Öykü Arin'e uygun ilik sizde olabilir!

Öykü Arinimiz için sadece iki ay kaldı biliyor musunuz? Evet, uygun ilik bulunması için önümüzdeki iki ayda kan örneği vermeniz hayati önem taşıyor. Lütfen kök hücre bağışçısı olun ve hayat kurtarın. Yılbaşı ikramiyesi size çıkabilir evet ya da belki de siz büyük ikramiyenin kendisi olabilirsiniz.

Google Haberlere Abone ol

Özlem Durmaz

Yılbaşı yaklaşıyor. Ben sene boyunca hiçbir talih oyununa yanaşmasam da yılbaşında illa bilet almaya çalışırım. Alışkanlık olmuş. Çıkacağından mı, kim bilir belki de çıkar. Aslında ufak tefek sorunlar hepimizin başında olsa da kızım, işim, evim, ailem, arkadaşlarım her şey yerli yerinde hayatımda. Tam tamam olmasa da hayli tamam yani hayat. Ama yeni bir senenin sabahına bildiğiniz zengin uyanma hayali de çoğumuzun kurduğu türden güzel mi güzel bir hayal.

Hayalimiz bir sabah zengin uyanmak evet; ama ya başka türlü bir sabaha uyanırsak. Mesela bir sabah uyandığımızda o gün bize bir doktorun "Çocuğunuz hasta. Hem de çok." demeyeceğinin garantisini verebiliyor mu herhangi birimiz?

İzmir'de yaşayan Öykü Arin ve ailesi için öyle oldu. Öykü Arin bu yıl sıkça ateşli hastalıklar geçirmeye başlayınca ailenin de hastane süreçleri başladı. Ve günlerden o gün, kendilerine hastalığın tanısının söylendiği o güne uyandılar. Löseminin son derece agresif ve az rastlanan bir türü olan JMML. Bu korkutucu hastalığın tek tedavisi var, ilik nakli. Bunun için de uygun donörün bulunması gerek.

Evet, Yazıcı ailesi o sabah bir felakete uyandı, tıpkı herhangi birimizin bir sabah uyandığında başına gelebileceği gibi… Ve ne yazık ki şu ana dek uygun donör bulunamadı. Üstelik şimdiye kadar bağışçı olmuş herkes taranmış olmasına rağmen.

Evet ne yazık ki Türkiye'deki mevcut bağışçılardan hiçbirisinde Öykü'ye uygun ilik yok. Dünya verileri taranıyor. Ama oradan da şimdiye kadar uygun ilik bulunamadı.

Bu şu anlama geliyor; TEK UMUT KAMPANYALARDA VE YENİ ÖRNEK VEREN BAĞIŞÇILARDA.

İlik nakli bekleyen hasta için uygun ilik ne demek? Yaşam demek. Hayatına devam edebilmek demek. Hayatını daha kaliteli ve sağlıklı sürdürebilmekten bahsetmiyorum, hayatını sürdürebilmekten bahsediyorum. Öykü Arin'in hayatı uygun ilik bulunabilmesine bağlı. Onu diyorum.

Çoğumuz trombosit naklini biliyoruz. Trombosit nakli gereken durumlarda uygun trombositi olanlar arasından başvuran birisinden basit bir tıbbi teknikle alınan trombosit hastaya naklediliyor. İşte ilik de öyle sanıyoruz. Aslında yöntem bakımından farklı değilmiş. O basitlikte bir işlemmiş ilik nakli de. Ama uyumluluk oranı bakımından öylesine farklı ki trombositten. Kök hücre naklinde uyumluluk oranı tek. Eğer bu yazıyı okuyanlardan herhangi birisindeyse mesela uygun ilik ve henüz kan örneği vermediyse o uygun kişi kan örneği verene kadar Öykü Arin için yapılabilecek bir şey yok.

Unutmayalım, gerçekten bizden birisinde olabilir uygun ilik. Bizden birisinde olabilir yaşam.

Bu arada geçen gün bir ortamda şöyle bir konuşmaya tanık oldum. Bir arkadaşım tanımadığım bir arkadaşıyla oturuyordu. Yanlarına gittim. Arkadaşım Öykü Arin’in durumunu sordu, “Az zaman kaldı” dedim. Henüz örnek vermediğini söyleyince “Aman arkadaşım elini çabuk tut ne olur, zaman en büyük düşman olmadan” dedim. Bir an önce vereyim o zaman dedi. O sırada tanımadığım arkadaşı “Vazgeçebilme hakkın var zaten sonradan” deyince bir şaşırdım. “Ama bu hak değil, uygun ilik bulunduysa artık o kişinin hayatı sizin hastanede o basit işlemi yaptırmanıza bağlı. Yoksa yok” dedim. “Ama günlerce hastanede kalınıyormuş” falan diye devam etti diğer kişi.

Yapmayın, ne olur. Bilmediğiniz bir konuda, hem de bir insanın hayatı buna bağlıyken, kendiniz vermeyecek olabilirsiniz, ama etrafınızdakileri vazgeçirmeye çalışmak nasıl bir şeydir… Lütfen yapmayın.

Defalarca dilimizin döndüğünce anlatmaya çalıştık. Hastanede falan yatmanız gerekmiyor. Trombosit vermek kadar basit bir işlem. Ama dedim ya trombosit herhangi birisinden bulunabilirken ilik ya uyumludur ya değil. Belki de bir tek kişi uyumlu olacak ve o sensin.

Elbette bir zorluk istiyor işlemin bütünü. Birkaç kez hastaneye gitmek gerekecek elbette. Küçük bir olasılık ama belki kandan alınamazsa daha zor diğer yönteme başvurmak gerekecek ve belki buna bağlı bir acı da hissedilecek. Ama düşünün, birinin hayatını kurtarıyorsunuz. Bununla karşılaştırınca harcayacağınız mesai ve çekeceğiniz acı ne kadar kalır? Üstelik hiçbir acı çekmeden de işlemin tamamlanabilmesi mümkün.

Lütfen kan örneği verin. Lütfen uygun donör iseniz vazgeçmeyin. Ama sakın ha sakın etrafınızdakileri vermemesi için yanlış bilgilerle yanıltıp vazgeçirmeye çalışmayın.

Öykü Arinimiz için sadece iki ay kaldı biliyor musunuz? Evet, uygun ilik bulunması için önümüzdeki iki ayda kan örneği vermeniz hayati önem taşıyor.

Lütfen kök hücre bağışçısı olun ve hayat kurtarın. Yılbaşı ikramiyesi size çıkabilir evet ya da belki de siz büyük ikramiyenin kendisi olabilirsiniz.

Not: Kök hücre bağışçısı olmak için herhangi bir Kızılay kan bağış noktasına başvurup kök hücre bağışçısı olmak istiyorum demek yeterli.