Leyla Güven cezaevinden ambulansla çıkarıldı

DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in tahliyesine karar verildi. Açlık grevinin 79. gününde olan Güven durumu ağırlaştığı için 21 Ocak Pazartesi günü aile görüşüne çıkamamıştı. Ambulansla tahliye edilen Güven açlık grevini evinde sürdürecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 79 gündür açlık grevini sürdüren DTK Eş Başkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven hakkında tahliye kararı verildi. 2 ayı aşkın süredir açlık grevinde olan Güven 10 kilo kaybetmişti. Sağlık durumu kötüye giden Güven, yürümekte zorlanıyor, mide bulantısı yaşıyor; ışık, koku ve sese karşı hassasiyeti artan tutuklu vekil, sıvı alımında da zorluk çekiyor.

'AÇLIK GREVİNİ SÜRDÜRECEĞİM'

Güven, tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nden tahsis edilen ambulansla çıkarıldı. Güven, buradan Bağlar ilçesine bağlı Bağcılar mahallesinde bulunan evine götürüldü.

Sputnik Türkiye'ye açıklama yapan Leyla Güven, talepleri yerine getirilinceye kadar açlık grevi eylemine devam edeceğini söyledi.

'TECRİT KALDIRILMALI' 

Leyla Güven’in tahliye edildiği duruşma Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmayı HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, MYK ve çok sayıda uluslararası katılımcı izledi. Duruşma öncesi açıklama yapan Pervin Buldan "Tecrit bir an önce kalkmalıdır. Sayın Öcalan’ın 15 gün önce kardeşi ile görüştürülmesi bir aile görüşüdür, bu önemlidir ama Sayın Öcalan ailesi ve avukatları ile düzenli bir şekilde görüştürülmesi gerekiyor. Bu Türkiye Anayasasının kendisine verdiği bir haktır ve bu hakkın elinden alınmasına hiç kimsenin hakkı değildir. Bu hakkın sağlanması ve Sayın Öcalan’ın hem ailesi ve hem de avukatları ile düzenli bir şekilde görüşmesinin önünün açılması gerekiyor" açıklaması yaptı.

Leyla Güven'in duruşması öncesi açıklama yapılıyor..

Güven ve ona destek vererek açlık grevine başlayan cezaevlerindeki diğer tutuklular, PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüş yasağının kaldırılmasını talep ediyor. 27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, geçtiğimiz günlerde kardeşi Mehmet Öcalan ziyaret etmişti. Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

'ANNEMİ YALNIZ KARŞILAYACAĞIM'

Leyla Güven'in kızı Sabiha Temizkan "Cezaevinin önünde bekliyorum. Sadece görüşe gelen tutuklu yakınları ve benim girişime izin verildi ablukadan içeriye. Cezaevi abluka altında. HDP’li vekil arkadaşlarının da annemi karşılamasına izin verilmiyor. Annemi yalnız karşılayacağım" dedi.

Başaran: Leyla Güven'in tahliyesi açlık grevinin bittiği anlamına gelmiyorBaşaran: Leyla Güven'in tahliyesi açlık grevinin bittiği anlamına gelmiyor

HDP: HAK VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELEMİZ SÜRECEK

HDP tarafından yapılan açıklamada, "Hukuka aykırı bir şekilde uzun süredir tutuklu bulunan Hakkari halkının iradesi Leyla Güven hakkında bugün Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında tahliye kararı verilmiştir. Hak ve özgürlük mücadelemiz devam edecektir" denildi.

GÜVEN'İN ÖNCEKİ TAHLİYE KARARI

Leyla Güven, 31 Ocak 2018’de “örgüt yöneticiliği” ve “örgüt kurup yönetme” iddialarıyla tutuklanmıştı. Güven’in tutukluluk gerekçesi Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonuna karşı gösterdiği tepki, yaptığı açıklamalar ve DTK çalışmalarıydı.

24 Haziran 2018 tarihindeki genel seçimlerde Hakkari’den milletvekili seçilmesiyle Güven’in serbest bırakılması için hukuki süreç başlatılırken, 29 Haziran tarihindeki duruşmasında Güven hakkında tahliye kararı verilmiş, ancak karara savcı aynı gün itirazda bulunmuştu.

İtirazı değerlendiren Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi de Güven’in tutukluluğunun devamına karar vermişti.

Leyla Güven hakkında “Örgüt kurmak ve yönetmek”, “Örgüt propagandası yapmak” ve “2911 sayılı Yasa’ya muhalefet” iddialarından 31 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor. (HABER MERKEZİ)