Rusya: Türkiye füze sırlarımızı ABD'ye vermez

Rusya, ABD'nin Türkiye'ye yönelik Patriot hamlesine yanıt verdi. Kremlin, Türkiye'ye olası Patriot satışının S-400 anlaşmasını etkilemeyeceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye 3,5 milyar dolar değerindeki Patriot hava ve füze savunma sistemlerinin satılmasını onaylaması konusunda, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemleri almayı planladığı Rusya'dan açıklama geldi.

Kremlin, S-400'ler ile Patriotların ayrı iki alışveriş olduğuna dikkat çekti; Patriot alımının S-400'leri etkilemeyeceği ve Türkiye'ye S-400 satışının hayata geçirileceğini belirtildi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, 'Türkiye'nin Rus füze sırlarını ABD ile paylaşacağını sanmadıklarını' da belirtti.

ABD Dışişleri'nin Türkiye'ye Patriot satışına onay vermesi, iki ülkenin satış anlaşması imzaladığı anlamına gelmiyor. Türkiye ABD'den Patriot füze savunma sistemi alımını 2013'te görüşmüş ancak ABD'nin Patriotların teknik özelliklerini Türkiye ile paylaşmayı reddetmesi sonucu Ankara önce Çin'den ardından da Rusya'dan savunma sistemi alımını gündeme getirmişti.Şimdi ise Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri almasının gündemde olduğu bir dönemde bu onayın gelmesi sonrası sürecin nasıl ilerleyeceği merak konusu. Washington ve Ankara'nın Patriot pazarlığına oturabilmesi için önce ABD Senatosu'nun da onayı gerekiyor. (Dış Haberler)