Deniz Gezmiş'in doğum gününde ilk kez yayımlanan fotoğrafı

Depo Photos’tan Erol Olgundemir, Türkiye gençlik hareketinin devrimci önderleri olarak kabul Deniz Gezmiş’in hiç yayınlanmamış bir fotoğrafını yayınladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun (THKO) kurucu üyesi Deniz Gezmiş'in, gözaltına alındıktan sonra çekilen bir fotoğrafı ilk kez yayınlandı. 6 Mayıs 1972 günü Ulucanlar Cezaevi’nde idam edilen Gezmiş’in fotoğrafı Depo Photo tarafından doğum günü vesilesiyle yayınlandı.

Depo Photo Erol Olgundemir tarafından çekilen fotoğrafı yayınladı. Fotoğraf 1969 yılında İstanbul Üniversitesi’nden gözaltına alınan Deniz Gezmiş’in İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün bulunduğu Sansaryan Han’a gözaltında iken çekilmiş.

DENİZ GEZMİŞ KİMDİR?

Türkiye gençlik hareketi önderlerinden kabul edilen Deniz Gezmiş, Ankara'nın Ayaş ilçesinde 27 Şubat 1947'de doğdu. 1966'da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne giren Gezmiş, 1965'te Türkiye İşçi Partisi'nin Üsküdar İlçesine üye oldu. 30 Ocak 1968'de Hukuk Fakültesi'nde Devrimci Hukukçular Örgütünü kuran Gezmiş, 12 Haziran 1968'de İstanbul Üniversitesi'nin işgal edilmesine önderlik etti.

İstanbul'a gelen 6. Filo'yu protesto eylemlerinde yer alan Gezmiş, 30 Temmuz'da bu eylemlerden dolayı tutuklandı ve 20 Eylül'de serbest bırakıldı. 1969 Haziran'ında Filistin'e giderek Eylül'e kadar Filistin gerilla kamplarında kalan Gezmiş, 20 Aralık 1969'da yakalandı ve Cihan Alptekin'le birlikte 18 Eylül 1970'e kadar tutuklu kaldı.

Daha sonra Sinan Cemgil ve Hüseyin İnan'la birlikte Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nu (THKO) kurdu. 4 Mart 1971'de dört ABD'li erin kaçırılması eyleminde bulunan Gezmiş, erlerin serbest bırakılmasından sonra Sivas'ın Şarkışla ilçesinin Gemerek nahiyesinde Yusuf Aslan'la birlikte yakalandı. 9 Ekim 1971'de idam cezasına çarptırılan Gezmiş, 6 Mayıs 1972'de idam edildi.