Cihan Aydın: Soruşturma konusu faaliyetlere devam edeceğiz

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, insan hakları ihlalleriyle ilgili çalışmaları nedeniyle eski baro başkanı ve yönetim kurulu üyelerine soruşturma açılmasını eleştirdi. Aydın, "Diyarbakır Barosu, 12 Eylül darbesinin insanlık dışı uygulamalarına teslim olmadığı gibi benzer uygulamalara tanıklık ettiğimiz bu karanlık dönemde de teslim olmayacaktır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi'nin öldürülmesinin 157'nci haftasında basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına HDP Siirt Milletvekili avukat Meral Danış Beştaş da katıldı.

Etkinlikte konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, "Tahir Elçi anması için maalesef 157 haftadır aynı şeyleri, soruşturma dosyasında bir gelişme yaşanmadığını söylemek zorundayız. Soruşturmaya ilişkin dosyanın takipçisiyiz. Umudumuz o ki bu konuda hızlı bir şekilde bir ilerleme sağlanması, fail veya faillerin hızlı bir şekilde yargı önüne çıkarılmasıdır" dedi.

'İNSAN HAKLARI RAPORLARIMIZ NEDENİYLE SORUŞTURMA AÇILDI'

Diyarbakır Barosu'nun önceki Başkanı Ahmet Özmen ve yönetim kurulu üyeleri hakkında açıklamaları nedeniyle soruşturma açıldığını hatırlatan Aydın, şunları söyledi:

"Soruşturmaya konu fiiller; Baromuzun yıllardan bu yana rutin olarak yaptığı ve bundan sonrada yapmaya devam edeceği insan hakları ihlallerini yerinde inceleme, izleme ve raporlama, kamuoyuna duyurma ve sorumlular hakkında şikayette bulunma çalışması olduğu; bunun yanı sıra devletin ilgili mekanizmalarının temel hak ve özgürlüklere yönelik yaklaşımlarına karşı kurumsal itirazlarımızı da avukatlık kanunu çerçevesinde kamuoyu ile paylaşmaktan ibaret olduğu açıktır. Yani devletin sorumlu olduğu ve bu nedenle de örtbas etmeye çalıştığı suçları ya da fiilleri araştırıp failleri yargı önüne çıkarmaya çabalamaktayız. İşte Baromuz, bu yüzden hedef tahtasına konulmuştur."

Diyarbakır Barosu hakkında soruşturma başlatıldıDiyarbakır Barosu hakkında soruşturma başlatıldı

'İNSAN HAKLARINI SAVUNMAK BAROLARIN GÖREVİ'

Avukatlık Kanunu'na göre barolara, "hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunma ve koruma" görevi verildiğini belirten Cihan Aydın, "Diyarbakır Barosu, yıllardan beridir bu ve benzeri çok sayıda çalışmaya, görüş açıklamaya imza atmıştır. Baromuz ve üyeleri; sıkıyönetim, OHAL gibi olağanüstü yönetim dönemlerinin en ağır ve insanlık dışı uygulamalarına tanıklık etmekle kalmamış, aynı zamanda bunlarla mücadelede de etmiştir" diye konuştu.

'SORUŞTURMA VE DAVALARIN AMACI 'HİZAYA' GETİRME'

"Baromuz temel hak ve özgürlüklerden yana bu tutumu nedeniyle sürekli iktidarların hedefinde olmuştur" diyen Aydın, şöyle devam etti:

"Son çeyrek yüzyılda yüzlerce üyesi hakkında cezai takibatlar yapılmış, üyeleri gözaltına alınmış, işkence görmüş, tutuklanmıştır. Yine başkanlarına yönelik suikast girişimlerinde bulunulmuş ve nihayet 28 Kasım 2015 tarihinde Baro Başkanımız Tahir Elçi, henüz faili bulunmayan bir cinayet sonucunda katledilmiştir. Hukukun esamisinin okunmadığı bu karanlık zamanlarda, iktidarın hoşuna gitmeyen söz söyleyen hemen herkes, ısmarlama soruşturma ve davalarla 'hizaya' getirilmeye, yani tedip ve tenkile çalışılmaktadır. Bu soruşturmayı da, bu kapsamda değerlendiriyoruz."

'SORUŞTURMA HUKUK DIŞI'

Soruşturmayı "hukuk dışı" olarak nitelendiren Cihan Aydın, "Hedef otoriter ve totaliter bir yönetimdir, tek sesliliktir, çağdışılıktır. Ama şunun da bilinmesini istiyoruz. Diyarbakır Barosu, 12 Eylül darbesinin insanlık dışı uygulamalarına teslim olmadığı gibi benzer uygulamalara tanıklık ettiğimiz bu karanlık dönemde de teslim olmayacaktır. Soruşturmaya konu olan benzer faaliyetlerine bundan sonra da devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Soruşturma açanlara ve soruşturma izni veren Adalet Bakanlığı'na çağrı yapan Aydın, "Şiddet çağrısı içermeyen düşüncelerle ve muhalif fikirlerle mücadele edeceğinize; bu enerjinizi, Tahir Elçi şahsında binlerce faili meçhul cinayete, yargısız infaza ve diğer insanlığa karşı suçları aydınlatmaya harcasaydınız, Türkiye şimdi olduğundan çok daha demokratik, saygın ve yaşanabilir bir ülke olacaktı" dedi. (HABER MERKEZİ)