Liseli Genç Umut: Milyoner değil liseliyiz!

İzmir’de Liseli Genç Umut üyesi öğrenciler, karne gününde eylem yaptı. Basın açıklaması yapan öğrenciler, "Milyoner değil, liseliyiz’’ yazılı pankartlar taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- Liseli Genç Umut tarafından yapılan çağrı doğrultusunda Karşıyaka Çarşı İş Bankası önünde toplanan liseliler "Karneleri reddediyoruz, umudu kuşanıyoruz ’’ yazılı pankart açtı. Açıklamadan önce eğitimi eleştiren bir yoklamanın yapıldığı eylemde sık sık "Milyoner değil, liseliyiz’’, "AKP defol liseler bizimdir’’, "Kadın düşmanları liselerden defolun’’ sloganları atıldı.

Basın açıklamasını Liseli Genç Umut adına Melodi Zengin okudu.

EĞİTİM TAM BİR PİYASACILIK ANLAYIŞINA BÜRÜNÜYOR

AK Parti hükümetinin itaat eden, sorgulamayan bir gençlik yaratmak için eğitimi etkisi altına almaya çalıştığına belirten Zengin, "Neoliberal politikalar sonucu yarattığı krizin faturasını halka ödetmeye çalışanlar liselilerin cebindeki harçlığa da göz dikiyor. Kantin fiyatlarından, staj defterimize, alan seçimlerimizden, zorla alınan bağışlara kadar eğitim tam bir piyasacılık anlayışına bürünüyor. Eğitimin gün geçtikçe niteliksizleştirilmesi, müfredattan bilimsel konuların çıkarılması, din derslerinin saatlerinin zorunlu olarak yükseltilmesi, kitapların niteliksiz ve yandaş bir şekilde basılması bizleri geleceksizlik kaygısıyla baş başa bırakıyor. Parası olanlar özel okullarda nitelikli eğitim görüp iyi üniversitelere geçme şansına sahipken, parası olmayanlara AK Parti’nin ucuz işgücü olmaktan başka çare bırakılmıyor. Liselilerin cebindeki harçlığa göz dikenlere en gür sesimizle haykırıyoruz; Milyoner değil, liseliyiz!’’ diye konuştu.

HAYATIMIZIN HER ALANINA MÜDAHALE EDİLİYOR

Ülkenin ve dünyanın dört bir yanında olan kadın düşmanlığının okullarda da karşılarına çıktığını ifade eden Zengin, "Okullarda kadın düşmanlığı had safhada! Giydiğimiz kıyafetlerden saç rengimize, konuştuğumuz arkadaşlarımızdan makyajımıza, regl olmamızdan başörtü takmamıza kadar hayatımızın her alanına müdahale ediliyor. Okullarda tacizci öğretmenler ve hademeler bulunurken bunu sebebi bizim pantolonumuz gösteriliyor. Lise yönetmeliğinden “karma eğitimin zorunluluğuna ilişkin madde” çıkartılıyor. Tarikat ve cemaatlerin sıklıkla dile getirildiği karma eğitime yönelik maddenin yönetmelikten çıkarılması ve kadınların gün geçtikçe eğitimden ötekileştirilmesiyle AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Erhan Ekmekçi’nin “Kızlar okuyunca erkekler evlenecek kız bulamıyor’ sözleri örtüşüyor. Okullarda kadın düşmanlığının aklanması yetmiyormuş gibi bir de bunu destekleyen seminerler veriliyor’’ dedi.

AKP BU SENE DE SINIFTA KALDI!

"MEB Bandırma’da Ülkü Ocaklarıyla anlaşma yaptı! Faşist bir güruh olduğu bilinen Ülkü Ocakları liselerde faaliyet gösteriyor’’ diyen Zengin, şöyle devam etti:

"Uyuşturucuya karşı mücadele” adı altında okullara sokulan Ülkü Ocakları’nın astığı afişte “Ocağa giden genç Alparslan, Fatih olur, Başbuğ olur, adam olur. Damarlarındaki asil kanı kirletme!” sözleri yer alıyor. Cinsiyetçi ve faşist söylemleriyle okullara giriş yapan Ülkü Ocaklarına müdahale edilmiyor, aksine daha fazla okullara sokuluyor. Bizler okullarda etnik kökenlerimizden dolayı dışlanırken ve buna karşı bir şeyler yaptığımız zaman ceza alırken, 15 Temmuz propagandalarına ve faşist güruhların okullara girmesine göz yumuluyor. 17 yıldır uygulanan politikalar bizlere gösteriyor ki AK Parti liselileri ve gençliği teslim alamıyor. Liseliler her zaman bir çıkış yolu buluyor ve AK Parti’nin gerici politikalarıyla çeşitli şekilde mücadele ediyor. Ama bizler biliyoruz ki özgür demokratik lise isteyen liselilerden korkuyorlar. Geçen dönem karne eylemi yapan liselileri Kadıköy’de işkenceyle gözaltına almaları da bunun bir örneğidir. Gezi sürecinde ekmek almaya giderken Berkin Elvan’ı katletmeleri de bunun göstergesidir. Bizleri her geçen gün gerici, piyasacı, cinsiyetçi, homofobik, ırkçı, yandaş eğitime sürükleyen, eğitimde ileriye yönelik hiçbir hamlede bulunmayan AK Parti bu sene de sınıfta kaldı.

Okullarımızda gerici ve baskıcı hamlelerle bizleri yıldırmaya çalışanlar bilsin ki; bizler liseliler olarak okullarımızda sermayenin ucuz işgücü olmaya, gerici vakıflara, kadın düşmanlarına, homofobiye ve faşizme göz yummayacağız. Özgür, laik, demokratik bir lise yaratana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Karnesini alamayan, katledilen tüm sıra arkadaşlarımızın, Berkin Elvan’ın hesabını soracağız!’’