DİSK'ten zam oranına tepki

DİSK'ten taşerondan kadroya geçen işçilerin zam oranına tepki: Yüzde 26 zam talep ettiler.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - DİSK'e bağlı Genel-İş İzmir Şubeleri 4+4 zam oranına tepki olarak Cumhuriyet meydanı, PTT önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Asgari ücrete yüzde 26 oranında zam yapılmasının ardından, kamuda kadroya geçirilen yüz binlerce taşeron işçinin bu zamdan yararlanıp yararlanamayacağı konusunda belirsizlik sürüyor. Bu duruma tepki gösteren sendikalar ise kadroya alınan taşeron işçilerin asgari ücret zammından yararlanmasını istiyor. 4+4 maaş zammını öngören sözleşmeye tepki gösteren DİSK, kadro yalanı adı altında milyonlarca işçinin asgari ücrete mahkum edilmek istendiğini belirterek, işçilerin ücretlerinin asgari ücret seviyesine çekilmesini, ardından da yüzde 26 zam yapılmasını talep etti.

Basın açıklamasını okuyan Genel-İş 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız, "Geçiş işlemlerinin yapıldığı 1 Nisan’dan bugüne kadar, hem merkezi idarelerde, hem de belediyelerin şirketlerine geçişi yapılan 1 milyon işçinin ücretlerinde AKP’nin büyük mağduriyetler yaşatacağını belirtmiştik" dedi.

'SÖZDE KADRO DEDİKLERİ UCUBE SİSTEMDE ÇALIŞTIKLARI İÇİN KAYIP EN AZ 500 İLE 1000 TL ARASINDA'

Yıldız, 2019 yılı için belirlenmiş olan asgari geçim indirimi dahil 2020 TL tutarındaki asgari ücret farkının yansıtılamayacağı belirsizliğinin halen devam ettiğine değinirken , "Belediye Şirketleri ve Merkezi İdarelerde, asgari ücretin yüzdelik fazlasına göre ücret alan işçiler ise, daha fazla bir hak kaybı ile yüz yüzedir. Oysa taşeronda çalışırken yaptıkları iş ve görevler nedeniyle bağlı olduğu ihale şartnameleri gereği asgari ücretin yüzdelik fazlasına göre ücret alan işçiler, yeni asgari ücret üzerinden güncellenmediği durumda bu işçilerin ücretleri, yasal asgari ücret seviyesine düşecektir. Bir başka ifade ile Taşeronda iken verilen asgari ücret farkları bugün sözde 'kadro' dedikleri ucube sistemde çalıştıkları için ve bu kayıp en az 500 ile 1.000 TL arasındadır" diye konuştu.

'VERGİ YÜKÜ İŞÇİLERİN OMZUNDA'

Belediye şirketlerinin bünyesine geçişi yapılan işçilerin tabi oldukları Kamu İhale Mevzuatı gereği hükümleri uyarınca, Asgari ücret farklarının ödenmesinin zorunlu olduğunun altını çizen Yıldız, "Tüm bu uygulamalar kadro yalanı adı altında milyonlarca işçinin esasında asgari ücrete mahkum edilmek istendiğini göstermektedir. Ayrıca adaletli bir vergi sisteminde olması gereken temel ilke, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması iken, Türkiye’de az kazanandan çok vergi alınarak bu ilke ne yazık ki AKP tarafından tersine çevrilmiştir. Yıllardır vergi yükü ücret geliri ile yaşam mücadelesi veren işçilerin omzundadır. Asgari ücret ile yaşam mücadelesi veren işçilerden verginin tamamen kaldırılması için yasal düzenleme yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.

'EMEKÇİLERİN BEKLENTİSİ GEÇİM ŞARTLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ'

Merkezi idareler ve Belediye şirketlerine geçişleri yapılan milyonlarca emekçinin ücretleri Ocak ayından itibaren güncellenerek, asgari ücrete yapılan %26’lık ücret zamlarının yansıtılmasını talep eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçiş işlemleri tamamlanan işçilere, idarelerce uygulanmak üzere, 2017 yılındaki enflasyon verilerine göre Yüksek Hakem Kurulu’nca karara bağlanan ve 2020’ye kadar uygulanacak olan Toplu İş Sözleşmesi’nin ücret, mali ve sosyal haklara ilişkin hükümlerine göre ücret zammı, 6’şar aylık dönemler halinde sadece %4 oranında uygulanmak istenmektedir. Aylık ücretle birlikte ödenen yakacak yardımı, sorumluluk primi ile yıllık ödenen öğrenim ve bayram yardımı benzeri ödemelerde, düşük tutarda belirlenmiş ve 3 yıllık dönem boyunca sabit tutulmuştur. 2018 yılının sonunda tüketici fiyatları endeksindeki artış %30 oranında gerçekleşmiştir. Sarayın orta vadeli programına göre öngörülen tüfe yılsonu değişim oranı ise 2019 yılı içerisinde %20.30 2020 yılında ise %15.90 üzerindedir. İşçilerin iki yıllık kayıpları %36.20’dir. El emeğinden başka sermayesi olmayan emekçilerin ve ailelerinin beklentisi, enflasyon karşısında korunmak ve geçim şartlarının iyileştirilmesidir" (DUVAR)