Çipras: Darbecileri kabul etmekten hoşlanmıyoruz

Yunanistan Başbakanı Çipras'la basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişiminden sonra Yunanistan'a kaçan askerlerin iade edilmesini istediklerini söyledi. Çipras ise "8 darbeci askerle ilgili olarak Yunanistan yargısı net kararlar aldı. Biz darbecileri kabul etmekten hoşlanmıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'ye gelen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Beştepe'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geldi. İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından Erdoğan ve Çipras, ortak basın toplantısı düzenledi.

ERDOĞAN: TÜM MESELELERİ BARIŞÇIL ŞEKİLDE ÇÖZEBİLİRİZ

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan'la ikili ilişkileri geliştirmek istediklerini söyledi. Erdoğan, "İkili ilişkilerimizde zaman zaman arzu edilmeyen bazı durumlar hasıl olsa da bunları telafi imkanını bulduk. Aramızdaki tüm meselelerin hakkaniyet temelinde barışçıl şekilde çözülebileceğine inanıyorum. Diyalog kanallarının açık tutulması gerekiyor" dedi.

"Terörün her türlüsüne kararlı bir şekilde ortak tutum sergilemek zorundayız" diyen Erdoğan, .Yunanistan'dan beklentimiz FETÖ, PKK, DHKP-C gibi güvenli bir ülke haline gelmemesidir. FETÖ'cü darbecilerin ülkemize iade edilme beklentimizi Yunanlı dostların dikkatine bir kez daha getirmiş olduk" diye konuştu.

ÇİPRAS: DARBE GİRİŞİMİ İLİŞKİLERİN İLERLEMESİNİ ENGELLEDİ

Türkiye ve Yunanistan'ın 2015'ten beri önemli bir işbirliği yaptığını söyleyen Yunanistan Başbakanı Çipras, "Mülteci krizinin patlak verdiği dönemde ortaya çıktı bu işbirliği. Son derece önemli bir krizin üstesinden gelme konusunda çok önemli bir işbirliği gerçekleştirdik. Yunanistan ve Türkiye olarak yeni bir strateji oluşturulmasına katkıda bulunduk" dedi.

Erdoğan'la ekonomi ve enerji alanlarında işbirliğini görüştüklerini aktaran Çipras, "Ege'de gerginliğin azaltılması konusunda diyaloğu destekledik. Kıbrıs müzakerelerini destekledik. Çözüme çok yaklaştık. Güvenlik konusunda ciddi başlıkları da açma fırsatı bulduk. Ülkenizdeki talihsiz darbe girişimi ortaya çıktı. Bu gelişmeler pozitif ilerlememizin önünde engel teşkil ettiler maalesef" ifadelerini kullandı.

'8 ASKERLE İLGİLİ YARGI KARARINA SAYGI DUYMAK ZORUNDAYIZ'

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Erdoğan'ın arayan ilk liderin kendisi olduğunu belirten Çipras, "Yunanistan olarak her türlü darbeyi kınıyoruz bunun karşısında duruyoruz. Daha sonraki dönemde engel teşkil eden bazı gelişmeler ortaya çıktı. Ege'de ihlallerin arttığını gözlemledik, hava sahamızın ihlalinde artış tespit ettik. 8 darbeci asker olayı ilişkilerimizde engel olarak ortaya çıktı. Daha sonra 2 Yunanlı askerin tutuklanması olumsuz bir gelişmeydi" şeklinde konuştu.

Ege Denizi'ndeki gerginliği azaltılması konusunda fikir birliği olduğunu dile getiren Çipras, "İki ülke savunma bakanları arasındaki görüşmelerde bu adımlar devam edecek. İnanıyorum ki ilerleme kaydedilecek" dedi.

Yunanistan'a kaçan askerlerle ilgili yargı kararlarına saygılı olmak zorunda olduklarını kaydeden Çipras, "8 darbeci askerle ilgili olarak Yunanistan yargısı net kararlar aldı. Yunanistan bir hukuk devleti olarak yargının kararlarına saygı göstermek durumunda. Biz darbecileri kabul etmekten hoşlanmıyoruz. Bu aşamada güvenlik konusundaki işbirliğimizi güçlendirmek durumundayız" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)