Aile Bakanlığı, kadına yönelik şiddeti soran vekile 'başka adres' gösterdi

Bilgi Edinme Kanunu kapsamında kadınlara yönelik şiddet verilerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na soran CHP'li Ensar Aytekin'e yanıt veren Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, veriler için başka kurumları adres gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin, 4982 Sayılı Bilgi Edinme Kanunu kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na kadına yönelik şiddet verilerini sordu.

"2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 ve 2018 yılları itibariyle şiddete uğrayan kadınlar ya da kamu tarafından yargıya taşınan olay sayısı nedir? Bu olaylarda yaralanan ve hayatını kaybeden kadın sayısı nedir? Yıllara ve illere göre dağılımı nedir?" diye soran Aytekin'e, Aile Bakanlığı’na bağlı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü yanıt verdi.

Aytekin'in belirttiği yıllar içindeki kadına yönelik şiddete dair verileri içermeyen yanıtta, "Şiddet vakaları, dava süreçleri ve sonuçları, illere göre dağılımı konusundaki güncel veriler esas olarak Adalet Bakanlığı UYAP sistemi, İçişleri Bakanlığı POL- NET ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın veri sistemi üzerinde toplanmaktadır. Konuya ilişkin daha ayrıntılı bilgilerin ilgili kurumlardan temin edilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir" denildi.

'BAKANLIK TARAFINDAN SAKLANMIŞTIR'

Genel Müdürlüğün yanıtının ardından konuya ilişkin yazılı açıklama yapan CHP'li Ensar Aytekin, “AKP iktidarından bu yana kadınlar şiddet sarmalının içinde kurban ediliyor. Yıllardır en temel hakkı olan yaşam hakkını savunan kadınlar, bir kez daha Bakanlığın bu yanıtı ile karanlığa itilmektedir. Bilgi Edinme Kanunu kapsamında sorduğum şiddet, yaralama ve erkek şiddeti ile hayatını kaybeden kadın sayısı bir kez daha Bakanlık tarafından saklanmıştır. Bunu yıllardır yapıyorlar. Yıllardır hem verileri saklıyorlar hem de kadına yönelik şiddeti iyi hal indirimleri ile aklıyorlar" dedi.

'UNUTTUĞUNUZ YOK SAYDIĞINIZ KADINLAR HER GÜN KATLEDİLİYOR'

Açıklamasında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a seslenen Aytekin şu ifadelere yer verdi; "Sayın Bakan, unuttuğunuz, yok saydığınız kadınlar her gün katlediyor. Sizin 'şiddeti onlara sorun' dediğiniz ilgili kurumlar ise bu şiddeti adeta ödüllendiriyor, 'ceza' adı altında katilleri neredeyse suçsuz ilan ediyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre sadece 2018 yılında 440 kadın katledildi. Katillerin akıbeti ise tarafınızca saklanıyor. Cinsel tacize uğrayan kadınlara bu vahşeti yaratanların akıbeti yine tarafınızca gizlenmektedir. Bilin ki; katledilen, tecavüze, tacize uğrayan; şiddet gören her kadının ve her bir çocuğun vebali bu verileri saklayan sizlerin de boynundadır. AKP’nin değil; kadının, çocuğun, mağdurun Bakanı olmak sizin boynunuzun borcudur.” (DUVAR)