Mevlüt Çavuşoğlu: FBI çok ciddi bulgulara ulaştıklarını söyledi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir soru üzerine Fetullah Gülen'in iadesi konusunda gelişme olmadığını belirtti. Konuyu "ısrarla gündeme getirdiklerini" söyleyen Çavuşoğlu, "Amerika içindeki faaliyetlerine yönelik değişik eyaletlerdeki FBI soruşturması ciddi şekilde derinleştiriliyor. Çok ciddi bulgulara ulaştıklarını da FBI bizzat bize söyledi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Eskişehir'in yerel televizyonu Kanal 26'da programa katıldı. Çavuşoğlu, S-400 ve Patriot alımına ilişkin, S-400'ün alımının iptal edilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

S-400'lerle ilgili müzakerelerin bittiği ve anlaşmanın imzalandığını ifade eden Çavuşoğlu, "Sonbaharda teslim edilecek. Biz Patriot alamadığımız için S-400'ü aldık. Bugüne kadar Patriot konusunda, en son yaklaşık 2 yıl önce gönderdiğimiz mektuba olumlu bir cevap geldi Amerikalılardan ve müzakereler başladı. Bizim ihtiyacımız var, hava savunma sistemine. Etrafımızda ciddi riskler ve tehditler var. Füze tehdidi de var. Dolayısıyla ülkemizin hava sahasını korumak zorundayız" diye konuştu.

'BAŞKA SEÇENEKLER HER ZAMAN VAR'

Patriotların alınabilmesi için Türkiye'nin de şartları olduğunu belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"'Ben satmak istiyorum ama benim şartlarımda satacağım' olmaz. Bu tür sistemlerin bir değeri vardır. Türkiye'nin de burada şartları vardır. Sadece Amerika'nın şart koşması önemli değil. İkincisi ve en önemlisi Amerika'nın kendi kongresinden onay çıkarması gerekiyor. Bunun da garantisini vermesi lazım. Bugüne kadar bazı basit silahları bile almakta zorlandık Amerika'dan. Patriot konusunda, diğer konularda her ülkeyle oturur müzakere ederiz. Anlaşabilirsek, çıkarımıza uygun olursa alırız. Anlaşamazsak da başka seçenekler her zaman vardı."

'FBI SORUŞTURMASI DERİNLEŞİYOR'

ABD'ye yaşayan Fetullah Gülen'in iadesi konusunda bir gelişme olup olmadığı sorulan Mevlüt Çavuşoğlu, "İadesiyle ilgili henüz bizim taleplerimiz yerine getirilmedi, maalesef. Ama biz ısrarla bunu gündeme getiriyoruz" dedi.

Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump'ın Arjantin'deki görüşmesinde konunun gündeme geldiğini belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Her ne kadar iade konusunda henüz bizi tatmin eden bir adım olmasa da Amerika içindeki faaliyetlerine yönelik değişik eyaletlerdeki FBI soruşturması ciddi şekilde derinleştiriliyor, genişletiliyor. Çok ciddi bulgulara ulaştıklarını da FBI bizzat bize söyledi. Tüm Avrupa ülkelerinde de aynı çabayı sarf ediyoruz. Fakat Avrupa ülkelerinin önemli bir kısmı özellikle Batı Avrupa'daki ülkeler maalesef bu terör örgütü mensuplarına sahip çıktı. Onlara statüler, sığınma hakkı verdiler." (ESKİŞEHİR/AA)