Renda Köşkü için yanıt yok: Devlet sırrı!

Tescilli kültür varlığı Renda Köşkü'nün akıbetine ilişkin bilgi edinme başvurusu yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi'ne Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden 'devlet sırrı' olduğu gerekçesiyle detaylı bilgi verilmedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet döneminin mimarisini yansıtan Ankara'daki tescilli kültür varlığı Renda Köşkü'nün cephe sıvasını sökülme işlemi ve binadaki inşai çalışmalarla ilgili bilgi edinme kanunu çerçevesinde başvuru yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi'ne yanıt verildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden konuya ilişkin gelen cevap yazısında, 'Devlet sırrı olan gizlilik dereceli bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkı kanunu kapsamı dışındadır' denildi.

'DEVLET SIRRI OLACAK NE YAPIYORSUNUZ?'

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde yaptıkları başvuruya 'devlet sırrı' diyerek bilgi verilmemesiyle ilk defa karşılaştıklarını belirten Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Daha önce ticari sır dediler, kaçak saray maliyeti için açıklarsak ekonomik kriz olur dediler, hatta AOÇ’ye yapılan ABD büyükelçiliği için bile ticari sır dediler bilgi vermediler ve yargı yoluyla bütün belgeleri elde ettik. Şimdi bir de ‘devlet sırrı’ çıktı karşımıza. Siz korunması gereken tescilli kültür varlığı Renda Köşkü’nde devlet sırrı olacak ne yapıyorsunuz? Altı üstü ne yaptığınızı ve bir proje kapsamında yapıp yapmadığınızı, varsa onaylı projelerini istedik. Şimdi binanın ne olarak kullanılacağı da muammalı duruma geldi” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün Mimarlar Odası Ankara Şubesi'ne gönderdiği yanıt şu şekilde:

Bilgi edinme hakkı kanunun 10'uncu maddesinde bilgi veya belgenin niteliği gereği kopyasının verilmesinin mümkün olmadığı veya kopya çıkarılmasının aslına zarar vereceği hallerde kurum ve kuruluşlar ilginin yazılı veya basılı belgeler için söz konusu belgenin aslını incelemesine ve not alabilmesine olanak sağlar 16. Maddesine ‘açıklanması halinde devletin emniyetine, dış ilişkilerine, milli savunmasına ve milli güvenliğine açıkça zarar verecek ve niteliği itibariyle devlet sırrı olan gizlilik dereceli bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkı kanunu kapsamı dışındadır.