HDP vekilleri 'Leyla Güven'in evine ulaştı: Açlık grevleri yayılıyor

HDP'nin "100'üncü gününde Leyla'ya, tecridi kırmaya" sloganıyla 15 kentten başlattığı yürüyüş milletvekillerinin, Leyla Güven’in evinin bulunduğu caddede açıklama yapmasıyla tamamlandı. Milletvekilleri, "Tecridin kırılması için yaşamın her alanını bir mücadele alanına dönüştürmek ve açlık grevlerini en üst düzeyde sahiplenmek olmalıdır" dedi.  DTK, HDK, HDP ve DBP eşbaşkanları, Leyla Güven'in eyleminin 100'üncü günü etrafında birleşme çağrısı yaptı. Güven'in eyleminin Türkiye’nin demokratik bir sürece girmesi açısından önemli olduğuna vurgu yapan Pervin Buldan, "Tecrit uygulamasına bir an önce son verilmelidir " dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Leyla Güven’e destek için 15 ilden HDP’li milletvekillerinin başlattığı yürüyüş gerginliğe neden oldu. Leyla Güven’in evinin bulunduğu cadde trafiğe kapatıldı. HDP’li milletvekillerinin kente girdiği 4 noktada önlemler alındı ve vekillerin Leyla Güven’in evine yapmak istediği yürüyüş Diyarbakır Valisi’nin talimatı doğrultusunda polis tarafından engellendi.

Diyarbakır milletvekili Sabiha Aydeniz’in de aralarında bulunduğu milletvekili grubu yürümekte ısrar edince arbede çıktı. Polisin müdahale ettiği Saliha Aydeniz yere düştü ve yakındaki bir özel hastanede tedavi gördü. Diyarbakır milletvekili Remziye Tosun’un ise bir polis tarafından tekmelendiği bildirildi. Milletvekilleri ile polis yetkilileri arasında yapılan görüşmelerin ardından, milletvekillerinin araçlarıyla Leyla Güven’in evine gitmesine izin verildi.

Polis, Leyla Güven’in evinin önünde açıklama yapmak isteyen milletvekilleri ile gazeteciler arasında barikat kurdu. Gazetecilerin bu barikata tepki göstererek çekim yapmaması üzerine polis aradan çekildi.

HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, basın açıklaması yaptı. Taşdemir’in yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Tecrit dediğimiz olgu sadece Sayın Öcalan’a uygulanan bir durum olmaktan çıkıp özellikle 2015 yılında barış ve müzakere süreci sonlandırıldıktan sonra bütün topluma uygulanan bir iktidar pratiğine dönüşmüştür. Çünkü bu ülkede savaş ve çatışmayı sürekli büyüten iktidar şunu iyi bilmektedir: Konuşan bir Öcalan çözümün ve barışın yolunu açan bir Öcalan’dır! Susturulan bir Öcalan, derinleşen bir çözümsüzlüktür, savaş, eşitsizlik ve yükselen faşizmdir! Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması demek ülkede çözümün ve barışın tekrar gündemleşmesi demektir. Tecrit uygulamasının bitirilmesi, dolayısıyla demokratik bir çözümün önünün açılması için Leyla Güven yoldaşımızın başlattığı açlık grevi, dalga dalga yayılarak onlarca cezaevinde, Hewlêr, Galler ve Strazbourg’ta yüzlerce açlık grevi direnişçisi yoldaşımızın katılımıyla devam etmektedir. Unutulmamalıdır ki tecrit kırılmadan bu ülkenin nefes alması mümkün değildir. Kazananlar kendi bekaları için ülkeyi çatışmaya, yoksulluğa ve eşitsizliğe mahkûm edenler değil demokrasi ve barış yolunda bir adım geri atmayan ve inatla direnen halklarımız olacaktır.”

NE OLMUŞTU?

Güven, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afrin müdahalesini eleştirdiği için 22 Ocak 2018’de evine yapılan baskınla gözaltına alınarak, 9 günlük gözaltının ardından 31 Ocak'ta çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Nisan 2018'in sonlarında hazırlanan iddianamede, Güven için "silahlı örgüt kurmak ve yönetmek", "örgüt propagandası yapmak" ve "2911 sayılı Yasa'ya muhalefet" iddialarından hapis cezası istendi. Cezaevindeyken 24 Haziran seçimlerinde HDP'den Hakkari milletvekilliğine seçilen Güven'in, dokunulmazlık kapsamında yargılamasının durdurulması ve tahliye edilmesi yönündeki talepler ise reddedildi. Güven, SEGBİS üzerinden 8 Kasım 2018'de bağlandığı Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, açlık grevini başlattığını duyurmasının ardından görülen duruşmalara katılmadı.

