Hrant Dink Ankara'da anıldı

Öldürülen gazeteci Hrant Dink için Ankara'da ilk anma Birgün Gazetesi önünde yapıldı. Ankara Hrant Dink Anma İnisiyatifi tarafından yapılan ikinci anmanın adresi ise İnsan Hakları Derneği Genel Merkez önü oldu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink katledilişinin 12'inci yıldönümünde Ankara'da köşe yazarlığı yaptığı Birgün Gazetesi önünde anıldı. Anmaya katılanlar ellerinde, "Buradayız Ahparig" dövizleri taşıdı.

"Faşizme İnat Kardeşimsin Hrant" sloganlarının atıldığı anmada konuşan Birgün Gazetesi Ankara Temsilcisi Yaşar Aydın, "Hrant Dink davasında dört tutuklu kaldı. O dört tutuklu da taşerondan, tetikçiden başka bir şey değil. Biz gerçeği biliyoruz. Gerçek katillerin o tetikçiler olmadığını da biliyoruz. Hrant çok daha başka güçler tarafından yok edildi. Farklı düşündüğü, inandığı ve bunu korkmadan ifade ettiği için katledildi" dedi.

'BUGÜN DE HAKİKATİN PEŞİNDE GİDENLER HEDEF GÖSTERİLİYOR'

Hrant Dink'in katillerinin açığa çıkarılması içim gazeteciler olarak mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Aydın sözlerini şu şekilde sürdürdü, "Hrant Ermeniydi. Halkının yaşadığı acıları her daim dile getirdi. Ama öyle egemenlerin, emperyalistlerin istediği biçimde değil. Halkların kardeşliğine inandığı biçimde dile getirdi. O büyük acıya hepimiz ortak olacak biçimde dile getirdi. Hrant gazeteciydi. İyi bir gerçek anlatıcısıydı. Bütün Anadolu'yu dolaştı. Hrant'ın başka bir kimliği daha vardı. Sosyalistti, devrimciydi. Bütün direncini de oradan alan kardeşimiz, arkadaşımızdı. Bütün mücadelelerin içerisinde yer aldı. Bugün 12 yıl sonra geldiğimiz noktada bize sunulanla yetinmemiz bekleniyor. Gerçek başka bir yerde. Bugün hâlâ gazeteciler cezaevindeyse, gazeteciler devletin en tepesinden tehdit ediliyorsa Hrant'ın dört katili olduğuna inanmamızı beklemesinler. Bugün de hakikatin peşinde gidenler tehdit altında hedef gösteriliyor. Hrant'ın katilleri ortaya çıktığında biz kafamızı yastığa rahat koyacağız. Hrant'ın gerçek katilleri açığa çıkana kadar bize rahat bir uyku haram olsun."

Hrant Dink anılıyor: 12 yıl geçti, acımız hafiflemediHrant Dink anılıyor: 12 yıl geçti, acımız hafiflemedi

DİNK İÇİN İKİNCİ ANMANIN ADRESİ İHD ÖNÜ OLDU

Hrant Dink için Ankara'da yapılan ikinci anma etkinliğinin adresi İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi önü oldu. Ankara Hrant Dink Anma İnisiyatifi'nin düzenlediği anmada konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, "Her yıl Hrant'ı anarken adalet arayışından bahsediyoruz ve inatla bu arayışı sürdüreceğimizi ifade ediyoruz. Bir toplum düşünün. Sürekli adalet diyen insanlar ve adaletin yerine getirilmesini engelleyen bir devlet yapısı. Bu daha ne kadar devam edecek? Her şey olanca açıklığıyla ortada. Failler, tetikçiler ortadayken bir yargılama bu kadar uzun niye sürdürülür? Türkiye'deki bu cezasızlık pratiği sürekli olarak devam ediyor" dedi.

.

PEKÖZ: SADECE TETİĞİ ÇEKEN KİŞİNİN ETRAFINDA DOLAŞTILAR

"Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeniyiz" sloganlarının atıldığı anmada konuşan HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz ise şunları kaydetti, "12 yıl önce bir dostumuzu, kardeşimizi, arkadaşımızı aramızdan katiller sürüsü aldı. Geriye dönüp baktığımızda bu ne son ne de ilk siyasi cinayetti. 1920'lerden itibaren sürekli aydınlar, demokratlar, devrimciler bu topraklarda katliamlara uğradı, uğramaya devam ediyor. Hrant Dink öldürüldüğünde sadece tetiği çeken kişinin etrafında dolaştılar. Onun dışında beraber yürüdükleri, o zaman ortak olduklarının bu cinayeti azmettirdiği ancak yedi yıl sonra kendi aralarındaki çatışmalardan sonra ortaya çıkmaya başladı. Şu ana kadar 80'e yakın devlet yetkilisi yargılanıyor olmasına rağmen herhangi bir sonuç alınması mümkün olamadı. Eğer söz konusu olabilseydi bu cinayetlerin önü alınmış, bu cinayetler işlenmemiş olurdu."

Peköz'ün konuşmasının ardından Ankara Hrant Dink Anma İnisiyatifi'nin "Katilleri Biliyoruz, Hepiniz Oradaydınız" başlıklı basın açıklamasında, "13'üncü yılına girerken Hrant Dink cinayeti davasında gerçek anlamda bir arpa boyu ilerleme yok. Hatta, 'Ankara'nın karanlık dehlizlerinde kaybedilme' yolunda hızla ilerliyor desek abartmış olmayız" denildi.

Mülkiyeliler Birliği'nde de bugün 17.30'da, “Buradayız: Hrant için Adalet için” başlıklı panelde Burcu Binboğa, Nuray Özdoğan ve Yaşar Aydın’ın konuşmacı olacağı bir panel düzenlenecek.

Hrant Dink İzmir'de anıldı: Barışın dilini inşa etmeyi sürdüreceğizHrant Dink İzmir'de anıldı: Barışın dilini inşa etmeyi sürdüreceğiz

Yetvart Danzikyan: Devlet ayan beyan Dink cinayetinin içindeYetvart Danzikyan: Devlet ayan beyan Dink cinayetinin içinde

Hrant Dink cinayetinden önce neler yaşandı?Hrant Dink cinayetinden önce neler yaşandı?