Bülent Şık'ın duruşması öncesi Tarım Orkam-Sen'den çağrı

Sağlık Bakanlığı tarafından sonuçları açıklanmayan araştırmayı kamuoyuna duyuran Bülent Şık 7 Şubat'ta hakim karşısına çıkacak. Tarım Orkam- Sen eski üyesi Şık'a destek çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Kocaeli, Ergene Çayı havzasında yer alan Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ile Antalya’da yapılan, Sağlık Bakanlığı’nca sonuçları kamuoyuna açıklanmayan araştırmayı halka duyuran bilim insanı Bülent Şık hakkında 5 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması 7 Şubat'ta İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde görülecek.

Eski üyesi Bülent Şık'ın yargılandığı davaya ilişkin yazılı açıklama yayınlayan ve destek çağrısında bulunan Tarım ve Orman Çalışanları Sendikası (Tarım- Orkam Sen) açıklamasında, "Bilim insanları içinde yaşadıkları topluma karşı sorumludurlar, kamu yararına çalışırlar, çalışmalıdırlar. Bu sorumluluğun başında da araştırma sonuçlarının toplumla paylaşılması gelmektedir. Halk sağlığının nasıl bir tehdit altında olduğunu gösteren bu araştırmanın sonuçlarını duyurmak da bilim insanın sorumluluğudur" ifadelerine yer verdi.

'BU HİKAYEYE HİÇ DE YABANCI DEĞİLİZ'

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun da araştırmaları nedeniyle geçmişte yargılandığı hatırlatılan açıklamanın satır başları şu şekilde:

HAMZAOĞLU'DA DA SORUŞTURMA AÇILMIŞTI: Bizler bu hikayeye hiç de yabancı değiliz. 2005 yılında Dilovası bölgesinde kanser olguları ve çevre kirliliği üzerine yaptığı çalışma bulgularını kamuoyuyla paylaşan halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, YÖK, çalıştığı Kocaeli Üniversitesi ve çalışma sahasında bulunan belediyeler tarafından şikayet, soruşturma ve mahkeme süreçleriyle karşı karşıya bırakılmıştı. Bilim insanı olmak, durup bakmak, nereye bakacağını bilmek, gören gözlere sahip olmak ve zamanında müdahale etme sorumluluğunu taşımak demektir. Akademik çevrenin tüm üyeleri devletten ya da herhangi bir başka kaynaktan gelebilecek müdahale ve baskı endişesini taşımadan işlevlerini yerine getirme ve araştırma sonuçlarını başkalarına özgürce iletme ve sansürsüz yayımlama hakkına sahiptir.

HABER ALMA HAKKINI ENGELLEYENLER YARGILANSIN: Bilim insanları içinde yaşadıkları topluma karşı sorumludurlar, kamu yararına çalışırlar, çalışmalıdırlar. Bu sorumluluğun başında da araştırma sonuçlarının toplumla paylaşılması gelmektedir. Halk sağlığının nasıl bir tehdit altında olduğunu gösteren bu araştırmanın sonuçlarını duyurmak da bilim insanın sorumluluğudur. Bülent ŞIK değil, halkın haber alma hakkını engelleyen, sağlıklı gıdaya ulaşma ve yaşam hakkını hiçe sayan tüm özel ve kamu kurumlarının sorumluları yargılanmalıdır.

DUYARLI KESİMLERİ DAVET EDİYORUZ: Sendikamız Tarım Orkam-Sen bu süreçte Bülent Şık’ın yanında olduğunu belirtir, 7 Şubat’ta İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülecek olan duruşmaya dayanışmak üzere tüm duyarlı kesimleri davet ediyoruz.