Sendika: İZBAN açıkladığını verse grev 5 dakika uzamaz

Demiryol-İş Sendikası: 18 gündür devam eden İZBAN grevimiz bu gidişle 180 gün devam edecek gibi görünüyor. İşverenimizin resmi Twitter hesabında bugün yapılan açıklamaya göre, ya sendikamız ve 342 İZBAN işçisi hesap yapmayı bilmiyor ya da hepimiz deliyiz!

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir’de raylı ulaşımın en önemli ayaklarından biri olan İZBAN’da grev 18. gününe girdi. Daha önce ücretlere yüzde 22 oranında zam teklif eden İZBAN yönetimi, dün son teklifini yüzde 26 olarak açıkladı. Ancak teklifi yetersiz bulan İZBAN işçileri greve devam kararı aldı.

İZBAN yönetimi bu sabah Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamayla; yüzde 26 zam önerisini, Demiryol-İş Sendikası'nın greve devam etme kararı nedeniyle geri çektiğini belirterek işçilerin alacağı maaş oranlarını sundu. Demiryol-İş Sendikası ise, yaptığı yazılı açıklama ile İZBAN yönetimince yapılan açıklamadaki rakamları ve ifadeleri yalanlandı.

Açıklamada, “İZBAN yönetiminin 27 Aralık'ta resmi olarak açıkladığı meslek gruplarının ortalama net gelirlerini gerçekten vermesi halinde bu grev 5 dakika daha uzamayacaktır” denildi.

4 GÜN SONRA 247 İZBAN İŞÇİSİ ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIR HALE GELECEK!

Açıklamadan başlıklar şöyle:

BU GİDİŞLE 180 GÜN SÜRECEK: 18 gündür devam eden İZBAN grevimiz bu gidişle 180 gün devam edecek gibi görünüyor. İşverenimizin resmi Twitter hesabında bugün yapılan açıklamaya göre, ya sendikamız ve 342 İZBAN işçisi hesap yapmayı bilmiyor ya da hepimiz deliyiz! Açıklamaya göre başka türlü bir izahı olamaz. Yoksa 9 Aralık’ta 3.435 TL olarak açıkladıkları makinist maaşına 27 Aralık’ta yüzde 74 zam yaparak 4.152 TL’ye ulaştıran işverenimizin teklifini hepimizin kabul etmesi gerekirdi. Gerçi sendikamız ve İZBAN çalışanları olarak ne yaptıysak 3.435 TL’yi yüzde 4 farklı zamla 4.152 TL’ye çıkaramamış olmamızın da bu kararımızda etkisi olmuş olabilir. Açıklanan ortalama net gelirlerin içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir cebinden alıp diğer cebine koyduğu İzmirim kart yüklemesi, taşeron firmadan temin edilip işçiye verilen öğle yemeği, işçilerin içtikleri su ve hatta işçi arkadaşlarımızdan kaynaklanan Çevre Temizlik Vergisi-Katı Atık Bedeli gibi masraflar dahil edilmiş olabilir. Ancak asıl önemli olan İZBAN'ın hâlâ İzmir halkını kandırmak için çalışmaya devam ediyor olmasıdır. Geçtiğimiz günlerde tüm ülkeyi kapsayan ASGARİ ÜCRET 2.558 TL olarak açıklandı. Yani, 4 gün sonra 247 İZBAN işçisi zaten asgari ücretle çalışır hale gelecek! Yani, 4 gün sonra İZBAN işçisinin yüzde 72'si, asgari ücretli hale gelecek!

İZBAN İŞÇİSİ 7 GÜN 24 SAAT ÇALIŞIYOR: İşverenimiz geri çektikleri yüzde 26’lık teklifle aslında yüzde 16 zam teklif etmiştir. Ki o zammı da işçiye çok görüp geri çekti. İşverenimiz ve Sayın Aziz Kocaoğlu’nun unutmaması gereken en önemli konu İZBAN işçisinin Pazartesi-Cuma arası, sabah 8 akşam 6, 5 gün 45 saat çalışanlar olmadığıdır. İZBAN işçisi dünyanın en önemli iş kollarından olan ulaşım sektöründe çalışıyor. İZBAN işçisi tehlikeli iş kolları grubunda çalışıyor. İZBAN işçisi 7 gün 24 saat çalışıyor! İZBAN yönetiminin 27 Aralık'ta resmi olarak açıkladığı meslek gruplarının ortalama net gelirleri gerçekten vermesi halinde bu grev 5 dakika daha uzamayacaktır.

İZBAN TEKLİFİNİ GREVE DEVAM ETME KARARI NEDENİYLE ÇEKTİ

İZBAN yönetimi ise bugün erken saatlerde Twitter hesabı üzerinden şu açıklamayı paylaşarak, yeni teklif ile işçi ücretlerinin aşağıda verdiği rakamlara tekabül ettiğini iddia etmişti, "İZBAN 17 gündür süren grevin hemen sonlandırılması şartıyla ve 4 puanlık artışla teklif ettiği ortalama yüzde 26 zam önerisini, Demiryol-İş Sendikası'nın greve devam etme kararı nedeniyle geri çekti. Toplamda yüzde 26 zam yapılan maaşlara göre, 2010 girişli, eşi çalışmayan, çocuklu personel gruplarının tüm hakları dâhil hesaplanmış ortalama net aylık gelirleri ise aşağıdaki örneklerde gösterilmiştir:

Makinist: 4 bin 152TL

Tekniker: 4 bin 136 TL

Teknisyen: 3 bin 988 TL

İstasyon Operatörü: 3 bin 820 TL

Gişeci Veznedar: 3 bin 773 TL

Ofis Personeli: 3 bin 694 TL."

Etiketler İzmir Grev izban