Tanzim satışta tartışma: Artık Beyaz Saray'dan değil normal saraydan yönetiliyorsunuz!

İstanbul'daki tanzim satış noktaları kuruldu. Alışveriş yapanlar ucuz sebze almaktan memnun. Yaşanan bir sıra tartışmasını 'işte ülkemizin fotoğrafı' diyerek kaydeden bir kişiye ise bir kadından tepki geliyor: Yıllardan beri Beyaz Saray'dan yönetiliyordunuz şimdi normal saraydan yönetiliyorsunuz! İşte Şişli ve Taksim'de kurulan tanzim satış çadırlarında yaşananlar...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 6 Şubat’ta duyurduğu tanzim satış noktaları dört gündür İstanbul'un çeşitli noktalarında satış yapıyor. Satış noktalarında yoğunluk yaşanıyor. İnsanlar ucuz sebze alabilmek için birçok noktada uzun kuyruklar oluşturuyor. Şişli ve Taksim'deki satış noktalarında sıra bekleyenler fotoğraflarının çekilmesini pek istemiyor.

MEYDANDA UZUN KUYRUKLAR...

İlk durağımız Taksim... Sabah saatlerinde birçok insan ucuz sebze alabilmek için Taksim Meydanı'nda uzun kuyruklar oluşturuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait araçlar domates, patates, salatalık gibi ürünleri satış noktalarına getirdikten sonra kısa sürede tükeniyor. Satış noktasının kurulduğu ilk günden beri buraya gelen bir grup işçiyle sohbet ediyoruz: “İlk gün geldiğimde birkaç patates ve domates aldım 5 lira ödedim. Bu sebzeleri marketten almış olsaydım en az 20 lira öderdim. Bence burası çok iyi. Umarım hep böyle devam eder. Böylece marketlerdeki ürünler de indirime gider. Sebze, meyve alamayacak duruma geldik. Aldığımız bir yevmiye parasını sebzeye, meyveye, ete verirsek ailelerimizi neyle geçindireceğiz? Bu böyle devam etmezdi zaten.”

Taksim'deki tanzim satış noktası...

İlk kez gelen bir kadın ise sebze fiyatlarının marketlere göre yarı yarıya olduğunu görünce, 'bu ana kadar neden böyle bir şey yapılmadı' diyor ve ekliyor: “Cumhurbaşkanımız temizlik ürünleri için de böyle bir şey yapacağını söyledi. Bence artık satışlar devlet denetiminde olsun. Çünkü kriz diyerek bu durumu fırsata çeviriyorlar..."

2 BUÇUK AY SONRA KAPANIR MI?

Bir sonraki durağımız Şişli... Burada kurulan satış noktalarındaki insan kuyruğu Taksim'dekinden daha uzun. Birkaç dakika bekledikten sonra bir yetkili ile görüşüyoruz. Tarım Kredi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz'ın konuyla ilgili dün yaptığı, 'Tanzim satışta 2,5 aylık planlamamız var. Açıkta üretilenler piyasaya girince fiyatlar ürün bolluğundan gevşeyecek... ' sözlerini soruyoruz.

2.5 ay sonra bu satış noktaları kaldırılacak mı? Yetkili , 'hayır' diyerek devam ediyor: “Ne olursa olsun aracılar fiyatları düşürmez. Üretici sorun yaşatmıyor. Aracı, ürünleri üreticiden 50 kuruşa alıp 5 liraya satıyor. Çadırlardaki fiyatlar olması gereken fiyatlar. İnsanlar bu durumdan çok memnun. Tek sorun belki uzun kuyrukların oluşması. İki buçuk ay sonra tanzim satış noktaları yine devam edecek. Ürün bol olsa bile sorunumuz aracılar. İlerleyen tarihlerde buna da çözüm bulunur. Çözüm bulunduktan sonra çadırlar kaldırılır, ürün fiyatları normale döner. Ama görünen o ki bir süre daha bu böyle devam edecek.”

Şişli'deki tanzim satış kuyruğu...

'ÜLKEMİZİN FOTOĞRAFI...'

Bu konuşmadan sonra sebzeleri almak için kuyrukta bekleyenlerle sohbet etmeye çalışıyoruz. Sırada bekleyen iki kişi arasında sözlü tartışma yaşanıyor. Tartışmanın nedeni ise 'sıraya uymamak'. Tartışmanın videosunu çeken bir kişi bağırarak, "Yazık. İşte bu ülkemizin fotoğrafı. Bizi ne hale getirdiler..." dediği için sırada bekleyen bir kadının müdahalesi ile karşılaşıyor. Kadın bu kişinin yanına gelerek, "Neden tepki gösteriyorsunuz? Neyi kınıyorsunuz anlamıyorum. Herkes markete gitsin pahalı pahalı mı alsın? Adam bir çözüm buldu yapıyor. Bundan faydalanmak gerekmiyor mu? İnsanları zorla getirmiyorlar ki bu kuyruğa. Yıllardan beri Beyaz Saray'dan yönetiliyordunuz şimdi normal saraydan yönetiliyorsunuz. Kabul etmiyorsunuz."