Ankara Barosu: Binali Yıldırım istifa etmeli

Ankara Barosu TBMM Başkanı Binali Yıldırım'la ilgili açıklamada bulundu: "Zaman kaybetmeden, siyasi etiğe uygun şekilde hareket etmesini temenni ediyoruz.”

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Barosu, TBMM Başkanlığı görevinden istifa etmeden AK Parti'nin İstanbul adayı ilan edilen Binali Yıldırım'a istifa çağrısında bulundu.

Ankara Barosu, Yıldırım'ın görevinden istifa etmeden yerel seçimlerde AK Parti'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olmasına ilişkin açıklama yayınladı.

'BAŞKANIN TARAFSIZLIĞI ESASTIR'

Anayasa'nın 94'üncü maddesinde yer alan, "Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine; görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamazlar; Başkan ve oturumu yöneten Başkanvekili oy kullanamazlar" ifadesi hatırlatılarak: "Sayın Meclis Başkanı’nın Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı için aday olarak gösterilmesi Anayasa’ya açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Anayasa’da ilgili düzenlemeyle hayata geçirilirken Danışma Meclisi gerekçesinde 'Başkanın parti faaliyetlerine tarafsızlığına ve oy kullanmaması esasına bağlı kalındığı' özellikle vurgulanmıştır. Anayasa Komisyonu gerekçesinde ise yine “Başkanın tarafsızlığı esas kabul edilerek, mensup olduğu siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içindeki ve dışındaki faaliyetlerine katılmaması kabul edilmiştir" denildi.

'DEMOKRASİNİN SAĞLIKLI İŞLEYEBİLMESİ İÇİN SİYASİ ETİĞE UYGUN HAREKET EDİLMESİNİ TEMENNİ EDİYORUZ'

Açıklamada son olarak, "Maddeye uyulması gerektiğinden, üyesi olduğu siyasi partinin faaliyetlerine katılmaya devam edecekse, Anayasa'ya aykırı bu durumun ortadan kaldırılması için Sayın Meclis Başkanı'nı 'Meclis Başkanlığı' sıfatını bırakmaya ve hukuka aykırılığa son vermeye devam ediyoruz. Demokrasinin sağlıklı işleyebilmesi için Meclis Başkanı'nın zaman kaybetmeden, siyasi etiğe uygun şekilde hareket etmesini temenni ediyoruz” denildi. (DUVAR)