VASKİ'deki usulsüzlük iddiaları Meclis’e taşındı

HDP Van milletvekili Muazzez Orhan, VASKİ’de usulsüzlükler yaşandığı iddiasıyla ilgili soru önergesi verdi. Genel Müdür Ali Tekataş’ın Elazığspor’a para aktarıldığı, ihalelerde yıldırma politikası uyguladığı, ihale alımı için başvuruda ısrar eden Van firmalarına ise "Van’ın tüm belediyeleri bizde, ısrar ederseniz bir daha tek ihale alamazsınız" dediği iddialarını araştırılması istendi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Van Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İşleri (VASKİ) Genel Müdürlüğü’ne kayyım olarak atanan Ali Tekataş’ın basına da konu olan uygulamaları Meclis’e taşındı. HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Tekataş hakkındaki iddialar, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırladı.

'ADAYLIK REKLAMINI BÜTÇEDEN ÖDEDİ' İDDİASI

Önergede, “Son dönemlerde gündeme gelen bazı iddialar oldukça vahimdir. Kendisinin kurum içinde oluşturduğu oligarşi ve VASKİ Genel Müdürlüğü’nün özel bütçesinin 5 kat arttırılmış olması incelenmesi gereken usulsüz durumlardandır” diyen Orhan, şu ifadelere yer verdi:

“Genel Müdür Ali Tekataş’ın Elazığ Büyükşehir Belediyesi için AK Parti’den aday adayı olduğu süreçte sahsına yönelik Van ve Elazığ yerel basınında yaptırdığı reklam harcamalarının da yine VASKİ bütçesinden ödendiği iddiaları incelenmesi gereken bir diğer konudur. ‘Van’da adam olmadığı için beni getirdiler’ dediği ifade edilen ve bu yaklaşımıyla Van halkını aşağılayan Ali Tekataş’ın, ailesi ve yakın çevresiyle oluşturduğu personel ekibiyle diğer çalışanlara baskı yaptığı ve bir takım usulsüzlüklerin üstünü örtmeye çalıştığı ifade edilmektedir. İhalelerde yıldırma politikası uyguladığı ve özellikle Van firmalarının ödemelerinin geciktirildiği, zamana yayılarak ödendiği ve ihale alımı için başvuruda ısrar eden Van firmalarına ise ‘Van’ın tüm belediyeleri bizde, ısrar ederseniz bir daha tek ihale alamazsınız’ dediği iddia edilmiştir."

'ELAZIĞSPOR'A PARA AKTARILDIĞI İFADE EDİLİYOR'

"Yine içinde bulunduğumuz 2018 yılında gerçekleştirilen temizlik ihalesini Van’lı bir firma kazanmışken, Genel Müdür Ali Tekataş’ın kardeşinin girişimleriyle başka bir firmaya verilmiş olması iddiası incelenmelidir. Genel Müdürü olduğu kurumun bütçesinden Elazığspor’a destek adı altında para aktarıldığı ve Elazığ’daki Keban Mezarlık projesinin giderlerinin VASKİ bütçesinden ödendiği ifade edilmektedir. Genel Müdür Ali Teakataş’ın köylüsü olduğu bilinen Cemal Şimşek’e çay bahçesi ihalesini verdiği ve aynı kişiyi VASKİ’de sözleşmeli personel olarak çalıştırdığı, işçi alımlarında rüşvetlerin üniversitede ‘Hasan Hoca’ olarak da bilinen aracılar vasıtasıyla alındığı iddiaları, VASKİ’de şeffaflık açısından incelenmelidir. Son dönemlerde Van yerel basınında da gündem olan bu usulsüz durumlar çalışma usul ve şartlarına aykırı olduğu gibi Van halkı tarafından üzüntüyle karşılandığı ve bu durumun vatandaşlarımız tarafından da kabul edilmeyeceği açıktır.”

Orhan, Bakan Murat Kurum’un şu soruları yanıtlamasını talep etti:

1. Özel Bütçesi 5 kat arttırılan Van Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İşleri (VASKİ) Genel Müdürlüğü’nün harcamaları incelenmiş midir? Bu özel bütçe neden 5 kat arttırılmıştır? Bu bütçenin harcamaları ne tür giderler için kullanılmıştır?

2. VASKİ ihalelerinde hangi gerekçelerle ihaleler iptal edilmiştir? Neden daha sonra farklı firmalara verilmiştir? İhale komisyonunda VASKİ Genel Müdürü Ali Tektaş'ın ailesinden kişilerin görev aldığı doğru mudur?

3. VASKİ bütçesinden Elazığ’daki kurumlara para aktarılmış mıdır? Yardım amaçlı yapılan ödemeler yasal mevzuatlara uygun mudur?

4. VASKİ’de Genel Müdüre yakınlığı ile bilinen kişilere hem ihale verildiği hem de bu kişilerin kurumda personel olarak çalıştırıldığı doğru mudur?

5. Van Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İşleri (VASKİ) yönetimi ve Genel Müdürü hakkında herhangi bir soruşturma veya inceleme başlatılmış mıdır? (DUVAR)