14 Şubat: Aşkınıza en değerli hediye benim markamda!

Dr. Aslaner'den 14 Şubat Sevgililer Günü yorumu: Tüketime hazır kitleler haline gelen yalnızlar ve çiftler, bugünde yapılacak en küçük hatırlatma mesajıyla satın almaya ikna olacaklardır.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sevgililer Günü 14 Şubat tarihinde tüm dünyada kutlanırken İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doktor Duygu Aydın Aslaner günün tarihsel kökenine değindi. Sevgililer Günü'nü 'Aziz Valentine’nin acı hikâyesi' olarak değerlendiren Aslaner, "14 Şubat tüketim üzerinden, sevgiye ve aşka sirayet eden günlerden biri haline geldi" dedi.

Günün anlam ve önemini aktaran Aslaner, "İmparator II. Claudius Roma’yı katı kurallarıyla yöneten zalim ve baskıcı bir hükümdardı. Claudius ordusunda savaşacak asker bulamıyordu ve bunun sebebini ise erkeklerin sevgililerini veya ailelerini bırakamamasına bağlıyordu. Claudius o dönemde tüm nişan ve evlilikleri yasaklamıştı. Kısacası, aşkı mümkün kılan kutsallıklar yok edilmişti. Aziz Valentine’de Cladudius’un döneminde Roma’da papazlık yapıyordu. Tüm bu yasaklamalara rağmen Valentine gizli gizli çiftleri evlendirmeyi sürdürüyordu. Ancak bu durum kısa süre sonra Claudius’un kulağına gitmiş ve Aziz Valentine 14 Şubat günü ölümle cezalandırmıştı. Aziz Valentine’i onurlandırmak için 14 Şubat Aziz Valentine Günü (Sevgililer Günü) olarak kutlanmaya başlanmıştır" diye konuştu.

İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doktor Duygu Aydın Aslaner

'TÜKETİYORSAM, SENİ SEVİYORUM'

Günümüzde bireylerin birbirleri için ne kadar değerli olduğu, alınan metalarla değerlendirdiğini belirten Aslaner, " 'Tüketiyorsam, öyleyse seni seviyorum' düşüncesi aşk sürecinin mottosu haline geldi. Oysa ki aşk iki kişinin birbirine beslediği en saf, en masumane duygudur ve bir güne sığdırmak tabii ki mümkün değildir" dedi.

"Kültür endüstrisinin standartlaştırdığı ritüeller ve değerler biçimsel olarak bireyi tek tipleştirerek tüketimi zaruri hale getirmiştir" ifadelerini kullanan Aslaner, markalar için 14 Şubat'ın büyük bir 'fırsat' olduğunu vurguladı. Aslaner, "Tüketime hazır kitleler haline gelen yalnızlar ve çiftler, bugünde yapılacak en küçük hatırlatma mesajıyla satın almaya ikna olacaklardır. Gelişen teknoloji ve her geçen gün toplumların dijital sürece entegre olması, markaların dijital iletişim strateji ve taktikleri belirlemesinde önemli bir faktördür. Aşk teması üzerinden kurgulanan birçok kampanya bugün tüketiciye temas etmektedir. Markaların birçoğu benzer mesajlar vermektedir. Bunlar; 'aşkınıza en değerli hediye, sevgilinize eşsiz bir hediye ve aradığın hediye benim markamda' şeklindedir" dedi. (İSTANBUL/DHA)