Soylu: Uyuşturucu çetesinin lideri yakalandı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 23 Ocak'ta Erzurum'da 1,5 ton eroin yakalandığını hatırlatarak, "Suç şebekesinin lideri de dün akşam saatlerinde İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda enselenerek, polisimizin uçağıyla gözleri bağlı şekilde Erzurum'a getirilerek, teslim edildi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülkenin tamamının 2016'da toplam 4,27 ton eroin ele geçirdiğini belirten İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "Bizim tek başımıza yakaladığımız miktar ise 2017 yılında 15 ton, 2018 yılında da 17,9 tondur. Toplamda sanırım 20 tonu aştık" dedi.

İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Narkotik Suçlarla Mücadele Değerlendirme Toplantısı', Antalya'da yapıldı. Toplantıda konuşan Soylu "Tıpkı terör gibi uyuşturucu da dünyanın farklı yerlerinde üretiliyor. Avrupa'daki gelişmiş laboratuvarlarda sentetik uyuşturucu, 'altın hilal' olarak bilinen İran, Afganistan, Pakistan ve 'altın üçgen' olarak bilinen Myanmar, Laos, Tayland ile Meksika ve Kolombiya'da ise eroinin ham maddesi olan haşhaş üretilmektedir" dedi.

Uyuşturucudan hayatını kaybedenlerle ilgili de bilgi veren Soylu "Ölümlerin sayısı yılda 300 bin kişinin üzerindedir. Bunlardan doğrudan aşırı doz sebebiyle ölenlerin sayısı 2015 raporlarında 167 bin kişi olarak rapor edilmiştir. Dünya, tarih boyunca belki böyle bir tahribat yapan herhangi bir doğal afet görmedi; ama uyuşturucu, bunu neredeyse her yıl yapıyor. Türkiye'de 2017 yılında uyuşturucuya bağlı ölümler 941 kişiydi, aldığımız tedbirlerle bunu önemli sayıda azalttık. 2018 yıl sonu itibarıyla sayının 500- 600 bandında kalmasını bekliyoruz" dedi.

Uyuşturucunun en çok metruk binalar ve yol kenarlarına park edilen araçlar içerisinde kullanıldığını belirten Soylu, "Metruk binaları, dozeri vurup yıkacağım" açıklamasında bulundu.

Soylu, şöyle konuştu: "23 Ocak'ta Erzurum'da arkadaşlarımız çok başarılı bir operasyona imza attı. Arkadaşlarımızın gayretiyle 1 ton 535 kilo eroin yakalanarak, Cumhuriyet tarihinin yeni bir rekoru daha kırıldı. Bu müjdeli haberi hemen Cumhurbaşkanı'mızla paylaştık, bugün 27'si. 4 gündür arkadaşlarımızın ortaya koymuş olduğu gayretli takip neticesinde bu olayı kamuoyuyla paylaşmadan arkadaşlarımız işin ucuna ulaşmak istediler. En nihayetinde sadece orada onu taşıyan kişi ele geçirilmedi, hemen ilgili istihbarat çalışmalarıyla birlikte bu işin organizatörüne de aynı şekilde suç şebekesinin liderine de dün akşam saatlerinde İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan yurt dışına kaçarken enselenerek hemen polisimizin de uçağıyla gözleri bağlı şekilde Erzurum'a getirilerek, teslim edildi."

(ANTALYA-DHA)