Fayton yasağı uygulanmadı, at ölümleri iki kat arttı

Adalar’da faytonların yasaklanmasına öncülük eden “Faytona Binme Atlar Ölüyor İnisiyatifi” at ölümlerinin önüne geçmek için bir imza kampanyası başlattı. Kampanya metninde 2014’ten 2018’e bir yılda yaşamını yitiren at sayısı iki katına çıktığı vurgulanarak faytonlara binilmemesi çağrısı yinelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adalar’da Faytonların Yasaklanmasına öncülük eden “Faytona Binme Atlar Ölüyor İnisiyatifi” at ölümlerinin önüne geçmek için bir imza kampanyası başlattı. "2014’ten 2018’e, bir yılda yaşamını yitiren at sayısı iki katına çıktı. 2014’teki resmî kayıtlara göre sadece 1 yılda yaşamını yitiren at sayısı 400 iken, 2018’e geldiğimizde bu sayının iki katına çıktığı görülüyor" denilen kampanya metninde, atların kazalar, ahır yangınları vb. nedenlerle öldüğü belirtiliyor.

Çağrı metninde “Faytona Binme Atlar Ölüyor İnisiyatifi olarak 5 yıldır faytonların atlara olan zararını, beraberinde getirdiği ölümleri ve zulmü belgeleriyle dile getirdik. Her yıl Adalar’a gelen ziyaretçi ve turist sayısındaki artış katlanarak büyüyor, faytonlarla yapılan ulaşım da buna paralel artıyor. Gün geçtikçe atlar daha fazla çalıştırılıyor. Ölümcül kazalar daha fazla yaşanıyor, kazalardan darbe alan, yaralanan atlar tedavi edilemediği için ağrılı, acılı ölümlere mahkûm ediliyor" ifadelerine yer verilerek, faytonları atların yaşamı için ne büyük bir tehdit olduğuna dikkat çekiliyor.

Atların kazalar, kışın ormana terk etme, tedavi ve bakımsızlık gibi kötü koşullar yanında, bir de ahır yangınlarında, büyük bir çaresizlik içerisinde yanarak can verdiği ifade ediliyor.

'AHIR YANGINLARINDA 9 AT ÖLDÜ'

Metinde ahır yangınlarında hayatlarını kaybeden atlarla ilgili şu bilgilere yer veriliyor: “5 Haziran 2016’da çıkan ahır yangınlarında, resmî kayıtlara göre 7 at ölmüştü. Yeni yıla girdiğimiz 1 Ocak 2019 günü çıkan ahır yangınında da 9 at yanarak yaşamını yitirdi. Yangından kurtulan ağır yaralı 4 at şu anda İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde tedavi altına alındı, yaşam savaşı veriyorlar.”

Karantinaya, yasağa rağmen atların Adalar’a taşınmaya devam ettiği, 14 Haziran 2018’de, Ruam hastalığı karantinası nedeniyle, Adalar’a at girişinin yasak olmasına rağmen karara uyulmayarak, Anadolu’dan faytonlarda çalıştırılmak üzere getirilen 209 atın Büyükada’ya gönderildiği, 220 atın ise Beykoz’daki boş bir arazide aylarca feci koşullarda bekletildiği de belirtiliyor.

Verilen bilgilere göre bir at, ortalama 25 sene yaşayabiliyorken, faytona koşulan atlar sadece 2 yıl yaşayabiliyor.

FAYTON YASAĞI UYGULANMIYOR

İmza metninde inisiyatifin at ölümlerini önlemek amacıyla faytonculuğun kalkması yönünde yapılan başvurularının sonuçsuz kaldığı ifade ediliyor ve Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararlarının uygulanmadığına da şu sözlerle dikkat çekiliyor: “Faytonların kaldırılması yönünde alınan birçok UKOME kararı ne yazık ki uygulamaya koyulmadı. Faytonlarda sömürülen atlara yönelik işkence haberleri neredeyse her gün gelirken, 2017 ve 2018 yıllarında sadece 28 şahsa idarî para cezası kesildiğini öğrendik.”

İnisiyatif, faytonculuğun tamamen kaldırılmasını, bunun yerine, doğaya dost, ekolojik; zulüm, sömürü ve kölelik barındırmayan ulaşım sistemlerinin, Adalılar ile müzakere edilerek hayata geçirilmesi, nostalji ve turizmin bir unsuru olarak pazarlanan, zulüm ve sömürü sistemi ile ayakta duran faytonculuğun Türkiye’nin her yerinde derhal yasaklanması ve sömürülen tüm atların yaşam hakları güvence altına alınarak yaşamalarının sağlanması; özellikle yük taşıtma amacı ile sömürülen tüm hayvanların yoğun olduğu bölgeler için kurtarma ve rehabilitasyon merkezlerinin tesis edilmesi taleplerini yineliyor.

Ayrıca faytonlardan kurtarılan atların, yaşam hakları güvence altına alınarak ömürlerinin sonuna kadar yaşamsal ihtiyaçlarının giderileceği, her türlü tehlikeden ve tehditten uzak bir şekilde özgürce yaşayacakları bir tesisin yapılarak burada yaşamalarının sağlanması da istenenler arasında. (HABER MERKEZİ)