İddia: Erdoğan nazikçe reddetti, Bolton gidiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Suriye'den çekilmeyi görüşmek üzere Türkiye'ye gelen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile görüşmeyi reddettiği belirtiliyor. İddiaya göre Bolton, Erdoğan'la görüşmeden Ankara'dan ayrılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile görüşmeyi reddettiği, Bolton'ın bu nedenle Ankara'dan ayrılmaya hazırlandığı iddia edildi. ABD'li heyetle kritik Suriye görüşmeleri için Türkiye'ye gelen Amerikalı gazeteciler krizin ayrıntılarını aktarırken, hükümet kaynakları da Bolton'ın Ankara'dan ayrılacağını duyurdu.

John Bolton haftasonunda İsrail'de yaptığı açıklamada, ABD'nin Suriye'den çekilmesini 'Suriyeli Kürt güçlerin korunması için güvence verilmesi' şartına bağlamıştı. Ankara'nın tepkisini çeken bu sözlerin, kritik ziyarette de kriz yarattığı belirtiliyor.

'ERDOĞAN GERİ ÇEVİRDİ AMA NAZİKÇE'

Bloomberg kanalının muhabirlerinden Margaret Talev, Erdoğan'ın Bolton'la Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın arasında yapılan görüşmeye katılmadığını duyurdu. Yine Bloomberg muhabiri Jennifer Jacobs ise Erdoğan'ın 'haftasonundaki açıklamalarına öfkelendiği' Bolton'ı 'nazikçe' reddettiğini yazdı. Buna göre Erdoğan, Bolton-Kalın görüşmesi sırasında Kalın'ı arayarak gelemeyeceğini iletti.

Bolton'ın, Kalın, MİT Başkan Yardımcısı ve diğer yetkililerle yapılan 2 saat 10 dakikalık görüşmenin ardından, Erdoğan'la biraraya gelmeden Ankara'dan ayrılma kararı aldığı belirtiliyor.

Suriye'den çekilmenin masaya yatırıldığı bu görüşmenin ardından Amerikan tarafı 'yapıcı geçti, konuşulacak diğer konular belirlendi' açıklaması yapmış, Erdoğan ise partisinin grup toplantısında Bolton'ın çekilme şartlarına tepki göstererek "Terörist ise gereğini yaparız. John Bolton çok büyük yanlış yapmıştır. Bu noktada asla taviz vermemiz mümkün değil. Suriye'deki terör koridoru içerisinde yer alanlar gerekli olan dersi alacaklardır" demişti.

Erdoğan grup toplantısı sonrasında da "Bolton'ın muhatabı İbrahim Kalın'dır. Gerekli olsa görüşecektik ama gerekli olmadı, bir tepki olarak değerlendirmemek gerekir" demişti. (Dış Haberler)