Emek örgütleri: Tecrit kaldırılsın

Diyarbakır’da bulunan KESK, DİSK, TMMOB ve TTB 65 gündür açlık grevinde olan HDP milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven’e ilişkin açıklama yaptı.  Yapılan açıklamada Güven’in 65 gündür açlık grevinde olduğu ve sağlık durumunun artık kritik aşamaya geldiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır’da bulunan KESK, DİSK, TMMOB ve TTB 65 gündür açlık grevinde olan HDP milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven’e ilişkin açıklama yaptı.  Yapılan açıklamada Güven’in 65 gündür açlık grevinde olduğu ve sağlık durumunun artık kritik aşamaya geldiği belirtildi.

Yüzden fazla cezaevinde bini aşkın tutuklunun süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine girdiğinin ifade edildiği açıklamada, “Bugün itibariyle 188 tutuklu da süresiz-dönüşümsüz açlık grevini sürdürmektedir. Herhangi bir çözümün geliştirilmemesi durumunda cezaevlerinde başlayan süresiz-dönüşümlü açlık grevlerinin bir üst seviyeye taşınması ve geri dönülemez yıkımlarla karşı karşıya kalmamız mümkündür” denildi.

DİSK Genel iş 2 nolu Şube Eş Başkanı Selvi Ok tarafından yapılan açıklamada Leyla Güven’in sağlık durumu hakkında da bilgi verildi ve Güven’in son bir haftadır avukat görüşüne ancak arkadaşlarının yardımıyla çıkabildiği ifade edildi.

'MALTA BİLDİRGESİ’NE UYGUN DAVRANILSIN'

Selvi Ok, “İnsanların kendi yaşamlarına zarar verecek eylemlerden kaçınmaları gerektiği yaklaşımına sahibiz” diyerek, açlık greviyle ilgili şu talepleri dile getirdi:  “Ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınan avukat-müvekkil görüşme hakkının, her koşulda ve her zaman eşit ve ayrımsız bir şekilde her tutsağa tanınması gerekmektedir. Bu taleple süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlayan başta Leyla Güven ve diğer tutukluların yaşamlarının daha fazla tehlikeye girmemesi için, bu ayrımcı uygulamadan vazgeçilmesi, başta Adalet Bakanlığı olmak üzere ilgili diğer kurumları ulusal ve uluslararası mevzuatları yerine getirmeye çağırıyoruz.

Cezaevlerinde görev yapan ve açlık grevcilerinin sağlığından sorumlu olan hekimleri açlık grevcilerinin izlenmesinde ilgili hekimlere rehber niteliğindeki Malta Bildirgesi’ne uygun davranmaya çağırıyoruz. Cezaevlerindeki tutsak ve hükümlülerin onurlarına saygı gösterilmesini, hiçbir tutuklu ve hükümlünün tecrit ve izolasyon koşullarında tutulmamasını talep ediyoruz.”

‘SÜRECİN İZLEYİCİSİ OLMAK İSTEMİYORUZ’

Tecrit ve izolasyonun insanlığa yakışmayan bir uygulama olduğunu, cezaevlerindeki insanları kendi bedenlerine karşı eylem gerçekleştirmeye iten taleplerin insani bir yaklaşımla ele alındığı ve karşılandığı takdirde sorunun çözülebileceğini ifade eden Ok, “Geçmiş yıllarda acı örneklerini yaşadığımız gibi ölümlerle, sakatlıklarla sonuçlanabilecek bu sürecin izleyicisi olmak istemiyoruz. Adalet Bakanlığı’nın başta Tabip odaları olmak üzere, insan hakları savunucularının, açlık grevi yapılan cezaevlerini ziyaret ve muayene etmesine izin vermesi gerekmektedir” dedi.

Selvi Ok, açıklamanın devamında şunları söyledi: "Sayın Leyla Güven ve grevdeki diğer yurttaşların da henüz büyük sağlık tahribatları oluşmamışken toplumun büyük çoğunluğunun talebi olan kangrenleşmiş büyük sorun olan Kürt sorununun çözümü için diyalog alanları açılmalıdır. Çok geç olamadan bir an evvel diyalog ve çözüm ortamının sağlanması için gerekli adımlar atılmalıdır.” (DUVAR)