Gazeteci Pelin Ünker: Belgeler yine önüme düşse tekrar haber yaparım!

Meclis Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın iki oğlunun ‘off shore’ şirket sahibi olduğunu ortaya koyan ‘Paradise Papers’ belgelerini haberleştiren gazeteci Pelin Ünker, kendisine verilen hapis ve para cezasının gazetecilere mesaj olduğunu söyledi. Ünker, "Bu belgeler yine önüme düşse tekrar haberini yaparım" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Pelin Ünker’le Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın çocuklarının Malta’daki off-shore şirketleriyle ilgili “Paradise Papers” yazı dizisi nedeniyle 8 bin 860 lira para cezası ve 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilmesini konuştuk. "Bana verilen cezayla aynı zamanda gazetecilere 'haber yaparken daha dikkatli olun' mesajı verildi" değerlendirmesinde bulunan Ünker bu tarz haberleri yapmaktan geri adım atmayacağını söyledi.

'DÜNYADA İLK OLABİLİR...'

Mahkeme heyeti Ünker'e verdiği cezayı ertelemezken karar istinaf mahkemesine taşınacak. Ünker, "Hakim kararında benim için 'bir daha suç işlemeyeceğine dair alınan bir izlenim'den dolayı erteleme vermediğini belirtmiş. Bu da gazetecilerin haber yapmaya devam edeceği anlamına geliyor. Bana göre bunun önüne geçmek için böyle bir karar verdiler" diyor.

Ünker'in yazı dizisi yayımlandığı dönemde Yıldırım, şirketlerin varlığını kabul etmişti. Ünker bu sözleri de hatırlatarak, "Söz konusu haberde yalanlanan bir şey de yok" diyerek karara tepki gösterdi. Pelin Ünker hakkında Yıldırım ailesi tarafından suç duyurusunda bulunulduktan sonra 'hakaret ve iftira' iddiasıyla dava açıldı. "İlk defa 'iftira' suçlamasıyla karşılaşıyorum" diyen Ünker, şunları söyledi: "Bu dünyada da bir ilk olabilir. Çünkü dava dilekçesinde de şirketlerin varlığı kabul edildi. Sadece bu şirketlerin varlığının bir suç olmadığı belirtildi. Haberde bunun zaten suç olduğunu, vergi kaçırdıklarını yazmadım. Bunun etik tartışmasının yapıldığı bir haberdi. Bu yüzden iftira dedikleri hangi cümle, haberin hangi kısmı 'iftira' olarak değerlendirildi gerçekten anlayamadım. Haberin içerisinde iftiraya, hakarete dair hiçbir şey yok."

'İLGİSİZ HABERLERİ DAYANAK OLUŞTURMAYA ÇALIŞMIŞLAR'

Gazeteci Ünker'in avukatları mahkemede müvekkillerine ait olmayan birkaç haberin de dosyada dayanak oluşturulmasına tepki gösterdi. Pelin Ünker bu duruma ise şu yanıtı veriyor: "Zaten şikayet ettikleri haberlerin bir kısmı da bana ait değil. Söz konusu yazı dizisi yayımlandıktan birkaç gün sonra CHP'den bir milletvekilinin açıklaması haber yapıldı. Haber 'Ankara Cumhuriyet' imzalı. Yazı dizisiyle ilgisi olmayan bu haberi de şikayet konusu yapmışlar. Zaten yazı dizimde 'vergi kaçırmak' diye bir şeyden bahsetmedim. Yazı dizisine başlarken bunun etik olarak tartışılması gerektiğini, Türkiye kanunlarına göre off-shore şirketler açmanın yasal olduğunu özellikle belirtmiştim. Ama onlar seçebilecek bir şey bulamadıkları için yazının aralarından seçip başka haberleri buna dayanak oluşturmaya çalışmışlar. İnternette yayımlanan haberler de buna dahil..."

'YAPTIĞIM HABERE GÜVENİYORUM, UTANÇ DUYMUYORUM'

"Bu belgeler yine önüme düşse tekrar haberini yaparım" diyen Ünker kamusal sorumluluğu olan insanlarla ilgili bu tarz haberler konusunda geri adım atmayacağını söyledi: "Haber zaten haberin konusu olan kişiler tarafından bizzat doğrulandı. Bu benim gurur duyacağım bir şey olabilir. Kamuoyunun bu konularla ilgilendiğini düşünüyorum. Bu yüzden halkın bunu duyması gerektiğini düşünüyorum. Elbette başka örnekler olursa yine haberi yaparım. Bana verilen bu cezayla aynı zamanda gazetecilere de mesaj verildi. 'Haber yaparken daha dikkatli olun. Çok fazla bu tarz haberleri yapmayın' mesajı... Çünkü bu haberler halkın her kesimi tarafından kolayca anlaşılabilir haberler. Herkesi ilgilendirecek haberler. Bu haberler tepki alan haberler olduğu için önüne geçmeye atılan bir adım gibi değerlendiriyorum. Benim üzerimden başka haberlerin engellenmesi anlamına da geliyor."

Ünker son olarak şunları söyledi: "Çok farklı bir projede yine hükümet yetkililerini ilgilendiren bir haber olduğunda 'bir daha yapma' mesajını da veriyorlar. Bu tarz haberleri yapacağımı biliyorlar. Türkiye'de bir şeylerin gizli kalmasını istiyorlarsa bana bir ceza verip 'ileride dikkatli ol' mesajı vermeye çalışmış da olabilirler."