TİHV Akademi'den Barış İçin Akademisyenlerin kısa tarihi

"Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisinin üçüncü yılına girerken TİHV Akademi, Barış İçin Akademisyenlerin kısa tarihçesini derledi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Akademi “Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisinin üçüncü yılında Barış İçin Akademisyenlerin yaşadıkları süreci raporlaştırdı. Konuyla ilgili hazırlanan 30 sayfalık raporda, 11 Ocak 2016’ dan bugüne kadar yaşananların kısa tarihçesi anlatılıyor.

'ÜNİVERSİTEDE OHAL 3 YIL ÖNCE BAŞLADI'

Dr. Serdar Tekin’in sunuşuyla başlayan raporda şu ifadeler yer alıyor:

"Barış İçin Akademisyenler Vakasının Kısa Tarihi başlıklı bu metin, aslında, sürmekte olan daha geniş bir araştırmanın parçası. TİHV Akademi bünyesinde yürütülen o araştırma 'üniversitenin olağanüstü hali'ni ve 'akademik ortamın tahribatı'nı konu alıyor. Yine de çalışmanın bu kısmını, bilhassa bugün, 11 Ocak 2019’da ayrı bir broşür olarak yayımlamak istedik. Üniversitenin olağanüstü hali OHAL ile başlamadı. OHAL’in ilan edildiği 20 Temmuz 2016’dan 6 ay 10 gün önce ―yani tam olarak 3 yıl önce bugün― Barış İçin Akademisyenler vakasıyla başladı."

'YAŞANAN ŞEY AKADEMİK POGROMDU'

Yaşanan süreci "akademik pogrom” olarak nitelendiren Tekin, "Bu broşürde, belgeleyici bir yaklaşım izleyerek, 'Bu suça ortak olmayacağız!' bildirisinin 11 Ocak 2016’da kamuoyuna duyurulmasından itibaren yaşananların dökümünü yapmakla ―tabiri caizse bir 'kısa tarih' sunmakla― yetindik. BAK vakasına ve ondan ayrı düşünülebilir olmayan akademik tahribat sürecine ilişkin analiz ve değerlendirmelerimizi ise ancak söz ettiğimiz araştırmayı tamamlayınca paylaşabilir olacağız" ifadelerini kullandı.

Raporda Barış İçin Akademisyenlerin üç yılı altı başlık altında incelendi:

1. Arka Plan: Çatışma Ortamı ve Sokağa Çıkma Yasakları

2. Barış İçin Akademisyenlerin Uzun Haftası: 11 Ocak – 21 Ocak 20163

3. Lince Karşı Durmak: İlk 10 Gün Boyunca BAK’a Destek Verenler

4. Akademik Pogrom Sürüyor: 21 Ocak – 15 Temmuz 2016

5. OHAL’de Barış İçin Akademisyenler

6. Ceza Davaları

Dosyanın tamamına www.tihvakademi.org/ adresinden de ulaşabilirsiniz.