Erkekler bir yılda 255 kadın 20 çocuk öldürdü

Türkiye'deki medyada çıkan haberlerden bianet'in derlediği güncel verilere göre, erkekler en az 255 kadını, aralarında üç bebeğin de olduğu en az 20 çocuğu öldürdü. Erkekler kadınların 76'sını "ayrılmak-boşanmak istemek", "sevgili olmayı/görüşmeyi reddetmek", 25'ini de kıskançlık (telefona bakmadı/ben senden daha çok kazanırım/sosyal medya) bahanesiyle öldürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - bianet 1 Ocak 2018-31 Aralık 2018 dönemini kapsayan erkek şiddeti çetelesini yayınladı. Türkiye'deki yerel, ulusal ve internet basınına yansıyan haberlerden derlenen güncel verilere göre, erkekler, 2018’de en az 255 kadını, aralarında üç bebeğin de olduğu en az 20 çocuğu öldürdü.

Erkekler yine aynı dönemde 61 kadına tecavüz etti, 188 kadını taciz etti, aralarında kız çocuklarının da olduğu en az 516 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı. Erkekler, 347 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu. Erkekler, 2018'de en az 380 kadını da yaraladı.

2018'de kadınların 147'si kendi evi ya da ailesinin evinde, 60'ı park, adliye önü, evinin önü, AVM gibi kamusal alanlarda, 10'u ise araç içinde öldürdü.

Öldürülen kadınların 23'ü göçmendi.

Dördünün hangi ülkeden geldiği tespit edilemezken, Suriyeli 10, Afgan iki, Kızgızistanlı bir, Almanyalı bir, Azerbeycanlı bir, Türkmenistanlı bir, Faslı bir Özbekistanlı bir ve Kazakistanlı bir kadın öldürüldü.

EN ÇOK NEDEN: AYRILMAK-BOŞANMAK İSTEMEK 

Kadınların, yarısından fazlasını kocası öldürdü. Kadınların 162'sini kocaları, dini nikahlı kocaları veya sevgilileri öldürdü. 18 kadını ise eski sevgilisi veya eski kocası öldürdü. Kadınların 20'sini ağabey, baba, torun gibi aile üyeleri öldürürken, 13 kadını da amca yeğen gibi akrabaları öldürdü.

Erkekler kadınların 76'sını "ayrılmak-boşanmak istemek", "sevgili olmayı/görüşmeyi reddetmek", 25'ini de kıskançlık (telefona bakmadı/ben senden daha çok kazanırım/sosyal medya) bahanesiyle öldürdü.

Erkekler kadınların en az yedisini nedeni belli olmayan tartışma sonrası, 15'ini diğer (hırsızlık, dışarı çıkmak isteme, ablası-kızının kocasından boşanmak istemesi, tecavüze direnme, yemek yapmadı, para vermemek) bahanesiyle öldürdü. Erkeklerin öldürdüğü en az 111 kadının öldürülme bahanesi basına yansımadı.

ÇOCUK İSTİSMARINDA DURUM NE?

Çetelenin çocuk istismarı verilerinde ise Türkiye'deki yerel, ulusal ve internet basınına yansıyan haberlerden derlendiği güncel verilere göre, erkekler, 2018'de 347 kız çocuğuna ve en az dört oğlan çocuğuna cinsel istismar gerçekleştirdi. Basına yansıyan fail erkek sayısı 249.

Kız çocuklarının 37'sini eski sevgili, esnaf, işveren, yöneticisi cinsel istismar etti. 23 kız çocuğuna okul çalışanı (kantinci, temizlikçi), 18 kız çocuğunu cinsel istismar edenler de okul müdürü idi. Kız çocuklarının 24'ünü öğretmenleri cinsel istismar etti.

Tacizci öğretmenlerden altısı din öğretmeniydi. Komşu, mahalle ve köyden tanıdıkları 13 fail de kız çocuklarına cinsel istismar yaptı. Baba ve erkek kardeşlerin olduğu cinsel istismar oranı 17. Üvey baba ve dedelerin cinsel istismar oranı ise dört. Kız çocuklarını cinsel istismara bırakanlardan 12'si akrabaları idi. Üç kız çocuğu ise sosyal medyada tanıştığı kişilerce cinsel istismar edildi. Kız çocukları kendilerine cinsel istismar eden 67 kişiyi "tanımıyor", dokuzu da "tanıyor" olarak basına yansıdı. İki kız çocuğunu doktor cinsel istismar etti.

Çocuk istismar olaylarının 12'si evde, 22'si okul-okul çevresi ve okul servisinde, 15'i de park, hastane, sokak gibi kamusal alanlarda gerçekleşti.

Çocuklara istismar vakalarının 16'sını aileler, 17'sini rehberlik öğretmenlerinin aralarında olduğu öğretmenler ortaya çıkardı. Bir cinsel istismar ailenin eve kamera koyması (ocak) bir tanesi de çocuğun hamile olduğunun anlaşılması (Şubat) ile ortaya çıktı.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.