YSK’nin verdiği kimlik bilgisi suç oldu!

Usulsüz seçmen kaydırmayla ilgili seçim kuruluna başvuran bazı HDP’lilerin, “Siz bu kişilerin TC kimlik numaralarını nereden buldunuz?” denilerek gözaltına alındıkları ortaya çıktı. HDP'lilere 'Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na aykırı davranmak'tan işlem yapıldığı belirtildi. HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ise “Bu kimlik bilgilerini bize YSK vermişti, yasa dışı yollardan elde etmedik. Bunu başka bir yerde satmadık, pazarlamadık, sadece Yüksek Seçim Kuruluna başvurduk” diyerek, gözaltılara tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, usulsüz seçmen kaydırmayla ilgili HDP adına itiraz başvurusu yapanların “Siz bu kişilerin TC kimlik numaralarını nereden buldunuz? Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na aykırı davrandığınız için hakkınızda işlem başlatıyorum” denilerek gözaltına alınıp haklarında işlem yapıldığını söyledi.

JANDARMA VE POLİSTE SEÇMEN YIĞILMASI

YSK’de 3.5 yıl HDP’nin temsilciliğini yapan Batman Milletvekili Tiryaki, Meclis Genel Kurulu’nda askıya çıkan seçmen listeleriyle ilgili partileri adına yaptıkları tespitleri anlattı. Tiryaki’nin verdiği örneklere göre Iğdır Merkez Polisevi'nin 70 yatak kapasiteli 38 odasına 374 seçmen kaydedildi. Şırnak Yeşilyurt Mahallesi’nde Jandarma Komutanlığında 24 Hazirandaki seçmen sayısı 233 iken altı ayda bin 815 artışla 2 bin 48 oldu. Şırnak Merkez Çakırsöğüt Jandarma Komutanlığında 24 Hazirandaki seçmen sayısı 463 iken bugün 863’e yükseldi.

TİRYAKİ: BUNDAN HERKES ZARAR GÖREBİLİR

Tiryaki benzer çok sayıda örnek bulunduğunu, yaptıkları tespitler doğrultusunda ilçe seçim kurullarına başvurup itiraz ettiklerini anlattı. YSK’nin seçime girecek siyasi partilere verdiği seçmen listeleri üzerinden bu çalışmaları yaptıklarını anlatan Tiryaki, itiraz sonrası yaşanan bir olayı ise şöyle anlattı:

“İtiraz eden arkadaşlarımızı savcı çağırdı, dedi ki: Siz bu kişilerin TC kimlik numaralarını nereden buldunuz? Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na aykırı davrandığınız için hakkınızda işlem başlatıyorum!.. İyi mi? Yani Yüksek Seçim Kurulu'nun siyasi partilerle paylaştığı bilgileri kullanarak, resmî bir kuruma, ilçe seçim kurullarına başvurduk, itirazlarımızı yaptık. Savcı, partimiz adına itirazı yapan yetkili kişileri çağırdı, gözaltına aldı 'Siz bu itirazı yapamazsınız' diyemedi. Ne dedi? 'Siz bu kimlik bilgilerini nereden buldunuz?..' Oysa bu kimlik bilgilerini bize Yüksek Seçim Kurulu vermişti, yasa dışı yollardan elde etmedik. Bunu başka bir yerde satmadık, pazarlamadık, sadece Yüksek Seçim Kuruluna başvurduk.”

Tiryaki, söz konusu itirazların takipçisi olacaklarını belirterek, “Bunun zararını yalnız biz görmeyiz emin olun. Bunun yolu açılırsa bu ülkede yaşayacağımız son seçim olmayacak, bundan herkes zarar görebilir” uyarısında bulundu.

Etiketler YSK kimlik