TAHLİYE EDİLDİ

 

Güven’in, avukatları 25 Ocak’taki duruşmaya protesto amaçlı katılmadığı ve her hangi bir tahliye talebi olmamasına rağmen mahkeme heyeti, tahliye kararı verdi.  Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nden ambulansla Bağlar Bağcılar mahallesindeki evine götürülen Güven, açlık grevini burada sürdürmeye başladı. Güven'in tutuklu bulunduğu dönemde, baş gösteren sağlık sorunları evinde götürüldüğü dönemde, açlık grevinde geçirdiği zamanın ilerlemesi nedeniyle şiddetlenerek devam etti. Güven, önceki gün kusma ve göğüs sıkışması, nefes alıp vermede zorlanma ve aşırı dikkat dağınıklığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Bilincinin geçici olarak kapanmasıyla hastaneye kaldırılan Güven, kendine geldiğinde ise kendisine yönelik tıbbi müdahaleyi reddetti. Güven, müdahaleyi reddetmesinin ardından tekrar evine götürüldü.


DTK, HDK, DBP ve HDP eşbaşkanlarından ortak açıklama: Hükümetin durumdan haberi var

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in başlattığı açlık grevi eylemi 100'üncü gününde. Bu kapsamda DTK, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)  ve HDP İstanbul Taksim'de bulunan bir otelde basın toplantısı düzenledi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan “Sayın Öcalan’ın çok önemli tespit ve çözümlemeleri vardır. Buna tanıklık ettiğimiz dönemlerde oldu. 2013-2015 yılları arasında heyetlerin devletin bilgisi dahilinde yaptığı görüşmeler sürecinde çok önemli görüşmeler oldu. 5 Nisan 2015’te çözüm sürecinin bitirilmesi ve Sayın Öcalan’ın ağırlaştırılmış bir tecrit ile karşı karşıya kalmasına birlikte tanıklık ettik” dedi.

'HÜKÜMETİN DURUMDAN HABERİ VAR'

"Hükümetle görüşme yaptınız mı?" sorusuna yanıt veren Buldan, “Hükümet ile herhangi bir görüşme yapma ihtiyacı duymuyoruz. Görüşmeden öncede onların devreye girmesi gerekiyor. Biz her yerde konunun önemine dair açıklamalar yapıyoruz. Hükümetin durumdan haberi var” diye yanıt verdi.


'Annem yaşayacak ve biz artık sadece cesareti konuşacağız'

Güven’i yaşatmak için 15 il merkezinden yürüyüş baştatan HDP milletvekilleri, bugün Diyarbakır’a ulaşsalar da, evinin önüne gitmelerine dönük engelleme halen sürüyor. Bunlar yaşlanırken Güven’in gazeteci kızı Sabiha Temizkan sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Temizkan, yaptığı paylaşımlarında “Kim bilir ne sancılar çektin beni doğururken. 17 yaşında bir çocuktun daha. Güzel yarınlar hayal ettin. Sonra büyüdük ve acılarla tanıştık. Sen başkaldırdın. Çünkü beni pamuklara sararken çocukların evinde uyurken bile panzer altında ezilmesine izin veremezdin.

Şimdi herkes 'annene bir şey olacak diye korkmuyor musun?' diye soruyor. Annem canını ben korkayım diye değil artık hiç kimse korkuyla yaşamasın diye ortaya koydu! Annem yaşayacak ve biz artık sadece cesareti konuşacağız.. Umutla #LeylaGüven100Gün” diye yazdı.


İzmir'de 'Leyla Güven eylemi' yasaklandı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Izmir İl Örgütü, Leyla Güven'in ölüm orucunun 100. günü nedeniyle Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yapmak istedi. HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay'ın da katıldığı açıklama öncesi binanın önü polis ablukası altına alındı. Yapılmak istenen açıklamaya engel olan polisler, Valiliğin kararı doğrultusunda açıklama yapılmasına izin verilmeyeceğini söyledi. Kemalbay, "Madem açıklama yapmamıza izin vermiyorsunuz, bu yaptığınızı protesto etmek için 15 dakika burada bekliyorum. Bana dokunamazsınız" dedi. Kemalbay'ın bekleyişi boyunca polis kalkanlarla etrafını çevirdi.