Cihangir muhtarı rakibini 'silmiş'!

31 Mart yerel seçimleri öncesinde, İstanbul'un Cihangir Mahallesi'nde mevcut muhtar ile en genç muhtar adayı davalık oluyor. 20 yılı aşkın süredir muhtar olan Sündüs Ulaman hakkında, genç rakibi Adnan Bal'ın ikâmetgahını silerek adaylığını engellemeye çalıştığı gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Beyoğlu'nun Cihangir Mahallesi, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde ilginç bir 'muhtar kavgası'na sahne oluyor. Bir tarafta mahallenin en genç muhtar adayı Adnan Bal, diğer tarafta 20 yılı aşkın süredir mahallenin muhtarlık koltuğunda oturan Sündüs Ulaman var. Ulaman, doğma-büyüme Cihangirli olan Bal'ın adaylığını engellemek için ikametgâh kaydını silmekle suçlanıyor!

'SEN BURADA YOKSUN'

Tarafları karşı karşıya getiren 'ikametgâh krizi', Bal'ın belge almak üzere Beyoğlu Nüfus Müdürlüğü'ne gittiği 26 Kasım'da ortaya çıktı. Bal belgeleri istediğinde, "Sen burada yoksun" yanıtını aldı. Dahası, 3 yıldır ikâmet ettiği yerde bir başkasının kaydı görünüyordu! Sistem biraz kurcalandığında, Bal'ın ikâmetgah kaydının 2 Kasım 2018 tarihinde düşürüldüğü ortaya çıktı.

ALTI AY KURALI

Gelinen noktada, Ulaman hakkında soruşturma açıldı. Bal ise hem şaşkın, hem öfkeli. Zira muhtar adayı olabilmek için o mahallede en az altı aydır kesintisiz olarak ikâmet etmek gerekiyor. Bal, ikâmetgâh kaydını düzelttirip Yüksek Seçim Kurulu ile yaptığı görüşmelerde adaylığına sözlü onay aldığını söylüyor.

'KAZANMA ŞANSIM OLDUĞU İÇİN YAPTI'

Ancka Bal, mahalle yönetiminde yurttaşlara daha fazla söz hakkı tanınması, Cihangir'in kronik şikâyetlerinden olan çöp sorunu ve 'kapalı sokaklar'a getirdiği çözüm önerileri ile seçimleri kazanma şansı olduğunu, Ulaman'ın da bu nedenle kendisini engellemek istediğini anlattı. Mahatma Gandhi'nin "Güç fiziki kapasiteden değil, boyun eğmeyen iradeden gelir" sözünü seçim sloganı olarak kullanan Bal, suç duyurusundan geri adım atmayacağını da vurguladı.

TAKİPSİZLİK MUAMMASI

Muhtar Ulaman ise suçlamaları reddederek, "Ben de manevi tazminat davası açacağım" dedi. Kendisine iftira atıldığını savunan muhtar, soruşturmada takipsizlik kararı verildiğini belirtti. Ancak Ulaman "Kaymakamlık bugün söyledi" dese de, Bal kendilerine ulaşan bir takipsizlik kararı bulunmadığını aktardı.

Ulaman, Bal'ın Cihangir Mahallesi'nde oturmadığını da savundu. Genç muhtar adayı ise buna yanıt olarak, eşinin 19 Şubat 2018 tarihinde bizzat Ulaman'ın kaşesi ve imzası ile aldığı nüfus cüzdanı örneğini gösterdi.

YERİNE KAYDEDİLEN KİŞİ NE OLACAK?

Tartışmada yanıtlanamayan bir diğer soru ise Bal'ın kaydı düşürüldüğünde yerine kaydedilen kişi ile ilgili... Ulaman 'bir kişiyi yıldırım nikahı için oraya kaydettiğini' söyledi. Böyle bir durumun rakip aday bir yana seçmen kayıtlarında 'sorun' yaratıp yaratmayacağına dair sorumuza ise "Seçmen kayıtlarına bu şekilde geçmez" yanıtını vermekle yetindi...

'HAKKI ELİNDEN ALINMADI'

Sündüs Ulaman, Bal'ın suçlaması için de "Hakkı elinden alınmadı. Seçim Kurulu Başkanı'na da söyledim; 4 aday daha var, istesem onları da silerim neden böyle bir şey yapayım?" dedi.

BÜLENT AYTAÇ: ADAY OLACAĞIM BİLİNSEYDİ BENİM DE KAYDIM SİLİNİRDİ

Cihangir Mahallesi'nin bir diğer muhtar adayı olan Bülent Aytaç ise bu tartışma için "Üzüldüm" diyor. Aytaç, "Ben adaylığımı seçmen listeleri çıktıktan sonra açıkladım, önce açıklasaydım benim de kaydımı silerlerdi" diye ekliyor.