İzmir Büyükşehir'de iş bırakma eylemi

İzmir'de, toplu sözleşme talepleri için büyükşehir belediyesi önünde toplanan işçilere, polis biber gazı sıkıp, copla saldırdı. 15 kişi gözaltına alındı. Genel-İş sendikasının çağrısı üzerine İzmir genelinde belediye otobüsleri dahil yarım günlük iş bırakma eylemi başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, İZENERJİ'de örgütlü Genel-İş İzmir 2 No’lu Şubesinin yetkisine yaptığı itiraz bugün sendika tarafından yapılan eylemle protesto edildi. İZENERJİ işçileri bu sabah Konak'ta toplanarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yürüdü. İşçiler daha sonra “Toplu sözleşme hakkımızı gasp ettirmeyeceğiz” pankartıyla büyükşehir belediyesi başkanlık girişi önünde basın açıklaması yapmak istedi.

Ancak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, başkanlık girişi önünde eylem istemediğini söyledi ve bulundukları yerde açıklama yapılmasını istedi. Engellemeye tepki gösteren işçiler yürüyüşe devam etti. Çevik kuvvet polisleri ise işçilerin önünü kesip, biber gazı sıktı ve cop kullandı. İşçiler ise uzun süre direndi, müdahale dakikalarca sürdü. Aralarında Genel-İş yöneticilerinin de bulunduğu 15 kişi gözaltına alındı.

DİSK, İzmir’de Genel-İş’e bağlı tüm iş kollarındaki üyelerini 13.00’te Konak Meydanı’nda gerçekleştirilecek protestoya çağırarak, örgütlü işyerlerinde yarım gün iş bırakma kararı aldı.

OTOBÜS ŞOFÖRLERİ DAHİL İŞ BIRAKILDI

Sendikadan şu açıklama yapıldı: "Toplu sözleşme hakkı için eylem yapan DİSK üyesi İZENERJİ işçilerine yapılan polis saldırısını kınıyoruz. Gözaltılar alınanlar derhal serbest bırakılmalı. Tüm emek ve demokrasi güçlerini saldırıyı protesto etmek ve toplu sözleşme hakkında diretmek için bugün saat 13:00'te yarım gün iş bırakacak olan işçilerin yanına çağırıyoruz."

Konak Meydanı'na çıkan bazı yollar, otobüsler ve çöp kamyonları tarafından kapatıldı.

Engelleme girişimlerine rağmen sendikanın çağrısı üzerine, aralarında belediye otobüsü şoförlerinin de olduğu büyükşehir işçileri iş bıraktı. 12.00 -14.00 saatleri arasında ESHOT otobüsleri kontak kapatarak, sefere çıkmadı. Buca, Konak ve Çiğli Belediyeleri'nde örgütlü bulunan 5 Nolu Şube üyeleri de aynı saatlerde iş bıraktı. Buca Belediyesi temizlik hizmetlerinde çalışan personel, çöp arabalarını Konak Tünelleri'nin çıkışına park etti. İş bırakan işçiler, Büyükşehir Belediyesi personel kapısı önünde toplandı. İşçilere, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da destek verdi. İşçiler, 'Yaşasın iş ekmek ve özgürlük mücadelemiz' sloganı atıp, genel grev çağrısında bulundu.

SENDİKADAN ÇAĞRI: SÖZÜNÜ TUT AZİZ KOCAOĞLU

Şubelerin çağrısıyla yüzlerce Genel-İş üyesi işçi İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplandı. Belediye binası önüne gelemeyen işçiler ise bulundukları yerde iş bıraktı. Emek ve demokrasi güçleri de belediye binası önüne geldi. Polis toplanmaya engel olmak istese de başarılı olamadı. Büyükşehir ile valilik binası arasındaki bölgeye çok sayıda çevik kuvvet aracı ve TOMA gönderildi.

DİSK Genel-İş Sendikası İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız, mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek, "Hak arama mücadelemiz, basın açıklaması hakkımız bugün antidemokratik şekilde elimizden alındı, polis şiddeti ile karşılaştık. Sizin ileri demokrasiniz bu mu? Söz verdin, sözünü tut Aziz Kocaoğlu. Bugün çözüyoruz, itirazı yarın geri çekiyoruz diyerek 90 gündür bizi oyaladınız. Sen bizim toplu sözleşme yetkimize itiraz ettin. Sen bizi yok sayarsan, biz de seni yok sayarız. İşçiyi emekçiyi yok saymayın. Sokaklarda, alanlarda mücadelemizi sürdüreceğiz. Gözaltına alınan arkadaşlarımız serbest bırakılana kadar mücadelemiz sürecek" dedi.

'YETKİ İTİRAZI GERİ ÇEKİLENE KADAR İZENERJİ İŞÇİLERİ MÜCADELE EDECEK'

Genel-İş'in 15 yıldır İZENERJİ'de yetkili sendika olduğunu belirten Arif Yıldız, "Sendikamız Genel-İş, İZENERJİ Şirketi'nde 15 yıla yakın bir süredir yetkili sendikadır. Yetki için yasanın aradığı oran en az yüzde 40 olması gerekirken, sendikamızın örgütlülük oranı yüzde 95'tir. Kapsam dışı personel olan yüzde 5'lik kesimi dikkate almadığımızda sendikamız İZENERJİ'de çalışan tüm işçilerin iradesini ve örgütlülüğünü temsil etmektedir" diye konuştu.

Belediye yönetiminin taşerondan kadroya geçen çalışanların toplu sözleşmeye dahil edilmesi istemediğini söyleyen Yıldız, "Yetki itirazı geri çekilene kadar sendikamız ve İZENERJİ işçileri bundan sonra İzmir'in her noktasında eylemlerini ve mücadelesini ortaya koyacak. Yetki itirazı çekilene kadar İZENERJİ işçileri bundan sonra özverili çalışmayacak. Önümüzdeki haftadan itibaren iş bırakma dahil olmak üzere her türlü mücadele bizim için demokratik ve meşru bir haktır" dedi.

Polis müdahalesi sırasında Arif Yıldız'ın gömleği yırtıldı.

Belediye önündeki eylemde buluşan işçiler sık sık “Sözleşme hakkımız söke söke alırız”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Sadaka değil toplu sözleşme” ve “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganlarını atıyor.

Yetki itirazının geri alınmaması halinde, gelecek Pazartesi günü, DİSK'e bağlı şubeler, çalıştıkları birimlerde 2 saat boyunca iş bırakma eylemi yapacak. Öte yandan sabah, polis tarafından gözaltına alınanların sayısının 9 olduğu belirtildi.

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerinden olan İZENERJİ'de örgütlü DİSK'e bağlı Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube, toplu iş sözleşmesi görüşmelerini başlattı. İZSU, Park ve Bahçeler, Mezarlıklar Müdürlüğü, Eşrefpaşa Hastanesi gibi 17 birimde örgütlü bulunan sendika ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki görüşmeler sürerken,  taşerondan kadroya geçen işçiler de toplu iş sözleşmesine dahil edildi. Belediye ise sendikanın yetkisine itiraz etti. Şube Başkanı Arif Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile yapılan görüşmelerde, kendilerine itirazı geri çekeceğini söylediklerini, ancak bunun yapılmadığını söyledi.

(DUVAR)