CHP'li Çakırözer'den Cumhuriyet davası için değişiklik önerisi

Cumhuriyet Gazetesi yargılamasında gazeteci-yazarlar hakkında verilen hapis cezalarının istinaf mahkemesinde onanması ile ortaya çıkan adaletsizliğin çözümü için CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Meclis'e yasa teklifinde bulundu. Çakırözer önerisi hakkında "Dosyadaki sanıkların bir kısmının temyize gidebilip, bir kısmının temyiz hakkından mahrum kalması hak arama özgürlüğünün ihlalidir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Cumhuriyet Gazetesi yargılamasında gazeteci-yazarlar hakkında verilen hapis cezalarının istinaf mahkemesinde onanması ile ortaya çıkan adaletsizliğin çözümü için Ceza Muhakemesi Kanunu’nda değişiklik önerisi hazırladı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf), Cumhuriyet gazetesi davasında verilen cezaları onadı. Karar uyarınca temyiz incelemesini istinaf mahkemesinin yaptığı için cezası 5 yılın altında olan Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara, Önder Çelik, Güray Öz, Emre İper ve Bülent Utku cezaevine girecek. 5 yıl üstünde ceza alan Akın Atalay, Orhan Erinç Murat Sabuncu, Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin ve Ahmet Şık’ın dosyaları ise Yargıtay’a gidecek. Kadri Gürsel içeride geçirdikleri gün sayısından dolayı tekrar cezaevine girmeyecek.

'ADALETSİZLİĞİN ÖNÜNE GEÇECEK'

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözel, Cumhuriyet Gazetesi yargılamasında gazeteci-yazarlar hakkında verilen hapis cezalarının istinaf mahkemesinde onanması ile ortaya çıkan adaletsizliğin çözümü için Ceza Muhakemesi Kanunu’nda değişiklik önerisi hazırladı ve Meclis'e sundu. Çakırözer teklifinde Ceza Muhakemesi Yasası’nın temyiz hakkını açıklayan 286'ıncı maddesinde düzenleme istiyor. Çakırözer önerisi hakkında "Dosyadaki sanıkların bir kısmının temyize gidebilip, bir kısmının temyiz hakkından mahrum kalması hak arama özgürlüğünün ihlalidir.Teklifimiz, bu adaletsizliğin önüne geçilmesini, istinaf mahkemesi kararını temyiz hakkının her bir sanık bakımından ayrı ayrı değerlendirilmeyip, sanıkların tümüne sağlanmasını amaçlıyor" dedi.

YASA TEKLİFİ

Çakırözer'in yasa teklifinde yer alan düzenleme şöyle: "5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 286. maddesine ikinci fıkradan sonra gelmek üzere 3. fıkra eklenmiştir. (3) Aynı davada, aynı eylem nedeniyle, aynı suçtan yargılanan sanıkların ilk derece mahkemesince hükmedilen cezalarının birbirinden farklı olması halinde, ikinci fıkranın (a) bendine göre hükmün temyiz edilip edilemeyeceği her bir sanık bakımından ayrı ayrı değerlendirilmeyip, sanıkların hepsi bakımından geçerli olmak üzere en yüksek cezaya hükmedilen sanığın cezası esas alınarak belirlenir." (DUVAR)