kişinin yeniden gözaltına alındığı belirtildi; bu kişilerin cezaevinde tutulmasının 'Türkiye'de avukat ve insan hakları savunucularına karşı yaygın ve sistematik bir zulüm kampanyanın parçası olduğu' ifadeleri kullanıldı. LRWC, "Bu tür bir zulmün amacı, farklı fikirlerin ve muhalefetin sesinin duyulmasını, eleştirel seslerin hukuki temsil sahibi olmasını engellemek gibi görünüyor" tepkisi gösterdi.

'MAHKEMELER BAĞIMSIZ DEĞİL'

Mektupta, "Türkiye'de Temmuz 2016'dan bu yana, aralarında 1500 avukatın da bulunduğu binlerce kişi hakkında, hukuki ilkelerle uyuşmayan suçlamalara ve suç iddialarını desteklemeyen kanıtlara dayanarak dava açıldı. Yürütme erkinden bağımsız olmayan mahkemelerde bu tür suçlara dayanarak verilen hükümleri, yasal meşruiyeti olmayan ve zaruret halinden yoksun olan sert cezalar izledi" ifadeleri kullanıldı.

Mektupta, Türkiye hükümetine Kozağaçlı ve diğer tutuklu avukatların 'derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması' ve 'Türkiye'deki bütün avukat ve insan hakları savunucularına karşı, keyfi tutuklamalara yol açan yaygın ve sistematik kampanyaya son verilmesi' çağrısı yapıldı. (Dış Haberler)