Gazeteci Çağrı Sarı'nın davası ertelendi

Evrensel gazetesi eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Çağrı Sarı’nın, "Paradise Papers" belgelerini haberleştirdiği için yargılandığı dava, 19 Mart’a ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - "Paradise Papers" haberlerinin Evrensel gazetesinde yayımlanmasının ardından, dönemin Enerji Bakanı Berat Albayrak ve kardeşi Serhat Albayrak’ın şikayetiyle “hakaret ve iftira” suçlamasıyla hakkında dava açılan Evrensel gazetesi eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Çağrı Sarı'nın yargılandığı davaya devam edildi.

Bakırköy 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen beşinci duruşmaya Çağrı Sarı ve avukatı Devrim Avcı ile Albayrak kardeşlerin avukatı Ferah Yıldız katıldı. Duruşmayı Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Gökhan Durmuş, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve Evrensel gazetesi çalışanları da izledi.

‘HABERLER BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA’

Sarı’nın avukatı Avcı, dava konusu haberlerin 13 milyon belgeden oluşan ve tüm dünyada haber olan "Paradise Papers" isimli belgelerden yapıldığını belirterek, hakaret ve iftiranın söz konusu olmadığını söyledi.

Gerçek nitelikteki haberde hakaret ya da iftiranın söz konusu olamayacağının altını çizen Avcı, “Belgelerin yayınlanmasının ardından CHP milletvekili Aykut Erdoğdu ve HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun konuyla ilgili Meclis’teki konuşmaları haber yapılmış ve vekillerin ifadelerine yer verilmiş. Milletvekillerinin açıklaması, politik eleştiri mahiyetinde, hukuka uygun, gerçek ve hakaret içermiyor. Haber gerçek olduğu halde dava açılıyorsa ifade ve basın özgürlüğünden söz edemeyiz. Söz konusu haberler basın, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındadır beraat talep ediyoruz" dedi.

Albayrak kardeşlerin avukatı Ferah Yıldız ise, “Haberde geçen şirkette müvekkilim Serhat Albayrak’ın bir imza yetkisi olmadığını dosyaya sunduk. Haberin içeriğinde algı operasyonu ve müvekkil hakkında kara propaganda var" diyerek Sarı’nın cezalandırılmasını istedi.

DAVA ERTELENDİ

Bunun üzerine avukat Avcı tekrar söz alarak, “Serhat Albayrak’ın haberde ismi geçen şirkette imza yetkisi olup olmadığı değil Paradise Papers isimli belgelerde isminin geçmesi haber niteliği taşıdığından ve habercinin bir savcı gibi araştırma niteliği bulunmadığından gazetede yer alması suç değildir" diye konuştu.

Ara kararını açıklayan mahkeme, Avcı’nın sunduğu savunma dilekçesinin incelenmesi için davayı 19 Mart'a erteledi. (Kaynak: MA)