AYM'nin ihlal kararı Kavala için emsal olacak mı?

Anayasa Mahkemesi, hakim karşısına çıkarılmadan 13 ay boyunca tutuklu bulunan İ.S.'yi haklı buldu. Kararın Osman Kavala için emsal oluşturabileceğini belirten avukatı İlkan Koyuncu, AYM'nin aynı gerekçelerle yaptıkları başvuruyu değerlendirmek için bir an önce toplanması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Nurettin Öztatar

DUVAR - Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen bir soruşturma kapsamında 2012 yılında tutuklanan ve ilk duruşmasında şartlı tahliye edilen İ.S., Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. Makul süre içerisinde mahkeme önüne çıkarılmama nedeniyle ilk mahkeme ve Yargıtay'a açılan davaların reddi nedeniyle AYM'ye yapılan başvuruda İ.S. leyhine karar verildi. AYM tutukluluk incelemesinin 13 ay boyunca hâkim/mahkeme önünde yapılmaması gerekçesiyle açılan tazminat davasının reddedilmesini kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlali olarak değerlendirdi.

Başvurucu hakkında 2012 yılında 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'mala zarar verme', 'terör örgütü propagandası yapma' ve 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etme suçlarından kamu davası açıldı. Başvurucu İ.S. ilk duruşmada tahliye edilmişti. Resmi Gazete’de bugün yayımlanan kararda, "Davanın karmaşıklığı, sanık ve müşteki sayısının fazla olması, bu kadar uzun süre mahkeme/hâkim huzuruna çıkarılmamanın haklı gerekçesi olarak kabul edilemez. Bu nedenlerle başvurucunun isnat edilen suç kapsamında tutukluluk durumunun duruşmasız olarak incelenmesi ve yaklaşık on üç ay boyunca bu şekilde devam eden bir usule göre özgürlüğünden yoksun bırakılması başvurucuya yeterli güvencelerin sağlanmaması sonucunu doğurmuştur. Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir" denildi.

OSMAN KAVALA'NIN AVUKATI: MAHKEME BİR AN ÖNCE TOPLANMALI

AYM kararına ilişkin görüşlerini aldığımız Osman Kavala’nın avukatı İlkan Koyuncu, kendilerinin de hem AYM'ye hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne aynı gerekçelerle başvurduklarını belirtti. AYM kararının Kavala davasına çok uyan bir duruma ilişkin olduğunu belirten Koyuncu, AYM’nin mutlaka ihlal kararı vereceğini ancak başvuruyu gündeme almaktan kaçındığını belirtti. "İhlal kararı verildiğinde mahkeme serbest bırakacak mı?" diye soran Koyuncu, 'mahkemelerin hukuki değil siyasi saiklerle hareket ettiğini' söyleyerek, AYM’nin Osman Kavala başvurusunu yarın da bir yıl sonra da gündeme alabileceğini belirtti. Koyuncu, mahkemenin bir an önce başvurularını değerlendirmek üzere toplanması gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde hakkındaki iddianame tamamlanan Osman Kavala, 483 gündür yani yaklaşık 16 aydır tutuklu bulunuyor.

Etiketler AYM karar Osman Kavala