AİHM kararı: Allianoi'de hak ihlali var

Allionai Girişim Grubu, İzmir Barosu’nda bir basın toplantısı düzenleyerek Allionai hakkında verilen AİHM kararını kamuoyuna duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Bergama’nın kuzeydoğusunda 2 bin yıllık Allianoi antik Roma sağlık yurdunun, sulama barajı için suya gömülmesini engellemek amacıyla kurulan Allionai Girişim Grubu, İzmir Barosu'nda bir basın toplantısı düzenleyerek AİHM'nin kararını kamuoyuyla paylaştı.

2015 yılında yapılan AİHM başvurusu, 29 Ocak 2019 tarihinde verilen ihlal kararıyla sonuçlandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) İzmir’in Bergama İlçesi’nde, Yortanlı Barajı’nın suları altında kalan Allianoi Antik Kenti ile ilgili bilgi edinme hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme bu kararla ifade özgürlüğünün bileşeni olan 'bilgiye erişim hakkının ihlal edildiğine hükmederek' Türkiye yönetimini haksız buldu.

AİHM’in verdiği ihlal kararı hakkında bilgi vererek sözlerine başlayan Allianoi Girişim Grubu Dönem Sözcüsü Üstün Reinart, "2004 yılında bir araya gelerek oluşturduğumuz Allianoi Girişim Grubu’nun, mücadelesinde ne derece haklı olduğu AİHM tarafından 2019 yılında verilen kararla bir kez daha tescillenmiştir" dedi.

'HUKUK ADINA ONURLUYUZ'

Allionai ören yerinin 2010 yılında, kapalı kapılar ardında alınan bir kararla, daha hukuk süreci bitmeden kille kaplanıp suya gömüldüğünü hatırlatan Reinart, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kültür mirası Allianoi Ören Yeri'nin tekrar toprak altına gömülme kararı öncesinde, kültürel mirası korumakla görevli bakanlık görevlilerinin, Koruma Kurulu üyeleri üzerinde oluşturdukları baskının belgesi niteliğindeki bu resmi toplantı tutanağının hukuk devletinde olmaması gereken bir tutumla kamuoyundan saklanması ve konuyla ilgili yasal başvurularımızın tatmin edici olmayan gerekçelerle reddedilmesi oldukça acıdır. Bu karar, sivil toplum kuruluşlarının söz söyleme hakkı ile ilgili de önemli bir konuya parmak basıyor. Bir toplum aktivistinin bilgiye erişiminin hak olduğunu açıklayan bir karar. Hukuk adına onurluyuz.”

'BARO OLARAK ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ VERECEĞİZ'

Allionai mücadelesinin aynı zamanda yaşadığımız dünyayı toplumu korumanın mücadelesi olduğunu söyleyen İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, "Bu mücadeleyi sürdürenler unutulmayacak ama o tarihi dokuyu suyun altına gömenler de unutulmayacak. Tarih onları mahkum edecek. Mücadeleyi yürüten arkadaşlarımız önümüzü açacaklar; biz baro olarak elimizden gelen desteği vereceğiz. Sonuna kadar bu mücadelenin bir parçası olarak devam edeceğiz" diye konuştu.

'MÜCADELENİN KENDİSİNİ ÖRNEK OLARAK BIRAKTIK'

Toplantıda söz alan Avukat Arif Ali Cangı ise, "Bu karar Allianoi’nin nasıl bir hukuksuzlukla suya gömüldüğünün göstergesidir. Gayri resmi toplantı tutanağının bizden gizlenmiş olmasını ortaya koyması açısından karar çok önemli. Suya gömülmesini engelleyemedik ama bu süreçte mücadelesinin kendisini örnek olarak bıraktık. Buruk bir sevinç bizimkisi ama yaşam ve mücadele devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Etiketler aihm bergama Allionai