İZBAN'da grev kırıcılığı davasında karar: Seferler durdurulsun

İZBAN'da grev kırıcılığı yapıldığı iddiasıyla açılan davada, mahkeme seferlerin durdurulmasına karar verdi. Kararda, seferlerin yapılmasının yolcu güvenliği için riskli olduğu ve İş Kanunu'na aykırı olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir'de raylı sistemle toplu taşıma hizmeti veren İZBAN'da, 15 gün önce başlayan grevin ardından, tren seferlerinin grev dışında kalan personel ile yapılmasına karşı açılan davada, mahkeme kararını verdi. Mahkeme, yapılan tren seferlerinin, yolcu güvenliği açısından riskli olduğunu, ayrıca trenlerin çalışmasının grevi etkisiz kılacağına hükmederek, seferlerin durdurulmasına karar verdi.

İZBAN'da, Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi ile İZBAN yönetimi arasında süren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından, işçiler 10 Aralık'ta grev başlattı. Grev nedeniyle trenlerin çalıştırılmaması üzerine, işveren grev dışında kalan personel ile belli saatlerde sefer yapmaya devam etti.

Bunun üzerine sendika, grev kırıcılığı yapıldığı iddiasıyla Karşıyaka 1'inci İş Mahkemesi'nde dava açtı. Açılan davanın ikinci duruşmasında karar çıktı. Mahkeme, trenlerin çalıştırılmasının, grevi etkisiz kılacak bir eylem olduğuna ve TİS Kanunu'nun 68'inci maddesine aykırı olduğuna hükmetti.

Mahkeme, ayrıca 7 eğitmen tarafından yapılan seferleri, yolcu güvenliği açısından da riskli  buldu. Mahkeme başkanı, yapılan sefer sayılarına değinerek, bu durumu da bu iş kanununa ilişkin çalışma süreleri yönetmeliğinin 3'üncü maddesine aykırı buldu.

'ADALETLİ BİR KARAR, GREV KIRICILIĞI SON BULACAK'

Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Eryüz, duruşma çıkışı yaptığı açıklamada, "Grev, çeşitli nedenlerle işveren tarafından engellenmek istenen bir platforma çekildi. Farklı yörüngeye oturtulmak istendi. Bir diğer taraftan da grev kırıcılığı yapıldı. Yapılan grev kırıcılığı bizim itirazımız üzerine mahkemeye intikal etti" dedi.

Hüseyin Ervüz

Kararı adaletli olarak nitelendiren Eryüz, "Mahkemenin verdiği kararın, adaletli bir karar olduğunu düşünüyoruz. Trenlerin çalışma şekli tamamen taşeron eliyleydi. 6356 sayılı Kanun çok açık. İnşallah yarından itibaren grev kırıcılığı son bulmuş olacak" diye konuştu.

İşverenin, karara 7 gün içerisinde itiraz hakkı bulunuyor. Karara itiraz edilmesi halinde, yeniden duruşmalı bir dava yapılacağı ve nihai karar verileceği belirtildi. (İZMİR/DHA)