Hande Buse Şeker cinayeti İzmir'de protesto edildi

Genç LGBTİ Derneği, trans kadın Hande Buse Şeker'in öldürülmesiyle ilgili basın açıklaması yaptı. Ortak açıklamayı yapan Nora Şenkal, "Hande Buse Şeker cinayeti politiktir ve tek faili sözü edilen polis memuru değildir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir’de, Genç LGBTİ Derneği dün sabah Alsancak’taki evinde polis tarafından öldürülen trans kadın Hande Buse Şeker için basın açıklaması gerçekleştirdi. "Trans Cinayetleri Politiktir" pankartının açıldığı açıklamada "Baskı, şiddet ahlaksa biz ahlaksızız", "Kadın, yaşam, özgürlük", "Ne hasta, ne yanlış, ne yalnızız" sloganları atıldı.

'TOPLUMSAL BARIŞI SAVUNACAĞIZ'

Grup adına basın açıklaması yapan Nora Şenkal, trans kadın cinayetlerine sessiz kalınmasını kabul etmediklerini belirterek, "Alsancak’ta yaşayan seks işçisi trans kadın Hande Buse Şeker, kendi evinde, müşteri olarak gelen ve polis memuru olan bir kişi tarafından tabanca ile vurularak öldürüldü. Hande’nin arkadaşı olan başka bir trans kadın da aynı fail tarafından yaralandı. Bir arkadaşımızı daha aramızdan aldılar. Bizler; tekrar tekrar üretilen nefret ile bizi mecbur bırakmaya çalıştıkları şiddet sarmalına karşı çıkarak, toplumsal barışı savunacağız" dedi.

'HABERLERDE ŞİDDETİ MEŞRULAŞTIRAN BİR DİL KULLANILDI'

Ana akım medyada nefret söylemlerinin ve şiddeti meşrulaştıran haberlerin failler kadar suçlu olduğunu söyleyen Şenkal, "Yaşanan nefret cinayetine ilişkin ana akım medyadaki haberlerde Hande Buse Şeker’e yönelik uygulanan şiddeti meşrulaştıran bir dil kullanılmış, adeta faile destek çıkan bir yaklaşım sergilenmiştir. Ayrımcılığın bu denli arttığı, bir arada yaşamın zorlaştırıldığı bir ülkede medyanın, gazetecilik etik ilkelerine aykırı olan bu tutumdan vazgeçerek hak odaklı habercilik yapması tarihi bir sorumluktur’’ diye konuştu.

'HANDE BUSE ŞEKER CİNAYETİ POLİTİKTİR'

Trans cinayetlerinin münferit olaylar olmadığını vurgulayan Şenkal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Erkek egemen, heteroseksist, cisseksist ve militarist bu düzenin kabul ettiği normlara, varsaydığı kalıplara ve genel ahlak kurallarına karşı meydan okuyan transların, sistematik bir biçimde şiddetin hedefi olması politik bir sorundur. Trans cinayetleri, devletin LGBTİ+’ları yok sayarak yükümlülüklerini yerine getirmemesinin, faillere uygulanan cezasızlık halinin ve seks işçilerine güvenli çalışma alanları sağlanmadığı gibi kolluk gücü ile sindirmeye çalışma politikalarının sonucudur. Bu sebeple Hande Buse Şeker cinayeti politiktir ve tek faili sözü edilen polis memuru değildir. Nefreti körükleyen, şiddete arka çıkan, faillerin adeta sırtını sıvazlayan tüm kişi ve kurumlar tek tek nefret suçlarına ortaktır!’’

'TÜM İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARI MÜCADELE VERMELİ'

"Kimliğimize, bedenimize, yaşam tarzımıza baskı ve nefret araçları ile saldıranlar iyi bilmelidir ki; vardık, varız ve var olmaya devam edeceğiz" diyen Şenkal, "Nefret cinayetlerine karşı sadece LGBTİ+ örgütlerinin değil, tüm insan hakları savunucularının ve demokratik kitle örgütlerinin mücadele vermesi gerektiğinin önemini vurgulamak istiyoruz. Bizler yaşam alanlarımıza yönelik her türlü tehdit ve baskıya karşı yılmayacağımızı ve mücadeleye devam edeceğimizi bir kez daha söylüyoruz" ifadelerini kullandı. (DUVAR)