Gazeteci Pelin Ünker'e hapis cezası

Gazeteci Pelin Ünker’e, Malta’daki off-shore şirketleriyle ilgili kaleme aldığı Paradise Papers yazı dizisi nedeniyle 8 bin 660 TL para cezası ve 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Mahkeme cezayı ertelemedi.  

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Pelin Ünker'in, hükümette yer alan kişilerin isimlerinin de geçtiği Malta’daki off-shore şirketleriyle ilgili kaleme aldığı Paradise Papers haberleri nedeniyle yargılandığı davanın duruşması İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Binali Yıldırım ve oğullarının  "kamu görevlisine hakaret" iddiasıyla taraf olduğu davanın duruşmasında Ünker ve avukatları katıldı. Duruşmayı aralarında RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu'nun da bulunduğu çok sayıda gazeteci izledi.

Ünker Paradise Papers yazı dizisi ile Şeffaflık Ödülü’ne layık görülmüştü. Ünker, ödülü tutuklu gazetecilere adadı.

Yıldırım'ın avukatı Muhammed Gök, müvekkillerinin kişisel haklarının ihlal edilerek, hakaret ve iftiraya maruz kaldığını ileri sürdü.

Ünker'in avukatı Abbas Yalçın ise, yaptığı savunmasında “Şikayet dilekçesinde yazı dizisinde yer almayan haberlere yer verilmiş. Yazı dizisinde olmayan iddialara da yer verilmiş” dedi.

Erişim engellemesine ilişkin haberin bile şikayet konusu olduğunu anımsatan Yalçın, “Bu haberler Pelin Ünker’e ait değil” dedi. Yazı dizisinde Binali Yıldırım’ın vergi kaçırdığına ilişkin tek bir cümle olmadığını, bu ifadenin CHP Milletvekili Murat Emir’e ait olduğunu söyledi ve “Müvekkilimi ne yazmadığı ne de dile getirmediği iddialarla sorumlu tutabilirsiniz” diye konuştu.

Pelin Ünker ise, "Ben gazetecilik görevimi yerine getirdim. Önceki savunmamı tekrar ediyorum” dedi.

Kararını açıklayan mahkeme, “Kamu görevlisine hakaret” suçlaması nedeniyle, “suçun işleniş şekli, suç konusunun önem ve değeri, meydana gelen neticenin ağırlığı, sanığın kastı ve kastının yoğunluğunu birlikte değerlendirerek” Ünker’e 8 bin 660 TL para cezası verdi. “İftira” suçu nedeniyle ise 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Ünker’in cezasında ertelemeye gidilmedi. (Kaynak: MA)

Etiketler ceza malta Pelin Ünker