Demiryol İş: İZBAN grevini hem AKP hem CHP kullandı

Demiryol İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Eryüz, İZBAN'daki grevin ertelenmesi kararına tepki gösterdi. “İşçiler çok üzgün ve öfkeli" diyen Eryüz, "bugün grevin ertelenmesiyle birlikte ortaya çıkan sonuç şudur: Hem AKP, hem CHP kullandı bizi" şeklinde konuştu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'de raylı ulaşımın önemli ayaklarından biri olan İZBAN’da 10 Aralık'ta başlatılan grev, Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı ile yasaklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, İZBAN’a bağlı işyerlerinde Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası (Demiryol İş) tarafından uygulanmakta olan grevin "şehir içi toplu taşıma hizmetlerini bozucu nitelikte görüldüğü" öne sürüldü.

10 Aralık'tan bu yana ücret artışı talepleri için grev kararından geri adım atmayan İZBAN işçilerinin örgütlü bulunduğu Türk-İş’e bağlı Demiryol İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Eryüz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yetkisi ile grevin durdurulması kararını değerlendirdi.

'BU GREV TÜRKİYE’DE YENİDEN UYANIŞ TRENDİNİ YARATTI'

“Bu yaşatılan çok kötü bir durum. Madem erteleyecektiniz, neden 30 gün boyunca bekleyip arkadaşlarımızın 30 günlük yevmiye kaybetmesine sebep oldunuz?" diyen Eryüz, İZBAN direnişinin kazanımlarının da unutulmaması gerektiğini söyledi.

Eryüz, "Bana göre bu grev, Türkiye’de direnişin yeniden uyanış trendini yarattı. Direnmeden kazanmanın mümkün olmadığını ortaya koydu. Türkiye’de size verilmiş hakları ve selayeti, izin verildiği ölçüde kullanabiliyorsunuz. Bunun dışında kullanma şansınız yok" dedi.

'AKP İNSANLARI KULLANDI, BELEDİYE BUNA ALET OLDU'

AK Parti ve CHP'nin grevi "kullandığını" belirten Hüseyin Eryüz, "AKP insanları kullandı, İzmir Büyükşehir Belediyesi buna alet oldu. AKP’nin yerel seçimlerdeki İzmir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, dün attığı 'İzmirlinin çilesine daha fazla göz yumamayız bu çile bitecek' tweet’i ile zaten niyetini belli etmişti. Hemen ardından bugün grevin ertelenmesiyle birlikte ortaya çıkan sonuç şudur: Hem AKP, hem CHP kullandı bizi" diye konuştu.

'İŞÇİLER ÇOK ÜZGÜN VE ÖFKELİ'

Grevin resmi sonlandırılmasına ilişkin, “İşçiler çok üzgün ve öfkeli. Ancak her şey bir yana, direnişin ne olduğunu bütün Türkiye’ye gösterdikleri için kutluyorum kendilerini” diyen Ervüz, şunları söyledi:

“İZBAN direnişimiz, aynı zamanda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiği için de çok ayrı bir öneme sahip. Bu grev ile birlikte ilk defa, üyelerin sendikaya değil, sendikanın üyelere tabii olduğu unutulmamalı."