Binali Yıldırım Cumhuriyet gazetesine açtığı davayı kazandı

Binali Yıldırım ve oğulları hakkında yayınladıkları haberlerde "kişilik haklarına saldırıda bulundukları" gerekçesiyle eski Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi Orhan Erinç, gazeteci Pelin Ünker ve Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş.'ye 10'ar bin lira tazminat cezası verildi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet gazetesine, AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ve ve oğulları hakkındaki "Paradise Papers" belgeleriyle ilgili haberlerde, "kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu" gerekçesiyle tazminat cezası verildi.

Anadolu 24'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki duruşmaya, davacılar Binali Yıldırım ile oğulları Erkam ve Bülent Yıldırım'ın avukatı Muhammed Gök ile davalılar Orhan Erinç, Pelin Ünker ve Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş.'nin avukatları katıldı.

Binali Yıldırım ve oğullarının avukatı Muhammed Gök, müvekkilleri adına içeriği doğru olmayan bir haber yapıldığını savunarak, "Müvekkilimizin kamuoyu nezdinde itibar ve haysiyeti zedelenmiştir. Basın hürriyetinin sınırları aşılmıştır. Manevi tazminat talebimizin kabulüne karar verilsin" dedi.

Orhan Erinç ve Pelin Ünker'in avukatı Abbas Yalçın ise davanın reddini istedi. Avukat Buket Yazıcı da söz konusu haberlerin ifade ve basın özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek, davacının bir kişilik haklarına saldırı veya iftiranın söz konusu olmadığını savundu

Davayı karara bağlayan mahkeme hakimi, davalıların eyleminin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle, davacılar Binali Yıldırım, Erkam Yıldırım ve Bülent Yıldırım adına 10'ar bin lira olmak üzere toplam 30 bin lira manevi tazminatın, 6 Kasım 2017 tarihinden işleyecek yasal faizi ile birlikte ödenmesine hükmetti.

NE OLMUŞTU? 

Cumhuriyet gazetesinde ve internet sitesinde 7-8 Kasım 2017'de, "yerli ve milli değil" başlığıyla dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ve oğullarının Malta’da şirketleri olduğu belirtilmişti. Şirketlerin varlığını doğrulayan Yıldırım, "Denizcilik küresel bir iştir, dünyanın her yerinde iş yapıyorlar. Bunun gizli saklı bir tarafı yok, burada iş çeviriyorlarmış gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar" demişti.

Cumhuriyet'in internet sitesindeki habere erişim engeli getirilirken, Yıldırım ve oğulları "kişilik haklarına saldırı" gerekçesiyle dava açtı. Dava dilekçesinde haberlerin "kasıtlı ve kişilik haklarına saldırıya dayalı, algı oluşturma gayreti taşıdığı" iddia edilmişti.

Cumhuriyet Vakfı Adına Orhan Erinç, gazeteci Pelin Ünker ile Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş.'nin, Binali Yıldırım adına 250 bin lira, oğulları Erkam ve Bülent Yıldırım adına da 125'er bin lira olmak üzere toplam 500 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum edilmesi talep edilmişti.

"Paradise Papers" ismiyle yayınlanan belgeleri haberleştiren Pelin Ünker'e, Binali Yıldırım ve oğullarının "kamu görevlisine hakaret" iddiasıyla açtığı davada 8 bin 660 TL para cezası 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilmişti. (İSTANBUL/AA)

Gazeteci Pelin Ünker: Belgeler yine önüme düşse tekrar haber yaparım!Gazeteci Pelin Ünker: Belgeler yine önüme düşse tekrar haber yaparım!