Gençlerin, İZBAN işçileriyle dayanışma ziyaretine polis engeli

Grevdeki İZBAN işçilerine dayanışma ziyareti yapmak ve bildiri dağıtmak isteyen gençlik örgütlerine izin verilmedi. Dağıtımı engellenen bildiri ESP İzmir İl Binası’nda okundu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Zam talepleri kabul edilmediği için 10 Aralık 2018 günü greve başlayan İZBAN işçilerini ziyaret etmek ve Alsancak'ta destek bildirisi dağıtmak isteyen gençlik örgütleri polis tarafından engellendi.

Alsancak İstasyonu'nda grevdeki İZBAN işçilerini ziyaret ederek desteklerini ifade etmek isteyen gençlik örgütleri temsilcilerine izin verilmedi. Polisin izin vermemesi nedeniyle hazırlanan bildiri ESP İzmir İl Binası’nda okundu.

Ortak açıklamayı yapan Alev Özkiraz, "Polisin genel olarak işçilerin grev alanını engellemek, işçilerle üniversiteli gençliğin bir araya gelişini engellemek gibi bir çabası söz konusu. Ancak bugün işçiler gözetildiği için bu durumu sadece teşhir etmeyi tercih ediyoruz. Hiçbir koşulda işçi direnişleri ve üniversiteliler engellenemeyecek" diye konuştu.

Polisin tehdit ettiği İZBAN işçilerinin ziyareti kabul etmediğini, bildiri dağıtımı ve Praksis Müzik Grubu'nun düzenleyeceği konseri iptal ederek basın açıklamasına çevirmek durumunda kaldıklarını söyleyen Özkiraz, işçilerin direnişini mağdur etmemek adına kurumlardan birer temsilci ile ziyaret etme kararı aldıklarını aktardı.

Gençlik örgütleri adına polis tarafından dağıtımı engellenen bildiriyi okuyan Alev Özkiraz, "Günlerdir grevde olan İZBAN işçileri, 'taleplerimiz kabul edilinceye kadar grevde kararlıyız. Grev bitsin, İzmir halkını taşımaya devam edelim' diyerek kararlılıkları yönündeki iradelerini gözler önüne serdi" dedi.

'İŞÇİLERİN HAK EKMEK MÜCADELESİNİ GÖRMEZDEN GELMEMELİYİZ'

Grevdeki İZBAN işçilerine dair İzmir ulaşım hattını aksattıkları ve İzmir halkına zorluk çıkartıldığı yönünde çeşitli tepkilerin gündeme gelmeye başladığını dile getiren Özkiraz, şöyle devam etti:

"Grevde olan işçilerin sesine kulak verecek olursak ne işverenin söylemlerindeki gibi abartılan talepler olmadığını ne de bu grevin halkın hayatını zorlaştırmak için yapılmadığını görebiliriz. İZBAN işçilerinden 56’sı asgari ücretle çalıştırılmaya mecbur bırakılırken çalışanların çoğu 05.00’de işe başlayarak gece 01.00’e kadar çalışmak zorunda kalıyor. Enflasyonun, zamların bu kadar arttığı insanca yaşam koşullarının bu kadar zorlaştığı şu günlerde grevde olan İZBAN işçilerinin kendi gelecekleri, çocukları için hak, ekmek mücadelesi verdiğini görmezden gelmemeliyiz."

'GENÇLİK EMEKÇİNİN YANINDA'

"Türkiye’de giderek artan işçi hakları sömürüsünün her geçen gün başka bir işyeri önünde direnişe neden olduğunu" söyleyen Alev Özkiraz, "Krizin faturasını halka ödettirmeye çalışıyor. Haklarını savunarak emek mücadelesi veren işçiler ise çeşitli baskılarla, tutuklamalarla, tehditlerle sindirilmeye çalışılıyor. Ancak baskılayamadıkları işçiler 3'üncü havalimanından Tariş’e, Tariş’ten Flormar'a, Flormar'dan İZBAN'a mücadeleyi büyütmekten vazgeçmiyor" diye konuştu.

Fransa'da süren Sarı Yelekliler eylemlerini hatırlatan Özkiraz, "Oturdukları koltuklardan açlık sınırı ile boğuşan işçileri, geçinemeyen üniversitelileri, genç işsizleri, gerekçesiz işleri elinden alınan kadınları görmezden gelenler dünyanın dört bir tarafından 'krizin faturasını ödemek zorunda değiliz' haykırışlarıyla karşılaşmaya devam edecekler" dedi.

"Gençlik emekçinin yanında" diyen Özkiraz, "Emeğe, ekmeğe sahip çıkanlar bu yeryüzünde adaleti sağlama yolunda mücadele verirken bizler gençlik olarak bu mücadeleye rüzgar olup arka çıkmak dışında başka bir sorumluluk edinmiyoruz. Unutulmasın ki aklını koltuğuna kiraya verenler yenilecek direnenler kazanacak" ifadelerini kullandı.